Annons

Hans grävbolag banar väg för nya Kiruna: "Vansinnigt roligt"

KIRUNA. När Kiruna omvandlas är Mikael Johansson där med sina grävmaskiner. Denna höst fullbordas den nya sträckningen av E10. 

”Det är andra gången jag är med och flyttar vägen. Jag hoppas att det blir en tredje gång”, säger han.

Anton Johansson, grävmaskinist.
Anton Johansson, grävmaskinist.Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

I de östra delarna av Kiruna arbetar grävmaskinerna med att göra vägbanan redo för asfaltering. Grävmaskinisten Anton Johansson på MJ Schakt o Planering är en av många som har bråda dagar denna höst. 

”Han är en riktigt duktig ’grävis’. Att hitta bra grävmaskinister är svårt, jag håller hårt i dem som jobbar hos mig”, säger hans chef, Mikael Johansson, ägare till företaget. 

Den nya sträckningen av E10, sju kilometer ny väg norr om Kiruna, ska vara körklar i slutet av oktober. Vägen mellan Karhuniemi i väster och Tuollovaara i öster är helt nödvändig eftersom den gamla sträckningen ligger för nära gruvan. Vägen stängdes redan i maj på grund av rörelser i marken till följd av gruvdriften. 

Kirunaborna tar förändringarna med jämnmod. De är nödvändiga för att gruvan ska fortleva och den stora omvandlingen av staden har nu pågått i 15 år.

”Vi har varit inblandade i nästan alla jobb som innefattar stadsomvandlingen. Nya spillvattenledningar, den nya järnvägen och nu E10”, säger Mikael Johansson. 

Stående på den nya Europavägen, med Kirunas nya centrum i bakgrunden, konstaterar han att det faktiskt är andra gången han är med och flyttar vägen. 

”Jag hoppas att det blir en tredje gång också”, säger Mikael Johansson. 

Han har jobbat med grävmaskiner i nästan hela sitt liv. Att det skulle bli så var nästan självklart. Pappan hade ett eget företag i branschen och Mikael Johansson skojar om att han har maskinerna i blodet sedan barndomen. 

”Att köra grävmaskin var det absolut roligaste jag visste”, säger han. 

Det var inte bara själva maskinerna som fascinerade, han fastnade också för arbetsuppgifterna. 

”I grund och botten är det ett så vansinnigt roligt arbete. Jag älskar verkligen att köra grävmaskin och allt som blir när man jobbar med en grävmaskin. Det går att förändra mycket på kort tid, man ser så tydliga resultat”, förklarar Mikael Johansson. 

Redan som 17-åring tog han steget och började arbeta heltid i familjeföretaget. 

”Man kan säga att jag blev klar med gymnasiet lite i förtid”, säger Mikael Johansson med ett skratt. 

I 13 år körde han grävmaskin i sin fars företag, sedan var tiden inne att starta eget. Han investerade i en egen grävmaskin och började jobba själv. I tre år fortsatte han på det sättet, men sedan blev jobben för många för att klara allt på egen hand. 

”När vi jobbade med flytten av järnvägen blev jag tvungen att investera i en maskin till.”

Så har det fortsatt. I takt med att jobben har blivit fler har företaget investerat i fler maskiner och anställt nya grävmaskinister. Som entreprenör är Mikael Johansson en försiktig general som växer organiskt.

”Vi har byggt på med en maskin per år, det har absolut inte exploderat utan vi har vuxit stegvis. Jag har försökt hålla kvaliteten, vilket har gjort att jag inte alltid vuxit så snabbt”, säger han. 

Likväl har företaget fått ett ordentligt lyft de senaste åren. Med en ökning av omsättningen på över 400 procent tar sig MJ Schakt o Planering hela vägen till toppen av Gasellistan i Norrbotten. 

En viktig förklaring är att bolaget fick ett stort kontrakt i LKAB:s järnmalmsgruva i Svappavaara.

”Vi har service i dagbrotten. Vi lastar in material i krossen, vi flyttar de stora eldrivna grävmaskinerna och har allmänt underhåll, vi gör allt det som behövs för att en gruva ska fungera.”

I dag har företaget 12 grävmaskiner och en hjullastare. Förutom uppdraget åt LKAB och vägbyggena har företaget uppdrag i den gigantiska vindkraftparken Markbygden, väster om Piteå. MJ Schakt o Planering är medlem i BDX, en organisation med tyngdpunkten i norra Sverige som har 300 medleverantörer. Samarbetet betyder mycket när stora uppdrag ska utföras. 

Tiden då Mikael Johansson själv satt bakom spakarna på en maskin är förbi. Nu jobbar han mestadels från kontoret i garaget, där han delar utrymme med sonens motorcrosscykel. 

”Mitt jobb är att se till att alla ska ha jobb och bra förutsättningar att jobba”, säger han. 

Att medarbetarna mår bra och har roligt på jobbet är grunden för företagets framgångar. Och även nyckeln inför framtiden. 

De stora kontrakten i Malmfälten löper över tre till fem år. För att få nya uppdrag, och inte stå med overksamma maskiner, är bra personal nödvändigt.

”Behåller jag den personal som är kärnan i allt så har jag stora chanser att behålla de stora jobben och få nya jobb. Kunderna är ute efter föraren som sitter i maskinen, det är inte mig de vill ha. Att mitt namn står på maskinen spelar ingen roll”, säger Mikael Johansson. 

Priserna på järnmalm är höga och LKAB producerar så mycket det kan i sina gruvor. Stadsomvandlingen fortsätter och nya projekt i Kiruna väntar runt hörnet. Bland annat ska Copperstone Resources börja bryta koppar på nytt i Viscariagruvan. 

”Det ser väldigt bra ut på gruvsidan, det kommer nya jobb. Vi kommer fortsätta att växa, det är målet.”

 


Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?