1515
Annons

Här är börsens mest jämställda bolag

Omsorgsbolaget Humana kniper för andra året i rad utmärkelsen som börsens mest jämställda bolag.

"De fortsätter att sticka ut", säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright som står bakom utnämningen.

Rasmus Nerman, vd för Humana.
Rasmus Nerman, vd för Humana.Foto:Håkan Flank

Humana särskiljer sig i att de ställer mångfaldskrav på sina externa leverantörer, enligt Amanda Lundeteg.

"De fortsätter att växla upp och nöjer sig inte med att förändra sig själva utan sätter press på sin omgivning. Det är unikt – till exempel har de tackat nej till en konsult på grund av att den föreslagna arbetsgruppen bestod av 40 vita män", säger hon.

Bolaget har dessutom en jämn representation av män och kvinnor i alla chefsled samt en inkluderande arbetsplatskultur, enligt Amanda Lundeteg.

"Medarbetarna vittnar om att företaget andas inkludering och det gäller inte bara kön utan människor i alla led – med funktionsnedsättning, social problematik, äldre och människor med olika bakgrunder", säger hon. 

Vinnaren utsågs under en middag på Restaurang Agnes i Stockholm på torsdagskvällen. Förutom Humana uppmärksammades de två andra finalisterna, bioteknikföretaget Bioarctic och it-konsulten Knowit. 

För första gången i prisets historia delas andraplatsen, enligt Amanda Lundeteg.

"Juryn kunde inte utse en tvåa och trea. Det är tätt i toppstriden men de här tre bolagen skåpar ut resten av börsen och visar att det går att genomföra en förändring om man vill", säger hon.

Bioarctic prisas framför allt för en arbetsplatskultur som ger män och kvinnor samma karriärmöjligheter, enligt medarbetarna själva. Knowit utmärker sig i att de på fem år har gått från Allbrights så kallade "röda lista", med bolag som helt saknar kvinnor i ledningsgrupperna, till "gröna listan" som består av bolag med jämställda ledningsgrupper.

Nominerade till priset är just bolagen på Allbrights gröna lista som har valt att svara på de vd- och medarbetarenkäter som ligger till grund för juryns bedömning. Nominerade bolag ökade i år med 58 procent jämfört med ifjol.

"Det är ett tecken på att fler börjar fatta att det här är en viktig fråga och vill visa upp sitt arbete för kunder och investerare", säger Amanda Lundeteg.

Gemensamt för alla tre finalister är också att deras aktiekurser hittills i år har gått bättre än börsen i stort. Vid onsdagens börsstängning hade Humanas och Knowits aktie stigit med 7,3 respektive 2,3 procent att jämföra med börsindex som sjunkit med 6,6 procent. Bioarctic har rusat med hela 167 procent tack vare positiva studieresultat för deras läkemedelskandidat mot Alzheimers. 

"Det är inte överraskande. Det finns så mycket forskning som visar att jämställda bolag presterar bättre än andra bolag", säger Amanda Lundeteg. 

I juryn ingick bland andra Bengt Johansson, vd Forsen, Anna Ryott, ordförande Summa Equity och finansmannen Sven Hagströmer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?