Annons

Här är KD:s nya partisymbol

Kristdemokraterna byter ut vitsippan mot en blå fyrkant som ny partisymbol.
Partiet lanserar också nya satsningar på vården och på polisen.

KD:s nya partisymbol och Ebba Busch Thor.
KD:s nya partisymbol och Ebba Busch Thor.Bild:TT/KD/Montage

Senaste gången KD förnyade sin partisymbol var 1996. Den nya, som presenterades på KD:s kommun och landstingsdagar i Karlstad, består av en blå fyrkant med bokstäverna K och D i vitt inuti.

"Visst är den snygg", säger Ebba Busch Thor.

Hon försäkrar att KD:s värderingar förblir desamma. De två bokstäverna stryks under av ett vitt streck som ska symbolisera partiets värdegrund.

I sitt tal till kommunpolitikerna gick Busch Thor till hårt angrepp mot statsminister Stefan Löfven som hon anklagade för passivitet inför Sveriges utmaningar.

"Stefan Löfven ingenting ser, han ingenting hör, han ingenting gör. I stället upprepar han samma trötta mantra: att det är oacceptabelt", säger hon.

"När något är oacceptabelt så gör man något åt det. Och det är därför oacceptabelt att du ska sitta kvar som statsminister."

Busch Thor vill se en Alliansregering "hellre förr än senare" och hon vill hålla socialdemokraterna "borta ifrån departementen".

"Det finns en del som säger: Gör upp med socialdemokraterna. Men socialdemokraterna är inte en del av lösningen, de är problemet", säger Busch Thor.

KD-ledaren hävdar att Löfvens "passivitet" mångdubblar Sveriges problem i till exempel sjukvården och i migrationspolitiken.

Busch Thor lanserade i talet också partiets nya förslag om polisen. Målet är 30 000 poliser till 2025 och för att nå dit föreslår partiet en ny typ av korttidsutbildade poliser. Omkring 5 000 av de 30 000 ska gå en utbildning på ett år på den statliga polishögskolan. Efter utbildningen är det tänkt att de ska anställas av kommuner för att främja ordning och trygghet på gator och torg.

Det är dock ytterst lokalpolischefen som ska fatta besluten om hur de korttidsutbildade poliserna ska arbeta.

Även de andra Allianspartierna vill öka antalet poliser. Moderaterna och Liberalerna siktar på 25 000 poliser till senast 2025. Liberalerna vill på kort sikt dessutom ge kommuner statligt stöd för att anställa kommunala "trygghetsvakter".

Det andra nya förslaget som presenteras för KD:s kommun- och landstingspolitiker är en vårdsatsning på tre miljarder kronor årligen för att förstärka primärvården.

Pengarna ska användas för att utöka öppentiderna på kvällar och helger på vårdcentraler, läkarmottagningar och närakuter. De ska också garantera att man får träffa en läkare senast dagen efter kontakten med vårdcentralen tagits.

Bush Thor anklagar regeringen för att vårdköerna växer och att väntetiderna på många akutmottagningar är långa. Genom utökade öppettider i primärvården ska färre behöva söka sig till överbelastade akutmottagningar, är KD:s tanke.

Innehåll från Goodtech SolutionsAnnons

De framtidssäkrar nordisk produktion genom digitalisering

Johan Håkansson, vd på Goodtech Solutions.
Johan Håkansson, vd på Goodtech Solutions.

Många tillverkningsföretag tar nu stora digitaliseringskliv för att hänga med i den fjärde industriella revolutionen. Tillverkarna måste framtidssäkra sina produktionslinor – utan att tappa lönsamheten i ivern att hoppa på nya trender. Här kommer Goodtech in i bilden.

I över 40 år har Goodtech hjälpt tillverkande företag i Norden att vässa produktionsprocesser. Bolaget är numera en komplett partner inom digital transformation med en samlad kompetens inom industriell teknik, automation och digitalisering. Alla tusentals projekt har givit Goodtech en god uppfattning om hur ett lyckat sådant ser ut.

– Många börjar för stort. Vår rekommendation är att i stället börja smått och ta vara på de lösningar eller data som kan skapa värde här och nu, men samtidigt se till att det man satsar på är tillräckligt flexibelt och skalbart för att nå den slutgiltiga målbilden. Många av våra kunder har en payback från sina investeringar på under ett år, säger Johan Håkansson, vd på Goodtech Solutions. 

Goodtech erbjuder hela kedjan – allt från rådgivning i planeringsfasen till att bygga kompletta fabriker eller uppkopplade och robotiserade produktionslinor. Företaget kan identifiera vilka satsningar som bör göras ur ett lönsamhetsperspektiv, berättar Johan Håkansson. Målet är att bidra till ökad konkurrenskraft genom att lägga grunden för en skalbar, flexibel och energieffektiv produktion.

Uppgraderad MES-plattform

Företaget är just nu i slutfasen av utvecklingen av en ny plattform för MES, Manufacturing Execution System. Den digitala plattformen innehåller funktioner för styrning och övervakning av de olika processerna, och ger en överblick över hela produktionen.

– Vi har jobbat med MES-system i 20 år. I höst rullar vi ut vår nya MES-plattform i flera projekt. Den är bättre och mer effektiv än sina föregångare samt ger fler möjligheter, säger Johan Håkansson. 

Goodtech har som sagt en över 40 år lång erfarenhet att luta sig mot, men hur gör företaget för att hålla sig i teknikutvecklingens framkant? 

”Håller oss nära akademin”

– Vi måste se till att vi har de bästa ingenjörerna hos oss. Därför håller vi oss nära akademin och samarbetar med olika universitet för att fånga upp talanger. Vi deltar också i forskningsprojekt och utmanar oss själva att plocka in ny teknik. Våra leveranser ska innehålla de senaste tekniska lösningarna, men det är samtidigt viktigt att allt fungerar på ett stabilt sätt. Det säkerställer vi genom tester och avancerade simuleringar, säger Johan Håkansson. 

Visionen är ambitiös – Goodtech vill bli Nordens ledande partner inom industriell automatisering. Med en fot i erfarenheten och den andra i framtiden tror Johan Håkansson att chansen att lyckas är mycket god.

Läs mer om Goodtech här.  

Om Goodtech
Goodtech är en ledande nordisk teknikleverantör vars kärnkompetens är automatisering, montering, industriell IT, miljöteknik och avancerad industriell produktionsteknik. Goodtech är noterad på Oslo Börs och omsätter cirka 500 miljoner norska kronor. 

Mer från Goodtech Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Goodtech Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera