Annons

Här är fler med makt inom energi

I samarbete med publikationen Energimarknaden presenterar Di maktlistan över Energisverige 2019 i samband med vår Energidag i Almedalen. Listan toppas i år av Anders Ygeman.

Förra årets placering inom parentes.

Anne Vadasz Nilsson, Lotta Medelius Bredhe och Ibrahim Baylan är några av Energisveriges mäktigaste
Anne Vadasz Nilsson, Lotta Medelius Bredhe och Ibrahim Baylan är några av Energisveriges mäktigaste

 

Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör för Energimarknadsinspektionen.
Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör för Energimarknadsinspektionen.Foto:Pax Engström Nyström.

2. Anne Vadasz Nilsson (4), generaldirektör för Energimarknadsinspektionen.
Leder myndigheten som ansvarar för elnätsregleringen, en central fråga för utvecklingen i energibranschen. Ei granskar marknaderna för el och gas i Sverige och dess generaldirektör har en nyckelposition i Energisverige. Under det kommande året ska myndigheten arbeta fram implementeringen av EU:s uppdaterade förnybarhetsdirektiv i Sverige.

Har suttit på posten sedan februari 2013 efter en lång sejour på Konkurrensverket.

Hösten 2017 blev Anne Vadasz Nilsson invald i organisationen CEER:s styrelse.

Magnus Hall, vd för Vattenfall.
Magnus Hall, vd för Vattenfall.Foto:Jesper Frisk

3. Magnus Hall (1), vd för Vattenfall.
Mäktigast i fjol och fortfarande en av de tyngsta i Energisverige.

Är pådrivande och ser affärsmöjligheter i den elektrifiering som nu sker för att klara Sveriges klimatmål. När det gäller förutsättningarna för vilka spelregler som ska gälla för branschen, om den blocköverskridande energiuppgörelsen ska hålla eller utformningen av elnätsregleringen, ligger dock makten hos politiker och myndigheter. På europeisk nivå stärkte Magnus Hall sitt inflytande när han i maj utsågs till ordförande för den europeiska elbranschens branschorganisation Eurelcetric för de kommande två åren.

Tillträdde som vd för Vattenfall i oktober 2014.

Lotta Medelius Bredhe, tf generaldirektör för Svenska kraftnät.
Lotta Medelius Bredhe, tf generaldirektör för Svenska kraftnät.Foto:Johan Alp

4. Lotta Medelius Bredhe (ny), tf generaldirektör för Svenska kraftnät.
När frågor kring nätutbyggnad, nationell effektbrist, kapacitetsbrist i städerna och flexibilitet spelar en allt större roll är generaldirektören för Svenska kraftnät en av nyckelpersonerna i Energisverige även om rollen än så länge är som tillförordnad för Lotta Medelius Bredhe.

Hon tillträdde i början av februari då Ulla Sandborgh fråntogs rollen i kölvattnet av Dagens Nyheters granskning av myndighetens säkerhetshantering.

Generaldirektörsposten på Svk har utannonserats under våren och det återstår att se om Lotta Medelius Bredhe får behålla den permanent.

Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten.
Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten.Foto:Banfa Jawla

5. Robert Andrén (ny), generaldirektör för Energimyndigheten.
Energimyndigheten är en av nyckelaktörerna i Sveriges omställning till att bli ett av världens första fossilfria välfärdssamhällen. De närmaste åren fokuserar myndigheten på arbetet med att föreslå hur det ska gå till att nå de energi- och klimatmål som riksdagen har satt upp.

Robert Andrén tillträdde som generaldirektör hösten 2018. Kom närmast från miljö- och energidepartementet där han var departementsråd och chef för energienheten.

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.Foto:Joey Abrait

6. Svante Axelsson (6), nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Med entusiasm och gott humör har han hittills fått 13 branscher att ta fram färdplaner för fossilfri konkurrenskraft. Efter hösten ska Fossilfritt Sverige ha överlämnat färdplaner för nästan alla stora branscher.

Som nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige har han en nyckelroll i att samordna politik och näringsliv för att Sverige ska nå sina klimatmål.

Inspiratör och debattör inom energiområdet. Var under 16 år generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Pekka Lundmark, vd för Fortum.
Pekka Lundmark, vd för Fortum.Foto:Pax Engström Nyström.

7. Pekka Lundmark (5), vd för Fortum.
Fortum har blivit en av de största spelarna på den europeiska energimarknaden. Är på väg att få majoritet av aktierna i Uniper och jobbar aktivt för att hitta nya affärer inom det cirkulära området.

Sedan 2015 är Pekka Lundmark vd för Fortum. Kom till företaget efter nästan elva år i ledningen för den finska lyftkranstillverkaren Konecranes. Var vd för Hackman innan.

Ibrahim Baylan, näringsminister.
Ibrahim Baylan, näringsminister.Foto:Jack Mikrut

8. Ibrahim Baylan (2), näringsminister.
Tidigare energiminister och arkitekten bakom den blocköverskridande energiuppgörelsen som behåller viss närvaro i branschen även med sin nya portfölj som näringsminister. Ansvarar för de statliga bolagen och därmed också Vattenfall.

Han har ett stort inarbetat nätverk både i Energisverige och på det internationella planet.

Isabella Lövin, klimat- och miljöminister.
Isabella Lövin, klimat- och miljöminister.Foto:Henrik Montgomery/TT

9. Isabella Lövin (ny), klimat- och miljöminister.
Har en nyckelroll när Fossilfritt Sveriges färdplaner ska omsättas i lagstiftning och för att genomföra målet om nettonoll utsläpp år 2045.

Förutom rollen som klimat- och miljöminister är hon sedan 2016 språkrör för Miljöpartiet. Har tidigare varit EU-parlamentariker. Har en bakgrund som journalist och författare och tilldelades både Stora Journalistpriset och Guldspaden för sin bok ”Tyst hav” år 2007.

Foto:Pax Engström Nyström.

10. Pernilla Winnhed (9), vd för Energiföretagen Sverige.
Leder den största branschorganisationen som företräder både el- och fjärrvärmebolagen. Har under våren dragit i gång initiativet ”Samling för nätkapacitet” för att hitta en lösning på kapacitetsproblemet i landets storstadsområden.

Ekonom med ett brett förflutet från myndighetsvärlden.

11. Greta Thunberg (ny), klimataktivist.

12. Lars Hjälmered (14), näringsutskottets ordförande (M).

13. Maria Sunér Fleming (13), ansvarig för energi- och klimatfrågor på Svenskt Näringsliv.

14. Rickard Nordin (ny), talesperson klimat- och energifrågor (C).

15. Johan Svenningsson (16), vd för Uniper Sverige.

16. Charlott Unger Larsson (19), vd för Svensk Vindenergi.

17. Marc Hoffman (7), vd för Eon Sverige.

18. Mattias Goldmann (ny), vd för Fores.

19. Johanna Lakso (ny), vd för Power Circle.

20. Annika Viklund (12), vd för Vattenfall Distribution.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Bjärnums StålprodukterAnnons

Unika svensktillverkade pallcontainers och rullcontainrar

En allt ökande digital handel ställer stora krav på effektiv logistik och smidig hantering av varor och produkter som ska plockas på lager och fraktas. Bjärnums Stålprodukter tillverkar och levererar pallcontainers och rullcontainrar för varuhantering och är unika i sitt sätt att leverera behovsanpassade lösningar som förbättrar både arbetsmiljö och effektivitet.

Decennier av erfarenhet kring behov och leverans av hållbara, flexibla och användarvänliga pallcontainers och rullcontainrar för varuhantering har gjort Bjärnums Stålprodukter till ledande tillverkare. Framgången började redan på 1970-talet då man startade tillverkning och leverans av rullcontainers till Svenska Posten (nu PostNord). 

 – Vi har gedigen erfarenhet och sätter stort värde i att åstadkomma det kunden vill ha. Vi levererar en hållbar lösning som anpassas efter varje kunds specifika behov och flera av de vagnar vi levererade till Svenska Posten på 70-talet håller än idag, säger Ingemar Andréasson, VD och ägare, med ett skratt.

Gynnas av en ökande e-handel

En allt ökande e-handel har gett ett positivt uppsving och Bjärnums Stålprodukter har blivit stor leverantör till verksamheter som hanterar den allt ökade pakethandeln, inom bland annat transportbolag, livsmedelsindustri, tvätterier och apotek. Vissa branscher har speciella behov och Bjärnums Stålprodukter har bland annat tagit fram vagnar specialanpassade för att transportera bilrutor, plockvagnar som används i centrallager där man åker runt och plockar ihop order på pallcontainers som är indelade i hyllor samt rullcontainers som är anpassade för truckhantering.

– Tittar man tillbaka ett par år så var pallcontainers och rullcontainrar ungefär hälften av vår omsättning. Den andra hälften var traditionellt verkstadsarbete som svetsning, kantbockning, laserskärning. Men nu, till stor del på grund av pandemin, lägger vi allt mer fokus på detaljer för varuhantering, säger Ingemar Andréasson.

Specialanpassade pallcontainers och rullcontainrar

En styrka hos Bjärnums Stålprodukter är erbjudandet med specialanpassade produkter till konkurrenskraftigt pris. Vagnarna som tillverkas väger mindre och är enklare att köra då materialet som används är höghållfasthetsstål. För att dämpa ljudnivån tillverkas vagnarna med plastdetaljer och givetvis är allt material som används återvinningsbart. För att skapa en unikhet erbjuds även en produkt som kan skräddarsys visuellt genom att till exempel målas i kundens färg eller utrustas med laserskuren logotyp, vilket även gör de svårare att stjäla.

– Höghållfasthetsstål gör vikten betydligt lägre och kunden kan lasta mer till samma totalvikt. Plus att det av arbetsmiljöskäl är mycket bättre för personalen som ska hantera vagnarna. Vi märker att allt fler väljer att investera i produkter tillverkade i Sverige, inte minst av miljöskäl och då det innebär kortare leveranstider. Vi är kvalitets- och miljöcertifierade och detta innebär att ständigt sträva efter förbättring vilket gör att vår kunds egen hållbarhetsprofil förbättras, säger Ingemar Andréasson.

Om oss

Bjärnums Stålprodukter AB grundades i början på 1960-talet och har sedan starten levererat allt från stålmöbler till försvaret, rull- och pallcontainers för Svenska Posten (numera PostNord) samt produkter inom laserskärning, svetsning, samt kant och rörbockning (legotillverkning). Idag har Bjärnums Stålprodukter ett gediget sortiment av rull- och pallcontainers för varuhantering som även anpassas efter kundernas unika önskemål och många stora kunder inom området legotillverkning samt fallskydd. 

Bjärnums Stålprodukter AB har idag ungefär 35 anställda och omsätter cirka 40 Mkr.

www.stalprodukter.se 

 

Mer från Bjärnums Stålprodukter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bjärnums Stålprodukter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?