1515
Annons

Hans Vestberg om nya toppjobbet i New York: ”Jag hade någon form av dröm”

Efter fyra månader på toppjobbet som vd för amerikanska Verizon har Hans Vestberg rotat sig med familjen i New York.

Men alla drömmar är inte uppfyllda. När karriären tar slut vill börs-vd:n jobba fullt ut med svensk idrott.

Det är för Hudiksvalls Tidning/Hela Hälsingland som Hans Vestberg, uppvuxen i Hudiksvall, öppenhjärtigt berättar om sitt nya liv i metropolen New York. Efter att ha fått gå från Ericsson ERIC B -1,18% Dagens utveckling under dramatiska former 2016, då kritiken mot svag utveckling i bolaget nådde stormstyrka, lyckades Hans Vestberg sommaren 2017 landa ett jobb som teknikchef på den amerikanska teknikjätten Verizon.

För drygt ett år sedan utnämndes 53-åringen till vd med en årslön på cirka 14 Mkr. Till detta kommer övriga ersättningar.

I intervjun berättar Hans Vestberg att hela familjen sedan skolstarten nu bor i USA. Tidigare pendlade teknikchefen mellan Sverige och USA. 

Dottern har börjat på college och sonen går på High School. Hemma pratar alla svenska, och Hans Vestberg har kvar sin hälsingedialekt.

Turbulensen kring hans sista år som vd för Ericsson har han lagt bakom sig.

”Det är sånt som händer. Stora företag och stort ansvar. Man gör sitt bästa varje dag man kommer till jobbet”, säger han i intervjun.

Efter Ericsson tänkte han ägna all kraft åt att få jobba med den svenska ansökan till vinter-OS 2026. Då hörde Verizon av sig.

”Jag hade väl någon form av dröm att jobba för ett stort amerikanskt företag. Jag tänkte att 'jag ska nog göra en resa till, och den här resan är otroligt spännande'”.

Som inbiten handbollsspelare, från Strand till allsvenskan i Hellas, brinner han för svensk idrott. Han har varit ordförande för Handbollsförbundet och även för Sveriges olympiska kommitté.

Idrotten är också det område han tänker komma tillbaka till när karriären i näringslivet tar slut.

”I slutändan vill jag ju jobba med idrott, det har alltid varit min dröm att tillföra något till idrotten. Idrotten fostrade mig, idrotten gav mig i princip allt jag har”, säger han i intervjun.


Börsen förväntas öppna svagt positivt efter två starka dagar

Stockholmsbörsen stod på torsdagsmorgonen inför en öppning strax över nollstrecket, sedan signaler från USA och Kina pekat mot framsteg i handelsdiskussionerna.

De amerikanska börserna steg i onsdagens handel och i Asien har det positiva börshumöret hållit i sig på torsdagsmorgonen. På råvarumarknaderna noterades basmetaller högre samtidigt som råoljan handlas något upp från gårdagens lägsta nivåer.

Storbritanniens premiärminister Theresa May vann sent på onsdagen en förtroendeomröstning i det brittiska parlamentet och sitter nu relativt säkert som partiledare i ett år. 

Vid 8.30-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index 0,3 respektive 0,4 procent upp. IG:s förhandel indikerade då en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,1 procent.

Tecken på att USA och Kina närmar sig en handelsuppgörelse som innebär att nya tullar ska kunna undvikas kom i form av uppgifter om att Kina börjat köpa sojabönor från USA i enlighet med tidigare löften. Kina uppges också tona ned och skjuta på sina planer på det av president Trump kritiserade programmet "Made in China 2025", som avses ge landet globalt ledande positioner inom flera nyckelsektorer.

Konflikten gällande Huawei fortsätter dock, även om bolagets finanschef Meng Wanzhou släpptes mot borgen på onsdagen. Kina har nu gripit en andra kanadensisk affärsman, misstänkt för att ha "skadat Kinas nationella säkerhet".

De ledande amerikanska börsindexen steg på onsdagen 0,5-1 procent och i den följande asiatiska handeln noterades japanska Nikkei 225-index upp 1 procent och kinesiska Shanghai Composite på plus 1,2 procent.

Motgångarna fortsätter för kinesiska Huawei, till förmån för de nordiska nätverksleverantörerna. Enligt Nikkei planerar japanska Softbank att ersätta sin nuvarande 4G-utrustning tillverkad av Huawei med hårdvara från Ericsson och Nokia

Byggkoncernen NCC meddelar att bolaget orderregistrerar den andra tunneln, Sandoytunneln, på Färöarna med ett ordervärde om 1,2 miljarder kronor.

Ica, som håller kapitalmarknadsdag, räknar med att investeringarna, capex, ska bli omkring 4 miljarder kronor under 2019, något upp från väntade 3,5 miljarder 2018. Detaljhandelsbolaget har också fastställt sina strategiska prioriteringar för nästa år. Bland annat ska ytterligare digitaliseringar skapa synergier inom koncernen.  

Senzime har beslutat om en riktad emission om 28 miljoner kronor. Teckningskurs är 6:90 kronor per aktie.

Det danskbrittiska säkerhetsbolaget G4S, på vissa områden en konkurrent till Loomis, överväger olika alternativ för en avknoppning av sin kontanthanteringsverksamhet - divisionen Global Cash Solutions.

På rekommendationsfronten har JP Morgan höjt Boliden till neutral från undervikt, medan Pareto har sänkt Billerud Korsnäs till behåll från köp. Pareto har också sänkt riktkurserna för Stora Enso och SCA, dock med upprepade köprekommendationer.

På makroagendan står bland annat räntebesked från Norge klockan 10 och från ECB klockan 13.45. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?