1515
Annons

Hans mikroförsäkring tryggar dina köp på Blocket

Omocoms mikroförsäkringar gör det tryggare att dela och köpa begagnade prylar. 

”Vi måste få upp användandegraden på alla saker vi producerar”, konstaterar insurtechbolagets vd Ola Lowden.

Ola Lowden med Nonno 9 månader på kontoret i Birkastan, Stockholm.
Ola Lowden med Nonno 9 månader på kontoret i Birkastan, Stockholm.Foto:Jack Mikrut

Ingen tvekan om att här huserar en startup, och det med passionerat hållbarhetsfokus, när vi kliver in i det som utifrån gatan mer ser ut som entrén till en svartklubb. Insurtechbolaget Omocoms vd Ola Lowden tar emot på bolagets nya kontor, en halvmörk källarlokal invid järnvägen en bra bit från Stockholms centrum. Coronaglest med anställda, men däremot har dottern Nonno, 9 månader just vaknat i det specialinredda barn- och lekrummet. Men kontoret inrymmer också lounge-del med en bar- och vinylhörna. Allt helt inrett med begagnade kontorsmöbler, såklart.

Omocoms mission är nämligen att främja delnings- och cirkulärekonomin med hjälp av mikroförsäkringar.

Idén till ett försäkringsbolag för delade prylar kom för 3-4 år sen när Ola Lowden jobbade på Kommerskollegium som expert på just delnings- och cirkulärekonomi tillsammans med medgrundaren Emanuel Badehi. 

”45 procent av våra klimatutsläpp kommer från produktion av saker så det hjälper inte om vi styr om mot exempelvis en elbilsflotta. Vi måste också få upp användandegraden på alla saker vi producerar, insåg vi.”

I samma veva visade en brittisk undersökning att 75 procent av konsumenterna inte vill dela saker. 

”Kan vi inte bara göra som Klarna, ta ut data från transaktionen och istället för att ta transaktionsrisken som de gör ta risken för objektet och göra en försäkring istället för en betalningslösning? Och på så sätt pusha utbudet av delningsobjekt, tänkte vi?”

Sagt och gjort, de kontaktade alla i den svenska försäkringsbranschen för att sälja in idén.

”Men de stora försäkringsbolagen tyckte att det var för små volymer och att de inte har någon data på den som utgör risken i transaktionen. Men det var just där vi ville komma in, genom att samla in den data som behövs för att göra riskberäkningar, och skapa en ny marknad.”

Foto:Jack Mikrut

De fick således göra det själva och Omocom startades hösten 2019 som förmedlare med två försäkringsbolag i ryggen som täcker risken och ett tredje på väg in.

”Vi kommer att ha samarbete med många innan vi kan täcka upp alla vertikaler på alla geografiska marknader.”

I dag erbjuder Omocom mikroförsäkringar på 20 delningsplattformar i Sverige, Norge och Finland och ytterligare fem i Danmark, Portugal och Tyskland är på väg att integreras. 

Förutom geografisk expansion ser Omocom även goda möjligheter att bredda sig.

”Vi kör ännu bara en pilot på Blocket, lite som en doldafelförsäkring. Om du köper en mobil på Blocket och den är trasig så täcker vi inom 14 dagar med en likvärdig produkt. Vilket vi hoppas ska göra att folk känner sig tryggare med att köpa begagnat.”

Omocom har också börjat prata med ett flertal större företag i den fortsatta missionen att förmå fler att ställa om till mer tjänstefierade affärsmodeller. 

”Vi hade också kommit ganska långt med flera bolag men där kom verkligen en coronasmäll där dessa bolags fokus flyttade, och till exempel inte prioriterar hållbarhet på samma sätt längre.”

Delningsekonomin som helhet har dock klarat sig bra genom pandemin, enligt Ola Lowden.

”Som vi har sett på de plattformar där vi är aktiva så har de nästan inte påverkats alls, till exempel verktygsdelning som Hygglo och Tiptapp som bägge gått otroligt bra. Lite svagare har det kanske varit för stug- och biluthyrning.”

Omocom tog in närmare 40 miljoner kronor i maj i fjol. Ola Lowden ser inga problem med att plocka in mer kapital när så behövs.

”Väldigt många investerare är väldigt sugna på att göra något inom försäkring. Och hållbarhetsaspekten i allting som vi också har vill likaså alla investerare ha in i sin portfölj i dag.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?