Hanza köper bolag i Finland med 80 miljoner i omsättning

Kontraktstillverkaren Hanza, som handlas på First North, har förvärvat Toolfac, ett bolag i Finland som erbjuder skärande bearbetning.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Toolfac har runt 60 anställda och en årsomsättning om cirka 80 miljoner kronor, med ett rörelseresultat om cirka 9 miljoner kronor. Köpeskillingen utgörs av en kontantdel, en aktiedel samt en tilläggsköpeskilling, och bedöms sammanlagt uppgå till cirka 34 miljoner kronor. Toolfac kommer att integreras i Hanzas tillverkningskluster i Finland.

Hanzas styrelse har beslutat genomföra en riktad nyemission om sammanlagt 1 miljon aktier till säljarna av Toolfac, vilket utgör aktiedelen av köpeskillingen. Teckningskursen i nyemissionen är 14:32 kronor per aktie, det vill säga totalt cirka 1,4 miljoner kronor.

Integrationskostnader för samordning av ERP-system i Finlandsklustret bedöms uppgå till 4,0 miljoner kronor. Med hänsyn tagen till integrations- och förvärvskostnader bedöms Toolfacs bidrag till Hanzas rörelseresultat under det första året (år 2019) därmed bli begränsat. Omsättningsmässigt bedöms Toolfac bidra med cirka 70 miljoner kronor för den period förvärvet ingår i Hanza-koncernen år 2019. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?