Hoppa till innehållet

Annons

Här är kommunerna där svenskar lever längst

Värme, nyttig mat och gott umgänge utmärker de platser i världen där människor lever länge. I Sverige ska du utbilda dig och flytta till en Stockholmsförort. 

Om du vill leva länge i Sverige ska du utbilda dig och flytta till en Stockholmsförort, det talar i alla fall statistiken för.
Om du vill leva länge i Sverige ska du utbilda dig och flytta till en Stockholmsförort, det talar i alla fall statistiken för.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Författaren och journalisten Dan Buettner har länge intresserat sig för att hitta de platser i världen där människor lever länge och är friska. Det handlar inte bara om platser där det finns många hundraåringar, utan många äldre som blivit gamla utan att ha drabbats av hälsoproblem som hjärtsjukdomar, fetma, cancer eller diabetes.

I en ny Netflix-serie reser Dan Buettner till platser där människor lever mätbart längre, så kallade blå zoner, som till exempel den grekiska ön Ikaria där invånarna äter klassisk medelhavsdiet med mycket grönsaker, fisk, hälsosamma fetter och lite mejeriprodukter och rött kött. 

Andra destinationer i serien är japanska ön Okinawa, Ogliastra på den italienska ön Sardinien, och Loma Linda i Kalifornien. Gemensamt för alla är den fiberrika kosten med mycket frukt, grönsaker och nötter.

En stad som sticker ut är Nicoya i Costa Rica, där är det inte den hälsosamma dieten som ger ett långt liv. Enligt Dan Buettner beror det på befolkningens religiösa tro, sociala umgänge och sin vana att regelbundet utföra fysisk aktivitet i lågt tempo.

Den som vill leva länge i Sverige ska åka till Danderyd, en av Stockholms kranskommuner. Här är medellivslängden är nästan 86 år, enligt Statistiska centralbyrån.

”Det beror på sammansättningen av invånarna. Vilka bor i Danderyd? Jo, det är de som har en genomsnitt bättre levnadssituation”, säger Karin Engström, utredare på Folkhälsomyndigheten. 

Att äta hälsosamt är det viktigaste för ett långt liv. Men Folkhälsomyndigheten kan se att att personer med eftergymnasial utbildning lever längre. Har du en högre utbildning, tjänar du i genomsnitt mer vilket gör att du har en bättre möjligheter att köpa nyttigare mat, bo nära ett grönområde och ge dina barn en meningsfull fritid. 

Den som inte vill bo i Danderyd kan istället välja mellan Habo, Lidingö, Kungsbacka och Täby, enligt SCB.

”Det finns ändå skillnader mellan länen i Sverige, men de är inte så stora. Vi vet till exempel att under lång tid har medellivslängden varit kortare i Norrbotten och Västernorrland och längre i södra Sverige som i Hallands och Kronobergs län. På senare tid har även Stockholms län hög medellivslängd”, förklarar Örjan Hemström, också utredare på Folkhälsomyndigheten. 

Skilsmässor och separationer spelar också en roll för livslängden. Enligt Örjan Hemström påverkar skilsmässor människor negativt och är vanligare i gruppen med lägre utbildning. 

I ett längre perspektiv har svenskarnas medellivslängd stadigt ökat. Däremot finns det en grupp som den har minskat i, kvinnor utan gymnasieexamen. 

”Det är upprörande att det finns en grupp i samhället där medellivslängden sjunker. Men vi har även sett att det är en mindre grupp kvinnor utan gymnasieexamen nu än för 20 år sedan”, säger Karin Engström.

 

 

Innehåll från OKQ8Annons

Stor satsning på publika snabbladdare: “Vi gör det enklare för elbilsförare i hela landet”

Sedan 2020 har antalet nyregistrerade elbilar nästan tredubblats. Och i takt med den fortsatta tillväxten ökar även behovet av laddlösningar kraftigt. För att öka tillgängligheten bygger OKQ8, tillsammans med Skellefteå Kraft, just nu ut Sveriges största publika nätverk för supersnabbladdning – ihopkopplat med ett enkelt och smidigt betalsystem.

Läs mer om OKQ8:s elbilsladdning

– Laddning har varit, och är till stor del fortfarande, en flaskhals då det tar tid att bygga ut det nationella elnätet. Men med vår stora satsning på svensk laddinfrastruktur, med nya generationens publika snabbladdare, gör vi det enklare för elbilsförare i hela landet, säger Svante Fredin, som är produktchef för e-mobility på OKQ8.

Genom den snabba utbyggnaden bidrar OKQ8 och Skellefteå Kraft också till minskade koldioxidutsläpp från transporter, vilket är en viktig del i omställningen mot en hållbar framtid.

– Tillsammans med våra olika samarbetspartners inom energilösningar har vi en stark drivkraft att förbättra och utveckla Sveriges infrastruktur. Det är viktigt för oss att vara proaktiva och kontinuerligt investera i grön teknik och samarbeten för att vara en relevant och konkurrenskraftig aktör i den elektrifierade framtidens fordonsmarknad.

Svante Fredin, produktchef för e-mobility på OKQ8.
Svante Fredin, produktchef för e-mobility på OKQ8.

Supersnabbladdare på 300 stationer

Sedan 2021 samarbetar Skellefteå Kraft och OKQ8 i en satsning på laddinfrastruktur som ökar tillgängligheten för elbilsförare i hela landet – genom 800 laddpunkter fördelat på 300 OKQ8-stationer till 2026. OKQ8 upplåter plats vid sina stationer och står för den smidiga betallösningen, medan Skellefteå Kraft investerar, driver och underhåller laddplatserna. Det innebär att de båda bolagen blir en av Sveriges ledande aktörer i den nya generationens publika snabbladdare.

Med hjälp av appen OKQ8 Elbilsladdning kan föraren enkelt se var närmaste laddstation finns och om den är ledig. Det går även filtrera på olika typer av laddning.

– I dag finns mer än 1 200 laddstationer över hela Sverige knutna till appen, såväl våra egna laddstationer som stationer som tillhör en annan operatör i vårt nätverk, säger Svante Fredin.

Kortet knyter samman allt

Appen är kopplad till OKQ8:s unika helhetslösning där ett företagskort utgör själva navet. Kortet samlar alla drivmedelsköp, både flytande och el, och kunden får allt på en och samma faktura. Kortet kan dessutom användas på alla enheter, både på arbetsplatsen, hemma och på stationen.

– I och med att allt fler människor kommer behöva snabbladda sin elbil publikt är det viktigt att ha ett rikstäckande och etablerat nätverk av snabbladdare med ett enkelt och smidigt betalsystem. Det kommer att underlätta omställningen till elektrifierade fordon.

Bland de 1 200 laddstationerna som är knutna till appen OKQ8 Elbilsladdning finns också företag som vill att deras laddare på företagsparkeringen också ska vara öppna för allmänheten.

– Att sälja laddning är något som intresserar många företag. Därför har vi tagit fram en lösning som möjliggör det och säkerställer att det sker på ett skattemässigt korrekt sätt. Det enda företaget behöver göra är att bestämma hur deras laddare ska användas, vilka av sina laddare de vill ska vara öppna för allmänheten och vilket pris de vill ta för laddningen.

Läs mer om OKQ8:s publika laddning

 

Mer från OKQ8

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OKQ8 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera