Annons

Hans livsuppgift – hitta den perfekta GT:n

Han har gjort jakten på den perfekta gin & tonicen till sin livsuppgift. Nu släpper författaren och före detta analytikern Hans-Olov Öberg boken om den klassiska drinken.

Hans-Olov Öberg.
Hans-Olov Öberg.Foto:JOEY ABRAIT

När Hans-Olov Öberg försiktigt häller några rosa droppar bitter över barskeden klirrar isbitarna i det stora copaglaset. Han rör om skeden och voilà – den rosa drinken på gin, tonic och bitters är färdig. För det otränade ögat, och den otränade gommen, är det svårt att gissa att det är en gin & tonic.

Lekfullhet, och många misslyckade experiment hemma i köket, ligger bakom recepten i boken ”Jakten på den perfekta gin & tonicen”. Utöver klassiska varianter bjuds det på gin & tonics med timjan, svenska jordgubbar och en julvariant med kanel och nejlika.

”Jag har laborerat mig igenom åtskilliga drinksorter. För varje riktigt bra recept som finns i boken finns 4–5 smärtsamma försök bakom.”

Det var under en resa med Handelshögskolans studentorkester till England som Hans-Olov Öbergs intresse för drinken väcktes på riktigt.

”Vi hade en spelning och studiebesök på Gordons bryggeri. Där fick vi se hur man tillverkar gin, vilka olika sorter det var. Då fick vi plötsligt klart för oss att det ju finns andra sorters gin. Man kan ju tänka på ett nytt sätt!”

I dag har skafferiet hemma två egna hyllor där ginflaskor av alla storlekar och ursprung trängs. En klassisk Bombay Sapphire i blått glas göms bakom en udda japansk sort. Men så ligger det också i tiden menar Hans-Olov Öberg, som räknar upp flera faktorer till att det är gyllene tider för gin & tonic-älskare.

Dels är det intresset, som är stort nu, vilket gör att det finns ett brett utbud. Fler tonic-tillverkare poppar upp på marknaden och barer förfinar sortimenten. Men också fler småskaliga gin-tillverkare ger sig ut på marknaden, något som också är särskilt aktuellt i Sverige. Tre kvarter från Hans-Olov Öbergs lägenhet på Södermalm huserar Stockholms bryggeri, som också producerar en av hans favoritginsorter. Och Hernö Gin, med destilleri i Dala utanför Härnösand, vann förra året pris för bästa London Dry Gin i prestigefulla tävlingen International Wine & Spirit Competition.

Idén om en bok började egentligen som en lek på Instagram, där Hans-Olov Öberg lade upp kreativa bilder på olika gin & tonic-drinkar under hashtaggen #ginyear17. En dag rullade första frågan in från en vän och följare: när kommer boken?

”Jag hade inte tänkt skriva någon bok. Instagram var mitt bildblock, bara för att komma ihåg vilka sorter jag testat. Men så började jag fundera, och då insåg jag att det fanns ju ingen bok. Det fanns en spansk bok om just deras specialitet gintonica, det fanns en dansk och en väldigt mästrande amerikansk.”

Att författa böcker är inget nytt för Hans-Olov Öberg, som både skrivit thrillers, medförfattat kokböcker och driver förlaget South Side-stories.

Du har också varit med och skrivit boken ”Världens bästa köttfärssås” samt ”Köttbullsboken” som undersöker hur man gör köttbullar allra bäst. Varför detta sökande efter hur man lagar klassiska rätter, och nu en klassisk drink, allra bäst?

”Ja, man måste ha ambitioner när man skriver. Man kan inte skriva ”Den generella köttbullsboken – ganska schysta recept”.

Just ambition är något som utmärker Hans-Olov Öberg, som utöver författarskapet också jobbat som analytiker på Deutsche Bank och HQ, varit truckförare och blockflöjtist samt rapporterat för Affärsvärlden.

Fram till att han lämnade finansvärlden för tio år sedan var gin & tonic drinken som gällde.

”När jag jobbade i finansbranschen användes gin & tonic som ett substitut för hr. Jag hade en chef som sa ’Med jämna mellanrum måste man ta med dem ut på en rejäl rundtur, då löser sig allt’. Så gick vi till en karaokebar och så började chefen beställa in 20 gin & tonics och sa till personalen att ’håll er i närheten, för det här kommer gå åt’. Det är ett väldigt ’bruksorienterat’ sätt. Då ska spriten göra sitt och sedan ska man prata ut, sjunga ut och så ska det vara bra. Och det är ett ganska tråkigt sätt att dricka en gin & tonic på.”

Har du hittat den perfekta gin & tonicen?
”Det hoppas jag inte, jag vill fortsätta leta. Ibland när man satt sig ner efter att ha komponerat någonting som är riktigt bra så kan jag känna att den är den perfekt. Men så får jag en ny idé och plötsligt blir det något nytt som är ännu roligare. Få saker är perfekta hela tiden.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera