1515
Annons

Här är listan Trump ska beta av

Republikanen Donald Trump har kammat hem den seger som har väckt förvåning och stor bestörtning i delar av världen.

Bild:TT

Men det svåra återstår – att leverera på de spretiga löften han avlossat under presidentvalskampanjen:

Det mest grundläggande vallöftet är "Gör Amerika stort igen". Hur det ska omsättas i praktiken kan ge svallvågor långt utanför supermaktens gränser.

Donald Trumps löften inom några politikområden:

Migration och ett säkert USA:
Trump hävdar att mexikaner är "knarksmugglare och brottslingar". Han har hållit fast vid löftet att bygga en gränsmur mot Mexiko, och säger sig ha en plan för hur grannlandet ska tvingas betala för den. Vill bland annat även bilda en "deportationsstyrka" och det ska inte finnas någon amnesti för landets cirka elva miljoner papperslösa migranter. Trump ska utreda vilka regioner och länder som invandring helt ska stoppas från. Han vill ha "ideologisk certifiering" för invandrare, så att de säkert står upp för USA:s värderingar.

Världen och säkerhet:
Den blivande presidenten förordar ett mer isolationistiskt USA och är tveksam till försvarsalliansen Nato. Han vill närma sig Rysslands president Vladimir Putin, och kallar honom en bättre ledare än president Barack Obama. Vill att USA och Ryssland agerar gemensamt mot terrorgruppen Islamiska staten, men oklart hur. Trump vill också ha ett tillfälligt inresestopp för muslimer och förbjuda invandring och viseringar från "vissa länder". Planerar en stor upprustning av USA:s militär — och ska återinföra skendränkning som förhörsmetod.

Ekonomi och jobb:
Trump lovar stora avregleringar och satsningar på nya jobb. En "dramatisk" sänkning av inkomstskatten väntar och bolagsskatten ska vara högst 15 procent. Barnomsorg ska bli avdragsgill. Trump tänker även omförhandla handelsavtalet Nafta och dra sig ur Stillahavsavtalet TPP. Han lovar också nya, tuffa handelsvillkor för Kina.

Klimat och energi:
Växthuseffekten är "skitsnack", enligt Donald Trump — som anlitat en klimatskeptiker som energirådgivare. Trump ska riva upp Obamas "jobbdödande" dekret på klimatområdet, värna om kolindustrin och öppna för mer olje- och naturgasutvinning utanför USA:s kuster. USA ska även dra sig ur det globala klimatavtal som slöts i Paris och alla utbetalningar till FN:s klimatsatsningar ska slopas.

Hälsa:
Trump lovar att riva upp sjukförsäkringsreformen Obamacare. Han säger att bättre och billigare hälsovård kan skapas med fria marknadsprinciper. Lovar storsatsningar när det gäller fysisk och psykisk vård för USA:s krigsveteraner och satsningar mot "narkotikaepidemin" i nordöstra USA.

Lag, rätt och vapen:
Det ska enligt Trump vara lagligt att bära dolt vapen i alla delstater. Han lovar insatser mot psykisk ohälsa, som han anser ligger bakom många masskjutningar, samt tuffare tag mot våldsbejakande kriminalitet och gängbrottslighet.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?