Hoppa till innehållet

Annons

Hans snabbväxare nafsar byggjättarna i hasorna

ÖREBRO.
Racing, utförsåkning och ett snabbväxande företag.

Att Jonas Sjöström gillar hög fart både i jobbet och på fritiden är ingen underdrift.

Nu har hans Infracon rusat upp i toppen bland Örebro läns Gaseller.

Jonas Sjöström grundade av mark- och betongbolaget Infracon som är Gasellvinnare i Örebro län 2021.
Jonas Sjöström grundade av mark- och betongbolaget Infracon som är Gasellvinnare i Örebro län 2021.Foto:Joey Abrait

Allting började med att Jonas Sjöström i sin tidigare tjänst på ett annat bolag upptäckte att det fanns ett stort behov hos elbolagen att bygga om och modernisera sina ställverk. Han blev involverad i ett sådant projekt och började ta reda på mer. Det var dock inte aktuellt att gå vidare med inriktningen mot ställverk hos den dåvarande arbetsgivaren, så Jonas Sjöström startade eget.

Hösten 2015 startade Infracon sin verksamhet. De två första åren hyrde Jonas Sjöström in personal inom betong- och markläggning, och det handlade mycket om just ställverk.

Förenklat kan man beskriva det som att Sveriges elnät sträcker ut sig över Sverige med elledningar i olika storlekar. I varje ”vägkorsning” finns ett ställverk ägt av ett elbolag som kräver sin egen infrastruktur.

”Hela Sveriges elnät är från 1960-talet. När jag hade sonderat ställverksmarknaden hade jag upptäckt att bolagen som äger elnäten började välja att investera i ställverken. Vi gör infrastrukturen runt omkring, som vägar och allt som behövs.”

2017 blev en milstolpe när Jonas Sjöström bestämde sig för att anställa de betongarbetare han tidigare hade hyrt in till projekten. 

”Det satte mer press på att vidga mängden jobb”, säger Jonas Sjöström.

Bolaget växte. I början av 2020 utvidgades verksamheten med en markavdelning vilket gjort att Infracon i dag konkurrerar med jättar som NCC och Skanska när det gäller väg- och brobyggen.

”Vi kombinerar markjobb och betongjobb, vilket inte är en så vanlig kombination. För gemene man kan det kanske verka snarlikt men det är olika arbetsgrupper.”

”I ett bostadsprojekt kan vi alltså åta oss att först göra markanläggningen och sedan fortsätta med betongjobbet ända till den platsgjutna stommen.”

Foto:Joey Abrait

Jonas Sjöström konstaterar att markarbetet är beroende av att betongen kommer fram, och betongen är beroende av att marken levererar en yta som betongen kan stå på.

”Vi äger hela processen vilket gör att det för en beställare krävs mycket mindre samordning.”

Bland de pågående projekten finns exploateringsområden åt Örebro kommun, såsom arbete med vägar, avlopp, brobyggen, förberedande av nya villatomter med mera.

En förändring som växte fram som en följd av tillväxten är att Jonas Sjöström inte längre är bolagets vd.

”När tillväxtresan började och jag insåg hur mycket personal vi började bli så kände jag att jag inte var den som var bäst lämpad att vara vd. Det är mycket administrativt, och mycket annat som jag varken är bäst på eller tycker är roligast.”

I slutet av 2019 inleddes därför processen med att ta in en annan vd. Per Wallstedt började den 1 januari i år, och han har en bakgrund från Örebroföretaget Byggtema.

”Jag ville ha någon som varit med på en tillväxtresa tidigare och det har Per varit på Byggtema. Det finns många potthål att köra ner i längs vägen och med hans erfarenhet skulle vi kanske kunna undvika en del av dem.”

Att släppa vd-rollen har Jonas Sjöström inte upplevt som speciellt svårt.

”Nej, jag ser att det gynnar företaget och frigör tid för mig som jag kan lägga på sådant som jag är bättre på.”

Utan vd-ansvaret blir Jonas Sjöströms roll friare, och han har lagt mycket kraft på att skapa en struktur och organisation som passar det växande företaget som omsatte 218 miljoner kronor 2020.

”Nu har vi en organisation som klarar runt 400-450 miljoner kronor i omsättning med det arbetssättet vi har i dag. Ska vi högre än det skulle vi nog vara tvungna att starta lokalkontor på andra orter, vilket inte finns med i planerna än så länge i alla fall.”

Även privat gillar Jonas Sjöström ett aktivt liv. 

”Jag åker en hel del skidor, helst utförsåkning och kör racing på bana i klassen Legends.”

 

 

 

Innehåll från RoborockAnnons

Siffrorna: Så mycket tid sparar du – med nya AI-dammsugaren

Spara timmar på städningen varje vecka.

Här är expertens guide till nya robotdammsugaren – sprängfylld med smart teknik.

– Den är i särklass bäst på marknaden just nu, säger produktchefen Patrik Windestam om Roborock S8 Pro Ultra.

EXTERN LÄNK: Beställ Roborock S8 Ultra direkt online 

En genomsnittlig svensk familj lägger två till tre timmar per vecka på städning, enligt en undersökning från SCB.

– Det tar mer tid än man tror att dammsuga och torka golven hemma. Vissa städar säkert oftare och vissa mer sällan, men det blir totalt runt 130 till 160 timmar man lägger på städning om året. Mycket tid som man kan använda till roligare saker, säger Patrik Windestam, produktchef hos teknikdistributören Gandalf Distribution.

Han märker av ett stadigt ökande intresse för robotdammsugare bland kunderna:

– Absolut, man vill använda sin tid till roligare saker än att städa. Även om det kanske behövs en storstädning med jämna mellanrum så fixar en bra robotdammsugare den löpande städningen hemma.

Under våren lanserade tillverkaren Roborock modellen S8 Pro Ultra, deras mest avancerade robotdammsugare hittills. Bland annat är den utrustad med AI, vilket ger flera fördelar:

– Viktigast är så klart att den kan förutse eventuella hinder, den trillar inte ner för trappan eller trasslar in sig i sladdar. Den känner igen upp till 42 olika objekt genom att kombinera flertalet olika sensorer och infraröd teknik, säger Windestam och fortsätter:

– Navigeringen optimerar städningen, plus att den kan schemaläggas och integreras med smarta hem-system via en app. Detta leder till en mer effektiv och skräddarsydd städupplevelse som kan spara tid och ansträngning för användaren.

Själva dammsugaren har utrustats med DuoRoller Brush – alltså dubbla borstar – samt väldokumenterad styrka:

– Den har marknadens bästa sugkraft och borstarna gör att både stort och smått sugs upp extra effektivt. En annan bra sak är moppfunktionen, som även torkar golvet förutom att dammsuga. Moppen kan faktiskt lyfta sig själv så att mattorna inte blir blöta.

Maffig teknik till trots – kanske är S8 Pro Ultras största förtjänst att den i princip klarar sig själv, menar Windestam:

– Den är helt självgående, man behöver knappt ens tänka på den. Det enda man bör göra med jämna mellanrum är att hålla koll på dammpåsen och byta den när den är full, samt tömma ut det smutsiga vattnet från när moppen rengjorts samt se till att det finns rent vatten i den. I övrigt rengör den sig själv, säger han och lägger till:

– Det finns få konkurrenter, om någon, som kan mäta sig med den.

Så vad kan du göra med tiden du sparar in tack vare S8 Pro Ultra? Många vill nog tillbringa extra tid med familjen, eller kanske plöja den där favoritserien man aldrig hinner se. Annars har Windestam några mer udda förslag:

– Du kan köra det klassiska skidloppet mellan Sälen och Mora 22 gånger eller åka Twister på Grönan 4680 gånger på den tiden. Det är rätt hisnande när man tänker efter.

EXTERN LÄNK: Här säkrar du din Roborock S8 Pro Ultra 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Roborock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera