Annons

Här är företagen som täljt guld i viruskrisen – svensk jätte kvalar in

Det globala coronautbrottet har slagit mot allt från multinationella jättebolag till kvartersbutiker. Men det finns också vinnare. Affärstidningen Financial Times har listat de 100 företag som ökat mest i värde under pandemin.

Tre branscher sticker ut på listan över viruskrisen vinnare. Det rör sig om e-handel, informationsteknologi och läkemedelssektorn.

Högst upp kommer amerikanska näthandelsjätten Amazon vars börsvärde sedan årsskiftet ökat med drygt 401 miljarder dollar, motsvarande runt 3.800 miljarder svenska kronor. ”När världens ledare beordrade sina medborgare att stanna inomhus blev Amazon nödhamnen för de som desperat vill bunkra upp med nödvändiga hushållsvaror”, skriver Financial Times.

Kinesiska e-shoppingplattformen Pinduoduos värde har ökat med motsvarande 523 miljarder svenska kronor medan lokala konkurrenten Alibaba ökade med knappt 311 miljarder kronor.

När fysiska möten försvårats eller förbjudits har såväl arbetsliv som sociala sammankomster blivit digitala, och bland vinnarna återfinns flera it-företag. Microsoft har ökat sitt värde med motsvarande drygt 2.550 miljarder kronor, Apple med 2.075 miljarder kronor och onlinespelplattformen Tencent med drygt 880 miljarder kronor.

Läkemedelsföretag som ligger bra till i vaccinjakten har också gått starkt. Japanska Chugai Pharmaceutical har ökat sitt värde med drygt 321 miljarder kronor, schweiziska Roche med knappt 257 miljarder och amerikanska Regeneron Pharmaceuticals med runt 190 miljarder.

Den svenska strömningsjätten Spotify kvalar in på plats 77 på listan. Aktien har rusat nära 25 procent de senaste tre handelsdagarna efter att ha tecknat nya avtal för poddar samt fått en riktkurshöjning. Spotifys värde har ökat med motsvarande nära 100 miljarder kronor under pandemin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?