ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Här är Nordens största bolagsjätte

  • Statoils vd Eldar Sætre. Foto: Equinor

Nordens största företag är inte svenskt. Men Sverige dominerar stort i topp tio. Det visar en färsk sammanställning.

2.374 miljarder kronor. Så mycket omsatte Nordens tio största bolag 2017, efter en sammanlagd tillväxt med 4 procent.

Det gigantiska beloppet motsvarar ganska precis hälften av hela Sveriges BNP, som i fjol växte med 2,4 procent.

Allra störst i Norden är Norges olje- och gasbjässe Statoil, som i veckan byter namn till Equinor. Med en omsättning på strax över 500 mdr kr i fjol tronar bolaget ohotat i topp, en bra bit före övriga i listan som sammanställts av företagsinformationsleverantören CM Partner.

Sverige dominerar dock med sex av tio namn den nordiska topplistan.

Verkstadsjätten AB Volvo försvarade de svenska färgerna genom att 2017 knycka andra platsen i Norden från föregående års tvåa, danska varvjätten A.P. Möller – Maersk.

Med bas i Sverige räknas även Volvo Cars om svenskt, trots att ägare är kinesiska Geely. Medvinden för biltillverkaren märks tydligt i sammanställningen, då Volvo Cars i fjol klättrade från sjunde till femte plats. På tre år har bolaget tagit si gupp från nionde till femte plats.

Motgångarna för klädkedjan Hennes & Mauritz återspeglas också i listan. Bolaget kämpar med försäljningsutvecklingen och tappar en placering jämfört med 2016. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer