ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Här är näringslivets sommarpratare

  • Victoria Silvstedt och Inge Thulin sommarpratar i år. Foto: TT

Det finns flera röster från näringslivet i årets upplaga av radioklassikern "Sommar i P1". Bland annat har doldisen Inge Thulin, företagsledaren som kallats USA:s mäktigaste svensk och som sällan låtit sig intervjuas i media, övertalats att ta bladet från munnen.

Sveriges Radios symfoniorkester välkomnar årets sommarvärdar med den välbekanta slingan "Sommar, sommar, sommar", i Berwaldhallen i Stockholm. 

När orkestern senare byter ton och spelar "När vi gräver guld i USA" går näringslivsdoldisen och tidigare 3M vd:n Inge Thulin, som kallats "USA:s mäktigaste svensk," upp på scenen. Han gör entré tillsammans med Anna Throne-Holst som är uppvuxen i Sverige, men som suttit som borgmästare i en amerikansk stad i åtta år. I dag är hon vd på svensk-amerikanska handelskammaren i New York.

"Jag ska prata om hur det är att som svensk tjej osannolikt hamna i den amerikanska politikens ormbo. Det är oerhört spännande att nu få jobba med det svenska näringslivet.   Sverige är ett starkt varumärke i dag", säger Anna Throne-Holst.

Björn Jakobson, den framgångsrika entreprenören som startat bärselebolaget Baby-Björn och konsthallen Artipelag, har skrivit sitt eget sommarmanus och utmanat sin dyslexi.

"Det tog 300 timmar att skriva manuset. Den bästa meningen strök producenten och den tog 40 min att skriva", säger Björn Jakobson.

Björn Jakobson ska prata om utmaningarna i livet och hur roligt han tycker att det är att ha problem att lösa.

"Jag hade det svårt i skolan och då tänkte jag att "kanske duger jag som affärsman", och byggde företaget från grunden."

Inge Thulin växte upp i en fabrik och en gång i tiden hade han flera extrajobb för att försörja sig. Senare i livet har Inge Thulin varit rådgivare åt både Donald Trump och Barack Obama, men förblivit tämligen okänd i Sverige.

"Jag var naturligtvis omgående tveksam till att vara med i P1, eftersom jag försökt hålla mig utanför media så mycket så möjligt. Men jag vill berätta om ledarskap, om de fyra tecknen på att någon är en bra ledare. Jag ska också berätta att det kommer en tid i livet när du måste ta dina egna beslut och inte kan låta dig styras", säger Inge Thulin.

Björn "Baby-Björn" Jakobson flikar in: "Ska du berätta om hur det är att säga upp kontakten med Trump?". Och visst ska Thulin göra det.

En annan med en relation till den amerikanska presidenten är Victoria Silvstedt som under sin modellkarriär delat lägenhet i Paris tillsammans med Trumps fru, Melania. Idag har Victoria Silvstedt gått över till att vara entreprenör och fokuserar helhjärtat på sin portfölj.

"Det gäller att vara med hela tiden, timme för timme, det rör sig otroligt snabbt och varje stor händelse påverkar börsen. Man måste ha full kontroll", säger Victoria Silvstedt.

Ensam från startup- och techscenen var Tom Xiong. Han var tidigare vd för Schibsted-bolaget tv.nu, men sade upp sig för att satsa på en egen startupkarriär i Shanghai. I dag driver han träningsbolaget Move Shanghai i Kina.

”Jag kommer att prata om entreprenörskap och varför vi i väst ska lära oss från det som händer i Kina. Men även om kulturkrockar, både den som drabbar många entreprenörer men också från min barndom”.

Orkestern spelar en fanfar och upp på scenen kommer Beatrice Fihn, som i fjol fick Nobels fredspris som chef för Ican, en kampanj som samlar organisationer mot kärnvapen. Hon landade precis innan presentationen efter att ha varit på plats under toppmötet mellan Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong Un. 

"Det var ett spektakel i Singapore. Det kommer jag att prata om, men även om organisering och hur en människa kan förändra världen".

Ahmed Abdirahman är näringspolitisk expert och var med och startade Järvaveckan.

"Jag vill minska klyftan mellan medborgare och politiker. Möten mellan människor är viktigare i dag än någonsin.

Lyssnarnas sommarvärd i år är Jonas Waltelius, som för fem år sedan skadades på sin egen svensexa och sedan dess är rullstolsbunden. Han vill tala till alla dem som tar saker och ting för givet.

Bara fyra av de 61 sommarvärdarna som pratar i år har varit värdar tidigare. En av dem är Mark Levengood.

"Mitt program ska handla om vilken gåva det är att vara homosexuell", säger Mark Levengood.

Och Petra Mede, som även hon återkommer till "Sommar i P1" svarar:

"Och jag kan berätta om hur det är att vara asexuell" och rummet faller i skratt. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer