ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Karriär

Här är jobben med ljus framtid

  • Foto: Colourbox

Kemister och lärare har en lovande framtid. Tuffare blir det för personalvetare och biologer. Det visar fackförbundet Sacos prognos över akademikernas arbetsmarknad.

"Kommuner och landsting behöver rekrytera hundratusentals personer de kommande åren och det visar sig också i vår prognos", säger Pär Karlsson, redaktör och ansvarig för framtidsprognosen.

Arbetslösheten bland akademiker är generellt lägre än övriga arbetsmarknaden, 2013 var till exempel den 3,8 procent jämfört med 8 procent för hela arbetsmarknaden.

Och framtiden ser ganska ljus ut för högskolestudenterna, för de flesta akademiska yrkena väntas en balanserad arbetsmarknad.

Enligt prognosen finns det några riktiga vinnare framöver, till exempel går datavetare och planeringsarkitekter en bra framtid till mötes.

”Det enda som skulle kunna påverka konkurrensen är om fler utbildningar började utbilda planeringsarkitekter i större skala, men eftersom ingen planerar för detta bedöms en sådan effekt inte komma inom tidsramen för denna prognos”, skriver Saco i rapporten.

Det är dock inte bara fördelar med att välja ett yrke med liten konkurrens om jobben. Det kan till exempel vara ett tecken på att lönerna är låga eller att det är råder brist på utvecklingsmöjligheter inom yrket.

I andra änden får kommunikatörer och biologer förbereda sig på att få slåss om jobben som erbjuds. Värst är kanske läget för musei- och kulturmiljöyrken.

”Det finns inget som tyder på att antalet som söker sig till sektorn kommer att minska eller att utbudet av arbetstillfällen kommer att öka”, står det i rapporten.

https://infogr.am/ef0fc453-0dd9-4a5b-ba5a-bc80cfada1c2

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies