1515

Här är Löfvens svåra väg tillbaka till makten

Stefan Löfvens mittenbygge har rämnat och nu har han fått delar av sitt tidigare regeringsunderlag emot sig.

Samarbetspartierna drar åt olika håll och för att komma tillbaka till makten måste Stefan Löfven lyckas ena de två motpolerna Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfvens maktplan byggde i grunden på ett avgörande antagande.

Nämligen att oppositionen skulle hållas på ytterkanterna och därmed vara för splittrad för att komma åt Socialdemokraterna och deras samarbetspartier i mitten.

Men på måndagen hände det som enligt S-strategerna inte skulle kunna hända.

Vänsterpartiet gick ihop med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och nu finns inte längre något förtroende för regeringen Löfven i riksdagen.

Trots intensiva försök att avvärja hotet har processen gått snabbt de senaste dagarna och Stefan Löfven tvingas nu se hur delar av hans tidigare regeringsunderlag faller samman.

Samarbetspartierna har också helt olika strategier för hur krisen ska hanteras.

Miljöpartiet är redo att ändra i januariavtalet för att få med sig Vänsterpartiet, men alla sådana planer avvisas bestämt av Centerpartiet, som villkorar sitt fortsatta stöd till Stefan Löfven med att hela uppgörelsen ligger fast.

Från Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kommer ett helt annat besked efter måndagens misstroendeförklaring.

”Stefan Löfven blev statsminister mot löftet att genomföra januariavtalet och viktiga liberala reformer för Sverige. Men i dag underkändes avtalet av riksdagen”, säger hon.

”Det som fyra partier var överens om, har nu brutits upp av fyra andra partier i opposition”, fortsätter hon.

Enligt Nyamko Sabuni står det nu klart att Liberalerna inte längre har någon uppgörelse med Stefan Löfven, trots att statsministern själv vill fortsätta samarbetet.

”Mitt besked i dag är att vi, i talmansrundor eller vid ett extraval, kommer att eftersträva en borgerlig regering”, säger hon.

Även om Nyamko Sabuni företräder ett litet parti, så kan Liberalernas sidbyte få stora efterverkningar.

Det är tack vare Liberalernas mandat som regeringen har kunnat få igenom sin budget i riksdagen, utan att behöva göra upp med Vänsterpartiet.

Men den ekvationen går inte längre ihop och nu måste regeringen göra upp med både Centerpartiet och Vänsterpartiet för att kunna styra landet.

Frågan Stefan Löfven måste ställa sig de närmaste dagarna är om det är möjligt.

Annie Lööf vägrade inför misstroendeomröstningen att ge efter för Vänsterpartiets krav och valde att istället att gå mot ett säkert nederlag i riksdagen.

Och nu verkar hon snarare ha stärkts i sin övertygelse om att hålla Vänsterpartiet borta.

”Centerpartiet är ett konstruktivt parti och vi vill hitta breda lösningar i mitten av svensk politik. Dagens omröstning visar varför man inte ska ge populistiska ytterkanter som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna inflytande”, säger hon.

Vänsterpartiet håller dock fast vid sitt krav att marknadshyrorna måste bort från bordet, för att man ska acceptera Stefan Löfven som statsminister.

Och den punkten är inte förhandlingsbar, enligt partiledaren Nooshi Dadgostar.

”Vi har haft det kravet under hela den här mandatperioden. Det har varit ett krav vi ställt, medan januaripartierna haft 73 punkter på sin lista. Vi tycker inte att det är för mycket begärt”, säger hon.

Och inte nog med det. När Vänsterpartiet nu har tagit det historiska beslutet att fälla en S-ledd regering vill partiet har mer. 

Nooshi Dadgostar ser det som en självklarhet att hennes parti får sitt rättmätiga inflytande, om Stefan Löfven vill bilda en ny regering med hjälp av Vänsterpartiets mandat.

Vänsterpartiet skulle därmed kunna ersätta Liberalerna och vara med och göra upp om stora delar av politiken. 

Nooshi Dadgostar fick på måndagen frågan om Vänsterpartiet kan stödja en budget som man inte har inflytande över. Och svaret var tydligt: 

”Nej, inget parti röstar på en budget som de inte är med och förhandlar om”, sa hon.

Miljöpartiet, som vill undvika ett extraval, har tidigare öppnat för ett framtida regeringssamarbete med Vänsterpartiet. Enligt Per Bolund, ett av Miljöpartiets två språkrör, är hans parti fortsatt öppet för ett sådant samarbete.

”Vi är beredda att föra samtal med alla de krafter som är motpol till en högerregering med stöd av Sverigedemokraterna”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?