1515

Här är nycklarna till lyckad export efter avtalslös brexit

Finansminister Magdalena Andersson uppmanade på onsdagen svenska företag att förbereda sig för att britterna lämnar EU utan avtal om drygt två månader.

Kommerskollegium har tagit fram en checklista för företagen inför brexit.

Foto:Rui Vieira/Göran Assner

Henrik Isakson, brexitsamordnare på Kommerskollegium, säger att det är svårt att få en bild över om de svenska företagen är tillräckligt förberedda för brexit.

”Det finns inga mätningar. Jag tror att många företag inte förstår vad de ska vara förberedda på.”

Han har dock hittat en indikator som kan ge lite vägledning.

”Det är eori-numret, som man får från Tullverket. Det ger rätt att föra varor ut och in över EU:s gräns. Eftersom man inte behöver det inom EU är det nog väldigt få företag som har det i dag.”

Det ändrar sig när Storbritannien lämnar EU.

”Har du inte ett nummer kommer det att bli ett stopp vid gränsen. Men om varor fastnar efter brexit borde det gå ganska snabbt att få ett nummer”, säger Henrik Isakson.

Enligt Tullverket tar det ”upp till fem arbetsdagar” att få ett Eori-nummer, som består av landkoden SE och tio siffror, oftast organisationsnummer eller personnummer. Vid brexit kan det dock bli längre väntetider.

”Stora företag har redan det här, men troligen är det många småföretag som inte har det. I Storbritannien blir det värre, där behöver man dela ut registreringsnummer till i stort sett alla företag.”

Henrik Isakson tror dock att svenska företag generellt sett är ganska väl förberedda på gränsproblem.

”Norge är vår närmaste granne och näst största handelspartner - och inte med i EU:s tullsamarbete. Det är annorlunda till exempel för spanska exportörer som främst säljer till Portugal och Frankrike, som är med i EU.”

Han påminner dock om att många svenska företagare, bland annat i Kommerskollegiums företagsundersökning, klagar över att det är svårt att göra affärer med Norge.

”Företagen blir överrumplade av det. De tror att det ska vara lika enkelt som att sälja till Finland.”

Får ni mycket frågor om brexit?
”Vi fick många frågor i våras, men det dog ut när brexit sköts upp trots att osäkerheten ökade. Nu är läget med en hotande avtalslös brexit ännu mer skarpt, men frågemängden har snarare minskat”, säger Henrik Isakson.

Kommerskollegium har också tagit fram en checklista inför brexit.

”På vår hemsida har vi en lista med drygt 40 frågor att tänka på. Det är allt från export till om man skickar personal på mässor i Storbritannien. Det är ingen heltäckande lista men kan väcka en del frågor.”

Henrik Isakson säger dock att det inte finns några absoluta svar.

”Man vet inte vad den brittiska regeringen vill, så det blir lätt spekulativt. Man måste komma ihåg att efter brexit är Storbritannien inte bundet till EU-regler kring bland annat statsstöd, konkurrens och miljö. De kan ändra om de vill. Det ger en väldigt stor politisk frihet - men ingen vet vad britterna ska använda den till.”

Han varnar för att oklarheten fortsätter även efter brexit.

”Brexit leder till osäkerhet, inte bara nu utan en permanent osäkerhet. Storbritannien kommer mer och mer att avvika från EU:s regler och regelverk”, säger Henrik Isakson.

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?