ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Här är Falkengrens nya bank

  • Lombard Odiers kontor i Genève, Schweiz. Foto: Michele Limina/Bloomberg

SEB:s avgående vd Annika Falkengren blir arbetande delägare till den schweiziska privatbanken Lombard Odier. 2015 betalade Lombard Odier nästan 900 miljoner kronor till amerikanska myndigheter efter en utredning om skatteflykt.

Schweiziska Lombard Odier grundades 1796 och har varit ett familjeföretag i sju generationer. Banken är en av Schweiz och Europas största privatbanker.

Amerikanska myndigheter har undersökt Lombard Odier för att ha hjälpt förmögna amerikaner att undgå skatt. Den 31 december 2015 kom banken överens med det amerikanska justitiedepartementet om att betala 99,8 miljoner dollar, cirka 890 miljoner kronor, som lösning på utredningen.

Som en del av överenskommelsen skulle Lombard Odier redogöra för sina gränsöverskridande affärer och för amerikanska skattebetalares konton hos banken.

På sin hemsida berättar den 221 år gamla banken att man publicerat halvårsresultat för första gången år 2014 och en årsrapport för första gången år 2015.

Schweiz har kallats världens mest hemlighetsfulla skatteparadis, men sedan årsskiftet har landet börjat dela med sig av sina bankhemligheter och inlett ett samarbete med automatisk överföring av kontouppgifter med en rand länder, bland annat EU-medlemmarna.

Lombard Odier, som har sitt huvudkontor i Geneve, kallar sig en av världens bäst kapitaliserade banker. I augusti 2016 förvaltade banken innehav för sammanlagt 223 miljarder schweiziska franc, nästan 2.000 miljarder kronor.

Banken har cirka 2.250 anställda.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies