1515

Här är börsens mest jämställda bolag

Omsorgsbolaget Humana är bäst bland svenska börsbolag på att behandla män och kvinnor lika.

”De arbetar systematiskt och på en helt annan nivå”, säger Tove Dahlgren på stiftelsen Allbright som står bakom utnämningen.

Di:s förstasida 11 november.
Di:s förstasida 11 november.Bild:TT/Montage

Humana HUM +1,73% Dagens utveckling noterades på Stockholmsbörsen i mars förra året.

Bolaget har en jämn representation av män och kvinnor i alla chefsled, ända upp till styrelse och koncernledning.

Därtill har policys, mätbara mål och en budget för jämställdhetsutbildning tagits fram, i flera fall i samråd med medarbetarna.

Företagets anställda ”upplever att de har inflytande över sin arbetssituation och utveckling”, säger Tove Dahlgren, tillträdande tillförordnad vd på Allbright.

Även mer förtäckta hinder som normer och strukturer skärskådas, framhåller Allbright, som beskriver Humana som ”både nytänkande och handgripliga” i sitt diskrimineringsförebyggande arbete.

Ett exempel är företagets interna ”värderingsambassadörer”, som har till uppgift att säkerställa jämställdhetsarbetet i praktiken. Ett annat är det pågående arbetet med att HBTQ-certifiera samtliga bolagets chefer.

”Det gör Humana till en inspiration för börsens övriga bolag”, tycker Tove Dahlgren, som tillägger att omsorgsföretaget tar hänsyn till könsfördelning och internationell bakgrund vid rekryteringar.

Ytterligare tre bolag uppmärksammades för sitt jämställdhetsarbete vid en prisutdelning på Fotografiska museet i Stockholm på måndagskvällen: fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, medicinteknikbolaget Bactiguard och spelbolaget Netent.

”Gemensamt för finalisterna är att de alla visar att jämställdhet är ett prioriterat område. Och att man jobbar hårt för att minska diskriminering på arbetsplatsen, de har med andra ord gjort sin jämställdhetsläxa”, säger Tove Dahlgren.

Alla 39 bolag på Allbrights gröna lista – de vars jämställdhetsarbete anses ha nått längst – var nominerade.

I juryn ingick bland andra Ahmed Abdirahman, grundare av Politikerveckan i Järva, Anna Ryott, vice vd Norrsken Foundation, och Creades-ordföranden Sven Hagströmer.

Allbright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?