Författaren och journalisten Dan Buettner har länge intresserat sig för att hitta de platser i världen där människor lever länge och är friska. Det handlar inte bara om platser där det finns många hundraåringar, utan många äldre som blivit gamla utan att ha drabbats av hälsoproblem som hjärtsjukdomar, fetma, cancer eller diabetes.
I en ny Netflix-serie reser Dan Buettner till platser där människor lever mätbart längre, så kallade blå zoner, som till exempel den grekiska ön Ikaria där invånarna äter klassisk medelhavsdiet med mycket grönsaker, fisk, hälsosamma fetter och lite mejeriprodukter och rött kött.
Andra destinationer i serien är japanska ön Okinawa, Ogliastra på den italienska ön Sardinien, och Loma Linda i Kalifornien. Gemensamt för alla är den fiberrika kosten med mycket frukt, grönsaker och nötter.
En stad som sticker ut är Nicoya i Costa Rica, där är det inte den hälsosamma dieten som ger ett långt liv. Enligt Dan Buettner beror det på befolkningens religiösa tro, sociala umgänge och sin vana att regelbundet utföra fysisk aktivitet i lågt tempo.
Den som vill leva länge i Sverige ska åka till Danderyd, en av Stockholms kranskommuner. Här är medellivslängden är nästan 86 år, enligt Statistiska centralbyrån.
”Det beror på sammansättningen av invånarna. Vilka bor i Danderyd? Jo, det är de som har en genomsnitt bättre levnadssituation”, säger Karin Engström, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Att äta hälsosamt är det viktigaste för ett långt liv. Men Folkhälsomyndigheten kan se att att personer med eftergymnasial utbildning lever längre. Har du en högre utbildning, tjänar du i genomsnitt mer vilket gör att du har en bättre möjligheter att köpa nyttigare mat, bo nära ett grönområde och ge dina barn en meningsfull fritid.
Den som inte vill bo i Danderyd kan istället välja mellan Habo, Lidingö, Kungsbacka och Täby, enligt SCB.
”Det finns ändå skillnader mellan länen i Sverige, men de är inte så stora. Vi vet till exempel att under lång tid har medellivslängden varit kortare i Norrbotten och Västernorrland och längre i södra Sverige som i Hallands och Kronobergs län. På senare tid har även Stockholms län hög medellivslängd”, förklarar Örjan Hemström, också utredare på Folkhälsomyndigheten.
Skilsmässor och separationer spelar också en roll för livslängden. Enligt Örjan Hemström påverkar skilsmässor människor negativt och är vanligare i gruppen med lägre utbildning.
I ett längre perspektiv har svenskarnas medellivslängd stadigt ökat. Däremot finns det en grupp som den har minskat i, kvinnor utan gymnasieexamen.
”Det är upprörande att det finns en grupp i samhället där medellivslängden sjunker. Men vi har även sett att det är en mindre grupp kvinnor utan gymnasieexamen nu än för 20 år sedan”, säger Karin Engström.