Annons

Hans Stråbergs avknoppning blev en lyckad lösning

Den förre Electroluxchefen Hans Stråberg får utmärkelsen Guldklubban i den noterade klassen för sitt sätt att leda styrelsen i den lönsamma verkstadsjätten Atlas Copco.

Under hans ordförandeskap har bolaget delat ut gruvföretaget Epiroc till aktieägarna, bytt vd och skapat ett nytt affärsområde.

VD ÄR VIKTIGAST. ”Jag brukar säga att om man har en duktig vd och en medioker styrelse brukar det gå bra, men tvärtom fungerar aldrig. I Atlas Copco tycker jag att vi har både en bra vd och en bra styrelse, och det gör mig stolt att vara ordförande i bolaget”, säger Hans Stråberg.
VD ÄR VIKTIGAST. ”Jag brukar säga att om man har en duktig vd och en medioker styrelse brukar det gå bra, men tvärtom fungerar aldrig. I Atlas Copco tycker jag att vi har både en bra vd och en bra styrelse, och det gör mig stolt att vara ordförande i bolaget”, säger Hans Stråberg.Foto:Jack Mikrut

 

 

Atlas Copco ATCO A -0,72% Dagens utveckling är en global leverantör av kompressorer, luftbehandlingssystem, vakuumlösningar, industriverktyg och monteringssystem samt energi-och flödeslösningar. Verksamheten omfattar även uthyrning och eftermarknadsservice. Geografiskt är bolaget störst i Europa, Nordamerika och Asien. 

Hans Stråberg kom in i styrelsen 2013, och året därpå ersatte han Sune Carlsson som ordförande.

I juni 2018 särnoterades gruv- och anläggningsdelen i bolaget under namnet Epiroc. Enligt Hans Stråberg berodde det på att det fanns få samordningsfördelar mellan gruvdelen och de övriga, fyra affärsområdena som är fokuserade på industrikunder.  

”När vi såg över strategin kom vi fram till att gruvdelen riskerade att inte få den uppmärksamhet den förtjänade. Den fick bara fick en femtedel av vår tid och det var risk att vi höll verksamheten tillbaka. Epiroc är ett tillräckligt stort och fint företag för att stå på egna ben och det var bättre att det fick en egen styrelse som kunde fokusera på den rörelsen”, säger han.

Före avknoppningen var Atlas Copcos börsvärde 415 miljarder kronor. I dag uppgår det sammanlagda börsvärdet för Atlas Copco och Epiroc till över 500 miljarder kronor.

”Nu vet ju ingen vad börsvärdet hade varit om vi inte hade gjort uppdelningen, men vår uppfattning är att den var industriellt riktig och att det här var bra för båda bolagen”, säger Hans Stråberg.

Under fjolåret meddelade också den dåvarande vd:n Ronnie Leten att han ville sluta efter 30 år i Atlas Copco, varav åtta som högste chef. Han ersattes av Mats Rahmström, en annan långvägare som hade varit nästan lika länge i bolaget. 

”Mats Rahmström är en mycket bra vd och vi är väldigt nöjda med honom. När det inte är någon kris och man inte är ute efter att byta inriktning är det alltid bäst med en intern lösning.”

Under Hans Stråberg tid som ordförande har även ett nytt affärsområde, vakuumteknik, vuxit fram genom strategiska förvärv av bland annat brittiska Edwards, tyska Leybold, sydkoreanska CSK och amerikanska Brooks. Den viktigaste marknaden är halvledare och i dag omsätter affärsområdet runt 25 miljarder kronor. 

”Nu är vi marknadsledande i världen på vakuumteknik.”

Vad är det viktigaste som ligger framför er?
”Att fortsätta skapa kundnytta, att ligga före i teknikutvecklingen och att växa organiskt och genom förvärv. Vi måste också vara förberedda på att hantera en nedgång, eftersom industrikonjunkturen ser ut att peaka. Där är vår lönsamma eftermarknadsaffär viktig, eftersom den är en stötdämpare i sämre tider. När vi säljer mindre utrustning finns ändå servicen kvar.”   

Hur går dina kontakter med Mats Rahmström till?
”Vi hörs varje vecka, minst. Men jag är väldigt tydlig med att det är han som kör bolaget.”

Hans Stråberg tillämpar farfarsprincipen, vilket innebär att han träffar alla nyckelpersoner som Mats Rahmström vill rekrytera innan det skrivs kontrakt. 

”Det är bra med flera ögon på rekryteringsprocessen. Det är även bra för kandidaten att träffa fler företrädare för företaget.”

Hur förbereder du styrelsemötena?
”Jag brukar ha ett förmöte med Mats Rahmström, Hans Ola Meyer som är CFO och Håkan Osvald som är chefsjurist och styrelsens sekreterare ett par veckor före varje styrelsemöte. Då bollar vi och diskuterar agendan, sedan skickas styrelsematerialet ut en vecka före mötet.” 

Tycker du att vd ska vara med i styrelsen?
”Jag tycker mycket väl att vd kan vara med. Mats Rahmström är med i Atlas Copco och det ska han vara. Om man ska diskutera vd:s lön, till exempel, får ju vd lämna rummet just då. Samtidigt tycker jag att det kan fungera utan vd som styrelseledamot också, det där är en mindre dramatisk fråga än vad många gör den till.”

Vad tycker du om att före detta vd:ar blir ordförande i samma bolag?
”Rent generellt tycker jag att man ska undvika det, för det kan uppstå låsningar och ordföranden kan bli en överrock för den nya vd:n. Ordföranden kan också känna sig kritiserad när den nya vd:n vidtar nya åtgärder.”

Hur stor ska en styrelse vara?
”Ju mindre styrelse, desto bättre, så länge man täcker upp all kompetens. Sju är en bra siffra, tycker jag. Om man är fler riskerar man att inte alla kommer till tals på mötena och faran är att det blir allas ansvar ingens ansvar. I ett mindre bolag kan det räcka med fem ledamöter.”

Har du haft några egna förebilder som styrelseordförande?
”Jag satt i miljöteknikbolaget Nedermans styrelse i sju år när Anders Scharp var ordförande. Han var väldigt påläst och drev på mötena på ett tydligt och involverande sätt. Det gällde att ha en egen uppfattning när han gick runt bordet. När jag var vd på Electrolux hann jag också avverka tre ordföranden, och jag tycker att jag lärde mig saker av allihop. De tre var Rune Andersson, Michael Treschow och Marcus Wallenberg.”

Hans Stråberg sitter i styrelsen för åtta bolag, varav han är ordförande i fyra (se faktaruta). Aktiespararnas tumregel är att man inte ska ha mer än fem styrelseuppdrag, eller tre ordförandeuppdrag.  

Har du för många styrelseuppdrag?
”Det är klart att det finns en gräns, men jag tycker att jag hinner med dem jag har. Jag jobbar ungefär heltid med de åtaganden jag har. Vissa veckor kan bli väldigt intensiva, men man lär sig att balansera det där. Om du frågar vd:arna i de bolag jag verkar i tror jag inte att någon skulle säga att hon eller han behöver vänta längre än till nästa paus när de söker mig.”

Har du behövt använda din utslagsröst någon gång?
”Nej, aldrig. Det kan finnas olika meningar ibland, men vi brukar ändå nå ett gemensamt beslut. Jag har heller inte varit med om att någon har reserverat sig mot ett beslut.”

 

 

 

 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?