1515

Här är investerarnas nya skräck

En nyckfull amerikansk president, ett EU utan Storbritannien och Nordkoreas maktuppvisningar oroar investerare världen över, visar en ny studie.

Bild:TT/Matt Dunham

För första gången visar nu den årliga globala studien Risk Monitor att geopolitiska faktorer oroar institutionella investerare mest. Enligt undersökningen, genomförd av tyska försäkringsjätten Allianz, svarade tre av fem investerare i våras att politiska händelser i omvärlden har gjort dem mer riskmedvetna. Som politiska händelser nämns utfallet i det amerikanska presidentvalet, brexit och spänningar mellan Nordkorea och USA.

“Det markerar hur geopolitiska oroligheter påverkar investeringsbeslut. Finansiella marknader har aldrig agerat i ett vakuum, men geopolitik har nu en större påverkan på hur globala investerare beter sig än på länge”, säger Neil Dwane, global strateg på Allianz, i ett pressmeddelande.

I världen över uppges geopolitiska spänningar vara det som oroar mest, följt av global konjunkturnedgång samt stigande räntor. Det går att jämföra med resultaten från 2016 då en global konjunkturnedgång toppade investerarnas bekymmerslista och geopolitiska faktorer placerade sig på tredje plats.

Ett av fjolårets största bekymmer är däremot som bortblåst. Då uppgav många att de såg en konjunkturnedgång i Kina som en stor risk, men i år går det inte att finna bland de fem största orosmomenten.

Endast 29 procent av de europeiska investerarna oroas över den politiska utvecklingen i Europa, trots brexit. Istället ängslas de liksom resten av världen av geopolitiska faktorer, ekonomisk avmattning och höjda räntenivåer.

Risk Monitor genomförs av Allianz Global Investors för att bland annat undersöka investerares största orosmoment för kommande år. Undersökningen görs varje år sedan 2013 och involverar 755 institutionella investerare, varav 250 från Europa.

755 institutionella investerare är nu mer bekymrade över världens politik än andra riskmoment.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?