1515

Här är höstens hetaste böcker

Det blir en het bokhöst. Närmast väntar litteraturfestival i Stockholm, därefter årets höjdpunkt, bokmässan i Göteborg, samt långa listor med böcker som förlagen hoppas ska bli höstens storsäljare.

Bokmässan 2016
Bokmässan 2016Bild:Fredrik Sandberg/TT

Deckarfantasterna har knappt hunnit hämta andan efter årets Crimetime på Gotland förrän Norstedts drar i gång en helt ny litteraturfestival i Stockholm. I lördags öppnade förlaget för möten mellan läsare och författare på innergården till det klassiska förlagshuset på Riddarholmen, med namn som Johannes Anyuru, Brita Zackari och Moa Herngren. Första året släpps bara 200 biljetter, men ambitionen är högre:

”Målet är att göra hela Riddarholmen till ett stort Way Out West för litteratur”, säger kommunikationschefen Olle Lidbom.

Den 28 september–1 oktober är det så dags för bokmässan i Göteborg, i år med huvudtemat bildning. Efter förra årets rabalder kring att låta högerextrema Nya Tider hyra monter på mässan har flera förlag och hundratals författare, debattörer och akademiledamöter valt att bojkotta mässan och i stället delta i sidoarrangemang. Vd Maria Källsson är dock lugn:

”Bokmässan har ett starkt program och lika många programpunkter som andra år – seminarieprogrammet är proppfullt och utställningshallarna är fullbokade så vi upplever samma stora intresse. Göteborg som litterär stad kommer att påverkas positivt med fler scener och fler litterära möten under denna helg, vilket jag ser mycket positivt på”, säger hon.

Vilken programpunkt ser du själv mest fram emot?
”Jag måste få säga tre. Irländskan och underbarnet Sally Rooney, Guldpalmsvinnaren och Göteborgssonen Ruben Östlund och Brita och Kalle Zackari om sin träningsbok.”

Det är en diger bokflod som ska ut i bokhandlarna under hösten. En av höstens givna försäljningssuccéer väntas bli Colson Whiteheads ”Den underjordiska järnvägen”, som nu ges ut på svenska av Albert Bonniers Förlag. Den har hyllats av en enig kritikerkår, fått flera fina priser, toppat New York Times bestsellerlista och blivit Årets bok på Amazon. Författaren själv kommer till Sverige i slutet av augusti i samband med bokens svenska utgivning.

”Den underjordiska järnvägen” handlar om slavflickan Cora som bestämmer sig för att fly norrut från den amerikanska södern där hon vuxit upp. Boken ska också bli tv-serie, regisserad av Barry Jenkins, som låg bakom Oscarsbelönade filmen ”Moonlight”.

En annan som konkurrerar om förstaplatsen på försäljningslistorna är David Lagercrantz, som i september släpper ”Mannen som sökte sin egen skugga”, del fem i Norstedts Millenniumserie, och där nytt ljus kastas över Lisbeth Salanders barndom och de övergrepp hon utsattes för.

Norstedts följer också upp succén med pseudonymen Elena Ferrantes fyra böcker om väninnorna i Neapel. ”Dagar av ensamhet” av samma författare är en kortroman och del ett i en trilogi, och utkommer i september.

En udda debut gör den norske snickaren Ole Thorstensen. Efter 25 år i yrket ger han ut ”En snickares dagbok”, som utspelar sig under arbetet med en vind, från första kundkontakt tills vinden är inflyttningsklar. Boken är delvis ett debattinlägg om hantverkares status i samhället, men också berättelsen om arbetsglädje.

”Jag ser det som en roman om en vind i Oslo och personen som bygger den, men förlaget är inte helt säkert på vilken genre det är, de kallar det en fackbok”, har Ole Thorstensen sagt i tidningen Byggmesteren.

Boken utkommer i oktober på Albert Bonniers Förlag.

I boken ”Döstädning” tar konstnären Margareta Magnusson med läsaren på en resa i att rensa bland de prylar man samlat på sig under livet, dels för att sortera det värdefulla från skräpet, men också för att inte lämna en alltför stor börda till de efterlevande, och för insikten att vi faktiskt klarar oss med betydligt mindre än vi tror. Skrämmande och kanske inspirerande läsning för de som lever efter ”bra att ha”-devisen.

Även journalisten och bloggaren Malin Wollin skriver om döden, men ur perspektivet relationen mellan en farmor och ett barnbarn. ”Farmor dör” utkommer på Piratförlaget i september.

Hälsa och psykologi fortsätter att vara en lukrativ boknisch. Natur & Kultur satsar stort på skrivande psykologer och psykiatriker, bland annat Anna Kåver och Åsa Nilsonne, som utkommer med varsin ny bok, ”Oro” respektive ”Processen”.

Nära relationer utforskas i ”Kärlekens koreografi” av parterapeuterna Allan Linnér och Anders Nyman; Sara Ingvarsson vänder på begreppen i ”Lägg ned ledarskapet” och Åsa Kruse ger ut ”Att sätta gränser för sig själv och andra”, för att nämna några.

Högaktuell är forskaren Emma Frans bok ”Larmrapporten”, som utkommer i oktober på Volante förlag. Med undertiteln ”Att skilja vetenskap från trams” är den en guide för att sålla bort alternativa fakta i nyhetsflödet. Och på samma tema, fast om kost, släpper läkaren Frida Duell boken ”Mat, myt, vetenskap” på Norstedts.

Näringslivet representeras också i höstens bokflod. Hans Sjögren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, ger ut boken ”Familjedynastier – Så blev Sverige rikt” på Volante förlag. Boken skildrar hur flera stora svenska affärsfamiljer, däribland Stenbeck, Bonnier, Wallenberg, Persson, Ax:son Johnson och Kamprad, vuxit fram i samspel med samhället och bidragit till den svenska modellen.

Anders Ström ger i samma veva ut boken ”Sveriges mäktigaste familjer” på Lind & Co, 15 berättelser om miljardärerna som utgör gräddan av svenskt näringsliv.


Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Stark innovation minskar risken för smittspridning inom vården – och räddar liv

Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.
Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.

Vårdkläder och andra textilier som används inom hälsosektorn kan innehålla skadliga mikroorganismer som kan föra smitta vidare.

– Om dessa textilier hanteras fel kan det få stora konsekvenser på vårdtagarnas hälsa, säger Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional.

Företagets mjukvarubaserade hygien- och barriärtvättmaskiner kan kraftigt begränsa denna smittväg.

Om inte vårpersonalens kläder och den städutrustning som används i lokalerna genomgår en verifierad hygienisk tvätt- och torkprocess kan det få förödande effekt på patienternas situation.

 – Det hjälper inte hur mycket vårdpersonalen än tvättar händerna om deras kläder är smutsiga eller om lokalerna städas med en mopp eller mikrodukar som inte är korrekt rengjorda. Då är risken hög att virus sprids till patienterna, säger Jörgen Andersson.

Principen för barriärtvättmaskiner bygger på att tvättmaskinen, som har luckor på två motsatta sidor, byggs in i en vägg. På ena sidan hanteras och lastas smutsiga och eventuellt kontaminerade textilier och på den andra sidan kan de rena textilierna plockas ut och hanteras. Tanken är att smutsiga och rena textilier aldrig ska mötas för att förhindra korskontaminering.

Dagens tvättmaskiner är smartare

I dag är hygien- och barriärtvättmaskiner från Electrolux Professional mjukvarubaserade, vilket skapar fördelar.

– Vi kan uppfylla alla de kombinationer av tid och temperatur som krävs för att avlägsna mikroorganismer. Med barriärmaskiner säkerställer man dessutom ett hygieniskt flöde. Om rätt tid eller temperatur inte har uppnåtts så kommer maskinen att larma och luckan på den rena sidan kommer inte att kunna öppnas, säger Jörgen Andersson.

Innovation har alltid varit en ledstjärna för Electrolux Professional. Då pandemin slog till inledde man ett projekt tillsammans med forskningsinstitutet RISE för att se hur man bäst kunde möta detta nya hot. Resultatet blev att de flesta maskiner, även de för vanliga gemensamma tvättstugor, nu också innehåller program som bekämpar Covid 19-virus, såväl som vinterkräksjuka och andra virus.

– Vi lyckades med detta utan att göra avkall på vår strävan att alltid ha lägsta möjliga energi- och vattenförbrukning och kortast möjliga programtid, avslutar Jörgen Andersson. 

Om Electrolux Professional

Electrolux Professional är din helhetspartner. Med hjärta för hållbarhet leder vi vägen när det gäller att utforma fullständiga och integrerade lösningar som ger hög produktivitet, lägsta livscykelkostnader och är de mest enkla att använda och underhålla.

Vi har funnits i branschen i 100 år och har under denna tid byggt upp världens mest omfattande servicenätverk.

Läs mer på: www.electroluxprofessional.com/se/

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?