ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Här är nycklarna till lyckad export efter avtalslös brexit

  • Foto: Rui Vieira/Göran Assner

Finansminister Magdalena Andersson uppmanade på onsdagen svenska företag att förbereda sig för att britterna lämnar EU utan avtal om drygt två månader.

Kommerskollegium har tagit fram en checklista för företagen inför brexit.

Henrik Isakson, brexitsamordnare på Kommerskollegium, säger att det är svårt att få en bild över om de svenska företagen är tillräckligt förberedda för brexit.

”Det finns inga mätningar. Jag tror att många företag inte förstår vad de ska vara förberedda på.”

Han har dock hittat en indikator som kan ge lite vägledning.

”Det är eori-numret, som man får från Tullverket. Det ger rätt att föra varor ut och in över EU:s gräns. Eftersom man inte behöver det inom EU är det nog väldigt få företag som har det i dag.”

Det ändrar sig när Storbritannien lämnar EU.

”Har du inte ett nummer kommer det att bli ett stopp vid gränsen. Men om varor fastnar efter brexit borde det gå ganska snabbt att få ett nummer”, säger Henrik Isakson.

Enligt Tullverket tar det ”upp till fem arbetsdagar” att få ett Eori-nummer, som består av landkoden SE och tio siffror, oftast organisationsnummer eller personnummer. Vid brexit kan det dock bli längre väntetider.

”Stora företag har redan det här, men troligen är det många småföretag som inte har det. I Storbritannien blir det värre, där behöver man dela ut registreringsnummer till i stort sett alla företag.”

Henrik Isakson tror dock att svenska företag generellt sett är ganska väl förberedda på gränsproblem.

”Norge är vår närmaste granne och näst största handelspartner - och inte med i EU:s tullsamarbete. Det är annorlunda till exempel för spanska exportörer som främst säljer till Portugal och Frankrike, som är med i EU.”

Han påminner dock om att många svenska företagare, bland annat i Kommerskollegiums företagsundersökning, klagar över att det är svårt att göra affärer med Norge.

”Företagen blir överrumplade av det. De tror att det ska vara lika enkelt som att sälja till Finland.”

Får ni mycket frågor om brexit?
”Vi fick många frågor i våras, men det dog ut när brexit sköts upp trots att osäkerheten ökade. Nu är läget med en hotande avtalslös brexit ännu mer skarpt, men frågemängden har snarare minskat”, säger Henrik Isakson.

Kommerskollegium har också tagit fram en checklista inför brexit.

”På vår hemsida har vi en lista med drygt 40 frågor att tänka på. Det är allt från export till om man skickar personal på mässor i Storbritannien. Det är ingen heltäckande lista men kan väcka en del frågor.”

Henrik Isakson säger dock att det inte finns några absoluta svar.

”Man vet inte vad den brittiska regeringen vill, så det blir lätt spekulativt. Man måste komma ihåg att efter brexit är Storbritannien inte bundet till EU-regler kring bland annat statsstöd, konkurrens och miljö. De kan ändra om de vill. Det ger en väldigt stor politisk frihet - men ingen vet vad britterna ska använda den till.”

Han varnar för att oklarheten fortsätter även efter brexit.

”Brexit leder till osäkerhet, inte bara nu utan en permanent osäkerhet. Storbritannien kommer mer och mer att avvika från EU:s regler och regelverk”, säger Henrik Isakson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer