Annons

Hans grävbolag banar väg för nya Kiruna: "Vansinnigt roligt"

KIRUNA. När Kiruna omvandlas är Mikael Johansson där med sina grävmaskiner. Denna höst fullbordas den nya sträckningen av E10. 

”Det är andra gången jag är med och flyttar vägen. Jag hoppas att det blir en tredje gång”, säger han.

Anton Johansson, grävmaskinist.
Anton Johansson, grävmaskinist.Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

I de östra delarna av Kiruna arbetar grävmaskinerna med att göra vägbanan redo för asfaltering. Grävmaskinisten Anton Johansson på MJ Schakt o Planering är en av många som har bråda dagar denna höst. 

”Han är en riktigt duktig ’grävis’. Att hitta bra grävmaskinister är svårt, jag håller hårt i dem som jobbar hos mig”, säger hans chef, Mikael Johansson, ägare till företaget. 

Den nya sträckningen av E10, sju kilometer ny väg norr om Kiruna, ska vara körklar i slutet av oktober. Vägen mellan Karhuniemi i väster och Tuollovaara i öster är helt nödvändig eftersom den gamla sträckningen ligger för nära gruvan. Vägen stängdes redan i maj på grund av rörelser i marken till följd av gruvdriften. 

Kirunaborna tar förändringarna med jämnmod. De är nödvändiga för att gruvan ska fortleva och den stora omvandlingen av staden har nu pågått i 15 år.

”Vi har varit inblandade i nästan alla jobb som innefattar stadsomvandlingen. Nya spillvattenledningar, den nya järnvägen och nu E10”, säger Mikael Johansson. 

Stående på den nya Europavägen, med Kirunas nya centrum i bakgrunden, konstaterar han att det faktiskt är andra gången han är med och flyttar vägen. 

”Jag hoppas att det blir en tredje gång också”, säger Mikael Johansson. 

Han har jobbat med grävmaskiner i nästan hela sitt liv. Att det skulle bli så var nästan självklart. Pappan hade ett eget företag i branschen och Mikael Johansson skojar om att han har maskinerna i blodet sedan barndomen. 

”Att köra grävmaskin var det absolut roligaste jag visste”, säger han. 

Det var inte bara själva maskinerna som fascinerade, han fastnade också för arbetsuppgifterna. 

”I grund och botten är det ett så vansinnigt roligt arbete. Jag älskar verkligen att köra grävmaskin och allt som blir när man jobbar med en grävmaskin. Det går att förändra mycket på kort tid, man ser så tydliga resultat”, förklarar Mikael Johansson. 

Redan som 17-åring tog han steget och började arbeta heltid i familjeföretaget. 

”Man kan säga att jag blev klar med gymnasiet lite i förtid”, säger Mikael Johansson med ett skratt. 

I 13 år körde han grävmaskin i sin fars företag, sedan var tiden inne att starta eget. Han investerade i en egen grävmaskin och började jobba själv. I tre år fortsatte han på det sättet, men sedan blev jobben för många för att klara allt på egen hand. 

”När vi jobbade med flytten av järnvägen blev jag tvungen att investera i en maskin till.”

Så har det fortsatt. I takt med att jobben har blivit fler har företaget investerat i fler maskiner och anställt nya grävmaskinister. Som entreprenör är Mikael Johansson en försiktig general som växer organiskt.

”Vi har byggt på med en maskin per år, det har absolut inte exploderat utan vi har vuxit stegvis. Jag har försökt hålla kvaliteten, vilket har gjort att jag inte alltid vuxit så snabbt”, säger han. 

Likväl har företaget fått ett ordentligt lyft de senaste åren. Med en ökning av omsättningen på över 400 procent tar sig MJ Schakt o Planering hela vägen till toppen av Gasellistan i Norrbotten. 

En viktig förklaring är att bolaget fick ett stort kontrakt i LKAB:s järnmalmsgruva i Svappavaara.

”Vi har service i dagbrotten. Vi lastar in material i krossen, vi flyttar de stora eldrivna grävmaskinerna och har allmänt underhåll, vi gör allt det som behövs för att en gruva ska fungera.”

I dag har företaget 12 grävmaskiner och en hjullastare. Förutom uppdraget åt LKAB och vägbyggena har företaget uppdrag i den gigantiska vindkraftparken Markbygden, väster om Piteå. MJ Schakt o Planering är medlem i BDX, en organisation med tyngdpunkten i norra Sverige som har 300 medleverantörer. Samarbetet betyder mycket när stora uppdrag ska utföras. 

Tiden då Mikael Johansson själv satt bakom spakarna på en maskin är förbi. Nu jobbar han mestadels från kontoret i garaget, där han delar utrymme med sonens motorcrosscykel. 

”Mitt jobb är att se till att alla ska ha jobb och bra förutsättningar att jobba”, säger han. 

Att medarbetarna mår bra och har roligt på jobbet är grunden för företagets framgångar. Och även nyckeln inför framtiden. 

De stora kontrakten i Malmfälten löper över tre till fem år. För att få nya uppdrag, och inte stå med overksamma maskiner, är bra personal nödvändigt.

”Behåller jag den personal som är kärnan i allt så har jag stora chanser att behålla de stora jobben och få nya jobb. Kunderna är ute efter föraren som sitter i maskinen, det är inte mig de vill ha. Att mitt namn står på maskinen spelar ingen roll”, säger Mikael Johansson. 

Priserna på järnmalm är höga och LKAB producerar så mycket det kan i sina gruvor. Stadsomvandlingen fortsätter och nya projekt i Kiruna väntar runt hörnet. Bland annat ska Copperstone Resources börja bryta koppar på nytt i Viscariagruvan. 

”Det ser väldigt bra ut på gruvsidan, det kommer nya jobb. Vi kommer fortsätta att växa, det är målet.”

Innehåll från Dun & BradstreetAnnons

Nya möjligheter till tillväxt i föränderliga tider

När världen står inför ekonomisk turbulens behöver företag se till att de är väl positionerade för att klara utmaningarna. Genom att ha rätt data och använda den på rätt sätt, kan du öka värdet på den och bli mer motståndskraftig inför framtiden. Då kan ditt företag inte bara överleva de kommande månaderna och åren, utan också frodas.

Bli datadriven idag – ta smarta beslut och öka lönsamheten b2b och b2c 

Rätt data är en viktig del av alla beslutsprocesser. Den kan hjälpa dig att identifiera vilka steg du bör ta för att fatta bra beslut och för att bygga motståndskraft i oförutsägbara tider.  

– Men att arbeta datadrivet och förvandla sin data till en strategisk tillgång är ett långsiktigt arbete. Grundjobbet är oerhört viktigt och det går inte att hoppa över steg. Om du börjar automatisera med dåliga data kommer både vinst och tillväxt att utebli, säger Peter Verduin, regionchef för Norden och Baltikum på Dun & Bradstreet. 

Peter Verduin, regionchef för Norden och Baltikum på Dun & Bradstreet.
Peter Verduin, regionchef för Norden och Baltikum på Dun & Bradstreet.

Minska risker och maxa möjligheter 

Dun & Bradstreet har hjälpt företag att växa och nå framgång med hjälp av företags- och konsumentdata, samt analys och datadrivna lösningar i närmare 200 år. Deras data-, statistik- och AI-drivna plattformar ger kunder möjlighet att fatta smartare beslut, vilket i sin tur skapar konkurrensfördelar.

– Data och analys är viktiga verktyg. Det hjälper oss att förutse vad som kan hända och – ännu viktigare – att planera hur vi ska reagera på förändringar. Det vill säga att vi kan både maximera möjligheter och minska risker, säger Peter Verduin. 

– På så vis kan du bygga in en flexibilitet och stärka företagets motståndskraft inför en oförutsägbar framtid. Det i sin tur ökar förmågan att anpassa verksamheten till nya förutsättningar. 

Hitta lösningar i osäkra tider

Den globala pandemin, kriget i Ukraina, med en stigande inflation som följd, har lett till att många företagsägare och chefer står inför nya utmaningar som behöver pålitliga lösningar.

– Då är det viktigt att ta stöd av data, både för att identifiera problemområden och hitta alternativa lösningar. Motståndskraft handlar om att vara proaktiv i hur du förbereder dig för det oväntade. Rätt data kan också hjälpa företag att identifiera nya marknader och nya möjligheter, säger Peter Verduin.  

Till exempel har kriget i Ukraina skapat ett nytt behov av att förstå leveranskedjan hos företaget – inte bara vem som är leverantören utan även leverantörens leverantör och deras underleverantörer. 

– Det handlar om att skydda ditt företag genom att ha synlighet i realtid och information om vem du gör affärer med. Med hjälp av onlinedata och AI kan vi hjälpa våra kunder att visualisera hela leverantörsnätverken. På så vis kan du lättare analysera risker och ligga steget före. Det gör dig mer agil, vilket också skapar nya möjligheter. 

Data och analys kan också användas som stöd i finansiell planering. 

– I en lågkonjunktur är budgetarna ofta snäva och det är viktigare än någonsin att arbeta datadrivet och ha hög precision i sina modeller. Det ger mindre spill i datamängden och därmed en större säkerhet. Det gör det lättare att vara noggrann och med det mer effektiv och framgångsrik, säger Peter Verduin. 

Ta del av innehållet från Dun & Bradstreets evenemang Power of Data då ledande experter delade med sig av sina insikter och spaningar. 

Mer från Dun & Bradstreet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dun & Bradstreet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera