1515
Annons

Här är de värsta sovkommunerna

På vissa platser i landet är arbetspendling en självklar del av livet. Di listar de orter flest svenskar lämnar så fort det är dags att bege sig till jobbet.

Bild:TT

Nyhetsbyrån Sirén har utifrån SCB:s statistik undersökt varifrån de svenska löntagarna pendlar för att förtjäna sitt levebröd.

Salem i Stockholms län och Knivsta i Uppsala län är de kommuner där störst andel av arbetskraften säger farväl varje vardagsmorgon. Med en negativ nettoinpendling på -60 respektive -52 procent innebär det att mindre än hälften så många förvärvsarbetare befinner sig i Salem och Knivsta under arbetstid som under övrig tid.

Siffrorna från Nyhetsbyrån Sirén visar också att samtliga fem kommuner med lägst nettoinpendling ligger i Stockholmsområdet. Först på sjätte plats kommer en kommun från en annan region: Ale kommun, utanför Göteborg.

Ana Gil Solá, forskare i kulturgeografi vid Göteborgs universitet, menar att utpendlingens tyngdpunkt kring storstäder förklaras av bostadsbristen.

"Det är en naturlig utveckling när det inte byggs tillräckligt med bostäder i de kommuner där jobben finns", säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Den andra sidan av samma mynt är att de två kommuner med högst nettoinpendling också finns i huvudstadsområdet: Solna och Stockholms stad. I Solna, som är den överlägset största pendlarmagneten, befinner sig nästan dubbelt så många löntagare under arbetstid som under övrig tid.

Men den tredje största pendlarmagneten är inte någon storstadskommun. I stället är det Älmhults kommun i Småland, med drygt 16.000 invånare, som blir betydligt större varje vardag mellan åtta och fem.

Älmhult är också den kommun som har ökat sin nettoinpendling mest mellan 2000 och 2015.

https://infogr.am/6236af76-3178-477e-ab20-412f8dcd496c

Fotnot: Inpendlingsnetto är antalet inpendlare minus antalet utpendlare dividerat med antalet förvärvsarbetare i kommunen. Statistiken är baserad på år 2015.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?