Annons

Hans Bolander: Skandalen sätter fingret på bristerna

Skandalerna kring turerna i Falcon Funds, som Dagens industri avslöjade, sätter fingret på flera av de största bristerna på det statliga premiepensionstorget. Det har varit öppet för var och en som velat kalla sig fondförvaltare. Dessutom har djupt oseriösa säljbolag utnyttjat kunders inloggning och på senare tid bank-id för att utföra fondbyten som ofta gör mer skada än nytta.

Nybörjare inom fondbranschen, klåpare och finansskojare dras naturligtvis, liksom seriösa och etablerade fondbolag, som flugor till en sockerbit när staten öppnar en marknadsplats där miljardbelopp ska förvaltas åt svenska folket.

En naturlig åtgärd från start hade varit att kvalitetsgranska de fondbolag som ville konkurrera om vårt obligatoriska fondsparande. Men istället var dörrarna vidöppna för alla som kunde fylla i några blanketter. Först nu, i oktober, har Pensionsmyndigheten infört ett nytt så kallat samarbetsavtal som ger myndigheten lite större muskler att agera.

Frågan är om det räcker. Jag är tveksam.

Varför inte istället titta på hur arbetsmarknadens parter upphandlar förvaltare av tjänstepensionen. Förutom att kräva låga avgifter, vilket PPM har en bra modell för, ställs tuffa kvalitetskrav på fond- och försäkringsbolag som ska vara med.

I tjänstepensionssystemet ITP, för privatanställda tjänstemän, får bara fonder vara med som kan visa upp en mycket god historisk avkastning i förhållande till risk. Analysen gäller resultat på fem, tre och ett års sikt. Särskilt hårda krav ställs på en så kallad entréfond, den fond som för många kunder blir det första valet.

Vid behov kan revisorsintyg krävas in och parterna gör fortlöpande kontroller av pensionsaktörerna. Liknande krav ställs i andra upphandlingar, exempelvis Avtalspension SAF-LO.

För pensionsbolag med så kallad tradlivförvaltning krävs grönt ljus av Finansinspektionen, som varje år ser över bolagens utsikter att klara av sina löften.

En annan fråga är vilka möjligheter Finansinspektionen har att granska fondbolagen på statens fondtorg. Svaret är inga, om bolagen har juridiskt säte utanför landet. Kontrollen av Falcon Funds på Malta gick inte så bra. Fler ruttna äpplen kan finnas på fondtorget.

En rimlig åtgärd är att på något sätt säkerställa att den svenska Finansinspektionen kan utöva tillsyn. De utländska fondbolag som vill vara med bör ju kunna lösa problemet med en svensk hemvist, på samma sätt som den svenska fondbranschen i många fall har Luxemburg som bas.

Svenska folkets pensionstorg ska inte vara en tummelplats för bedragare. Pensionsförvaltningen är för viktig för att släppa loss vind för våg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera