Annons

Här är Riksbankens nya inflationsmål

Byt inflationsmått och mjuka upp inflationsmålet 2 procent med ett toleransintervall mellan 1 och 3 procents inflation. De förändringarna ”överväger” Riksbanken att införa från och med september i år.

Stefan Ingves.
Stefan Ingves.Bild:TT

Riksbanken "överväger" att byta ut dagens inflationsmål om 2 procent enligt KPI och ersätta det med 2 procent enligt måttet KPIF, enligt ett pressmeddelande.

Det senare måttet rensar för ränteeffekter, och har på senare år i praktiken varit Riksbankens favoritmått i jakten på mer inflation.

Måttet KPI har ”blivit allt svårare att använda som vägledning för penningpolitiken eftersom KPI påverkas direkt av styrränteförändringar. Dessa förändringar får stora och direkta effekter på KPI som inte har med det underliggande inflationstrycket att göra. Under senare år, med stora ändringar i styrräntan, har detta lett till problem i den penningpolitiska kommunikationen”, skriver Riksbanken.

Eftersom inflationen alltid kommer att variera runt 2 procent ”övervägs också ett variationsband på +/- 1 procentenhet som illustrerar denna osäkerhet”, skriver Riksbanken.

Redan från och med i september i år räknar Riksbanken med att kunna tillämpa förändringarna.

Penningpolitiken, räntesättningen, kommer dock inte att påverkas om förändringarna blir verklighet, betonar Riksbanken.

”KPIF, konsumentprisindex med fast ränta, har sedan en tid tillbaka redan varit Riksbankens operativa målvariabel. Riksbanken kommer fortsatt att sträva mot 2 procents inflation oavsett om utfallet ligger innanför eller utanför variationsbandet”, skriver Riksbanken i pressmeddelandet.

I en remissrunda fram till den sista juni ska nu ett 50-tal svenska myndigheter, universitet och intresseorganisationer tillfrågas hur de ser på den nya målformulering och det variationsband som Riksbanken föreslår.

Riksbanken beslutar själv om förändringar av inflationsmålet, enligt riksbankslagen.

Innehåll från Kjellssons Logistik och Transport, KLTAnnons

Så kan livsmedelsaktörer växa – med rätt lager och logistik

Carl-Henric Nelsson, Pelle Kjellsson och Daniel Kjellsson på S. Kjellssons Logistik och Transport, KLT.
Carl-Henric Nelsson, Pelle Kjellsson och Daniel Kjellsson på S. Kjellssons Logistik och Transport, KLT.

S. Kjellssons Logistik och Transport – KLT – erbjuder en helhetslösning inom lagerhållning av livsmedel och hjälper sina kunder att utveckla sin egen verksamhet.

– VI jobbar väldigt nära våra kunder, säger Daniel Kjellsson, logistik- och ekonomiansvarig på KLT.

KLT erbjuder torr-, kyl- och fryslager på totalt 36 000 kvadratmeter i Kristianstad. Bland kunderna finns några av landets största livsmedelsproducenter men också små aktörer som enskilda lantbrukare.

Genom att erbjuda lagerhållning med olika zoner gällande temperatur så säkerställs råvarornas kvalitet och livsmedelssäkerhet. KLT:s breda utbud av lagerhållning gör att kunderna har samlastningseffekter vilket minskar behov av transporter från olika avgångsdestinationer.

KLT har en chockfrysanläggning där sex stora vindtunnlar med kyleffekten minus 60 grader snabbt fryser livsmedel innan de flyttas till fryslagret.

– Med denna teknik kan kvaliteten på produkterna förbättras. Smak och konsistens bibehålls, förklarar Pelle Kjellsson, ansvarig för drift på KLT.

KLT deltar i forskningsprojekt för bättre mat

KLT har med bidrag från KK-stiftelsen inlett ett forskningssamarbete med högskolan i Kristianstad och livsmedelsaktörer som Scan och HPP Nordic. Titeln är ”Optimering av metoder för att frysa och tina att – kvalitet och kostnader i fokus”.

Genom mer kunskap och förfinad teknik ska man ytterligare höja kvaliteten på kött hos slutkonsumenten, vilket också gynnar producenten.

– Vi räds inte för att satsa för och även åt våra kunder, där vi förkovrar och utvecklar oss såväl enskilt som tillsammans med dem, säger Carl-Henric Nelsson, utvecklingsansvarig på KLT.

Om S. Kjellssons Logistik och Transport, KLT 

Vår affärsidé är enkel: Vi samarbetar med dig som kund gällande logistik, produktion, lokaler och fastigheter. Bäst av allt är när samverkan sträcker sig utöver det traditionella – där vi är aktiva tillsammans med er i verksamheten och en part i utvecklingen av ert företaget och tillika ni en partner i vårt framåtskridande.

Läs mer på: kltlogistik.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kjellssons Logistik och Transport, KLT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera