1515

Här är maten dyrast i Sverige

500 kronor – så stor är skillnaden mellan den dyraste och billigaste matkassen i PRO:s stora matprismätning.
Genomsnittspriset på mat i butik har gått ner, visar sammanställningen.

Bild:TT

Varje år ger sig över tusen medlemmar i Pensionärernas riksförbund (PRO) ut i hundratals matvarubutiker över hela landet för att ta tempen svensk livsmedelshandel.

"Det vi har sett i årets sammanställningar är att det är ganska billiga priser i butikerna, säger Ola Nilsson", konsumentsakkunnig vid organisationen.

Totalt har genomsnittspriset på butiksmat sjunkit en aning, enligt honom.

Samtidigt är det stor skillnad på matpriser i en jämförelse mellan olika butiker. Dyraste matkassen handlas för 1.247 kr i Uppsala, den billigaste för 739 kr i Halmstad. Det skiljer alltså mer än 500 kronor, vilket kan få betydande konsekvenser för privatekonomin.

"Skillnaden beror dels på att det handlar om en liten och en stor butik. Men det är inte alla som har möjlighet att ta sig till de stora butikerna, utan handlar sin närbutik. Närbutikerna är viktiga för att kunna leva ett självständigt liv", men för många pensionärer kan det innebära ett hål i plånboken.

Utmärkande för årets undersökning är också att nästintill hundra procent av de undersökta butikerna godtar kontantbetalning.

"Det är snyggt att se. Förr har vi sett flera butiker där man inte har kunnat handla med kontanter. Livsmedelsbutikerna tar ett stort ansvar för kontanthanteringen."

Begreppet "Det kontantlösa samhället" har varit gångbart i flera år och det har siats kring att pengar i fysisk form kommer att försvinna helt från handeln till 2030.

"För många äldre är det viktigt att kontanthantering finns kvar som ett alternativ. Många har inte kreditkort och sköter heller inte sin privatekonomi över internet", säger Ola Nilsson och tillägger:

"Vi inom PRO välkomnar en digital utveckling, men alla måste få en chans att vara med på båten. Det går lite fort i Sverige."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?