Här är börsveckans vinnare och förlorare

Förra veckan var en munter historia för Stockholmsbörsen med uppgång fem dagar i rad. Den här veckan präglas av räntebeskedet från USA:s centralbank på onsdag.

Bild:AP

Nästa vecka kommer tomten, men redan den här veckan kommer räntebeskedet från USA:s centralbank Federal Reserve. Presskonferensen med Fed-chefen Janet Yellen på onsdag kväll är veckans stora händelse. Och det verkar givet att hon höjer styrräntan. 42 av 44 tillfrågade analytiker i nyhetsbyrån Bloombergs enkät tror på en höjning.

Räntebeskedet från Bank of England kommer i sin tur på torsdag. I augusti sänkte den brittiska centralbanken räntan från 0,5 till 0,25 procent – den första ändringen på över sju år.

På tisdag får vi en viktig konjunkturindikator från Tyskland i form av ZEW-indexet, som sammanfattar investerares och analytikers förväntningar på ekonomin. Samma dag presenterar flygbolaget SAS sin rapport för fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

På torsdag morgon släpper H&M försäljningssiffrorna för november.

Förra veckan var en positiv historia för Stockholmsbörsen med uppgång fem dagar i rad. Ett nej i den italienska folkomröstningen lyckades inte dra ned stämningen. OMXS30-index steg med 3,8 procent och det bredare OMXSPI-indexet med 3,3 procent under veckan.

Veckans största vinnare bland storbolagen var lastbilstillverkaren Volvo, som avslutade veckan med 8,4 procent uppåt. Dagens industri berättade under veckan om en kommande stororder på stridsfordon och dessutom tolkades ordersiffror i USA positivt för bolaget.

Telekombolaget Ericsson steg under veckan med 8 procent. Andra vinnare var Mediebolaget MTG, familjen Wallenbergs maktbolag Investor, investmentbolaget Ratos och polymertillverkaren Hexpol. Även storbankerna hade en bra vecka.

Biometribolaget Fingerprints vecka började dåligt och blev sämre. På torsdagen levererade bolaget en vinstvarning för årets sista kvartal, vilket fick aktien att rasa med 10 procent. När börsen stängde på fredag hade bolaget tappat hela 17,9 procent sedan början av veckan.

Bland de mindre bolagen rusade Lovisagruvan, som handlas på Aktietorget, med 46,1 procent under veckan. Bolaget meddelade att produktionen i november var något större än förväntat och att bolaget beviljats EU-medel till ett forskningsprojekt.

https://infogr.am/4caf584e-5232-4804-a7fb-893b600143f8

https://infogr.am/978090ed-422a-45af-9173-c2dd932ef95c

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?