ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Här är aktierna som har stigit mest 2017

  • Foto: Colourbox

Ett stort och ett litet spelbolag har lyst klart på Stockholmsbörsen under åretsom gått. Flera läkemedels- och bioteknikbolag har också bjudit på rejäla rusningar under 2017.

Spelbolaget Evolution Gaming är ensamt på storbolagslistan om att ha lyckats dubblera aktiekursen under året. Aktien har stigit 124 procent på Stockholmsbörsen under 2017.

Det skadar inte heller att Evolution Gaming klev in i Stockholm Benchmark Index, som följs av många stora fonder, i november. Så sent som i mitten av december höjde Handelsbanken sin riktkurs för aktien till 700 kronor i en analys där en stark sista kvartalsrapport för året och goda utsikter för 2018 underströks.

Ytterligare ett spelbolag har dock levererat en något starkare utveckling – småbolagslistade G5 Entertainment som rusat över 200 procent. Bolaget har nu vuxit tillräckligt mycket för att få inleda 2018 med ett byte till Stockholmsbörsens mid cap-lista.

Under den senare delen av året har aktien svajat något på börsen och toppnoteringarna en bra bit norr om 410 kronor är för närvarande ett minne blott. 

Men bolaget har konsekvent levererat starka rapporter under året och lyckades i slutet av december nå en förlikning med spelutvecklaren Mytona om rättigheterna till spelet "The Secret Society".

Jämfört med G5 Entertainment kanske strålterapibolaget C-rads prestation på småbolagslistan ser futtig ut men aktien har fortfarande stigit hisnande 135 procent. 

Kursen har utvecklats stabilt under året men accelererade under sommaren i samband med att bolaget vann en patenttvist och senare tog emot en order värd 21 miljoner kronor från sjukhuset Nya Karolinska.

Det mid cap-listade forskningsbolaget Hansa Medical har varit en stabil börsraket de senaste åren och avslutar 2017 med en rusning på 119 procent för året.

Framför allt är det läkemedelskandidaten Ides, som ska underlätta njurtransplantationer, som fortsatt ge bolaget luft under vingarna. 

Resultatet av fas 2-studierna med Ides publicerades i prestigefulla The New England Journal of Medicine under året och bolaget siktar nu på att kunna lämna in ansökningar om marknadsgodkännande i Europa och USA under den senare delen av 2018.

E-handelsföretaget Qliro, som äger modesajten Nelly, och polymertillverkaren Nolato har båda lyckats leverar kursdubbleringar på mid cap-listan under året. 

Listkollegan Wilson Therapeutics, som utvecklar läkemedel mot en sällsynt dödlig sjukdom som gör att drabbade ackumulerar koppar i kroppen, når inte riktigt upp till en dubblering men har fortfarande ökat respektabla 89 procent under året.

På småbolagslistan har även kabelbolaget Hexatronic dubblat börsvärdet under året. E-handelsbolaget Sportamore var uppe och nosade på en sådan rusning under sommaren men efter en skakig höst får bolaget nöja sig med en uppgång på 89 procent för året.

Även listkollegan Avegas kursrusning kom av sig i slutet av året efter att Tieto lagt ett bud om 40 kronor per aktie i slutet av oktober. Aktien lade sig prompt över 39 kronor och har därefter legat stabilt, vilket ger en uppgång på 76 procent för året.

Bland storbolagen utmärker sig för övrigt Volvo och Com Hem som båda levererat kursökningar på 44 procent.

Teleoperatörerna Millicom och Tele2 har samtidigt lyckats öka 42 respektive 38 procent under 2017.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer