ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen 2018

Här är mäktiga kvinnonätverkets medlemsregister

  • Lena Apler, till vänster, och Jessica Löfström.

Det finns åtminstone 32 storföretag i Sverige som leds av en kvinnlig entreprenör. 

De första medlemmarna i nätverket 17, som presenterades i Almedalen, omsätter tillsammans 8,4 miljarder kronor. 

Enligt uppgifter som presenterades under Almedalsveckan i fjol skulle det bara finnas 17 företag i landet som omsätter över 50 miljoner kronor och drivs av en kvinnlig entreprenör. 

På kvinnodagen i mars lanserades nätverket 17 med frontfigurer som Lena Apler, grundare och för närvarande tillförordnad vd på nischbanken Collector, Jessica Löfström, vd och grundare av bemanningsföretaget Expandera Mera och Hemfridgrundaren Monica Lindstedt. 

Målet är att få fler kvinnor att starta bolag och bygga riktigt stora bolag. 

Och att det bara fanns 17 bolag som drivs av en kvinnlig entreprenör och som omsätter mer än 50 Mkr har visat sig vara en myt. 

I Almedalen presenterade nätverket sina första 32 medlemmar och det kommer att bli fler, säger Jessica Löfström. Två gånger per år ska nya medlemmar släppas in och nästa gång blir i vinter.

Sedan nätverket presenterades har många hört av sig, säger Jessica Löfström. 

Genom att presentera förebilder hoppas hon att fler kvinnliga entreprenörer ska ta steget och inte nöja sig med bra lönsamhet och en omsättning på några tiotals miljoner kronor. 

”När företaget är stort får du makt. Om du omsätter 5 Mkr är det ingen som lyssnar, inte om du omsätter 50 Mkr heller. Omsätter du 5 miljarder är du en maktfaktor”, säger hon. 

Tillsammans omsätter nu medlemmarna i nätverket 8,4 miljarder kronor och har 4700 anställda. 

”Vi blir en maktfaktor direkt”, säger Jessica Löfström, som ser ett glapp mellan organisationer som Företagarna – för mindre företag – och Svenskt Näringsliv som hon upplever inte har ett uttalat entreprenörsfokus. 

Och det hon framför till de politiker hon träffar i Almedalen är vikten av långsiktiga villkor. Oförutsägbarhet och tvära kast är det största hindret för en entreprenör, anser hon. Skattenivån är av mindre vikt.

”Om man vet vilka regler och vilka skatter som gäller långsiktigt är det inget problem, det kan man rätta sig efter. Den stora risken är när man inte vet hur politiken ser ut på sikt”, säger hon och exemplifierar med vinstvillkoren för vårdföretagen, ett segment som många kvinnliga entreprenörer är verksamma i. 

”Det är inget problem för mig att betala skatt. Jag förstår att jag måste bidra till samhället. Om jag inte gör det, och använder olika sätt att komma undan skatt, kan inte samhället utbilda de personer jag behöver anställa. Då kan jag inte bygga bolag”, säger Jessica Löfström. 

Målet för nätverket är tydligt. 

”Det ska vara minst lika många kvinnor som bygger stora bolag, som män. Vi vill aldrig mer höra att det inte är fler än 17 kvinnor som grundat stora bolag.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies