1515

Hanif Bali kritiseras efter nytt Twitterbråk

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har hamnat i nytt blåsväder. I en diskussion på Twitter kallade han den socialdemokratiske debattören Torbjörn Jerlerup för ”din dumma apa” och ”svagbegåvad”.

”I slutändan kan det inte vara så att riksdagsledamöter ska förväntas ta emot hur mycket skit som helst”, säger Bali till TT.

Riksdagsledamoten Hanif Bali kallade den socialdemokratiske debattören Torbjörn Jerlerup för ”din dumma apa” och ”svagbegåvad”.
Riksdagsledamoten Hanif Bali kallade den socialdemokratiske debattören Torbjörn Jerlerup för ”din dumma apa” och ”svagbegåvad”.Foto:Linda Öhrn
Håkan Juholt, ambassadör på Island och tidigare partiledare för Socialdemokraterna, anser att Balis beteende underminerar tilltron till riksdagen.
Håkan Juholt, ambassadör på Island och tidigare partiledare för Socialdemokraterna, anser att Balis beteende underminerar tilltron till riksdagen.Foto:RICKARD NILSSON / TT, Rickard Nilsson
Talman Andreas Norlén.
Talman Andreas Norlén.Foto:Maja Suslin/TT

Hanif Bali har en stark närvaro på sociala medier och är känd för sitt höga tonläge. Nu kritiseras han från flera håll för sitt språkbruk efter ett bråk på Twitter i helgen.

Håkan Juholt, ambassadör på Island och tidigare partiledare för Socialdemokraterna, anser att Balis beteende underminerar tilltron till riksdagen.

”Det är en mycket farlig väg att gå och den leder endast utför”, skriver Juholt, som också tycker att det kan vara läge för talmannen Andreas Norlén att ta moderaten i örat, på Facebook.

Förre bostadsministern Stefan Attefall (KD) skriver på Twitter att det är ”beklämmande att en svensk riksdagsledamot uttrycker sig så här”.

Diskussionen mellan Hanif Bali och Torbjörn Jerlerup handlar om huruvida muslimska kvinnor som klär sig i hijab är ultraortodoxa eller inte. Jerlerup menar att Bali avfärdar hijabbärande kvinnor som icke liberala.

”Om utseende avgör vem som är ultraortodox, och icke liberal, så ber jag dig titta dig i spegeln. Ett annat kännetecken på 'ultraortodoxa' icke liberala islamister och extremister är att de bär skägg. Speciellt de som levde för 50 år sedan”, skriver Jerlerup, som beskriver sig själv som socialdemokratisk liberal, på sin blogg.

”Om man ska utgå från utseende bara, och använder Hanif Balis egen metod, så får man väl klassa honom som en sån där ultraortodox också!”, fortsätter blogginlägget.

I den hätska ordväxlingen på Twitter skriver Bali ”din dumma apa” och ”pucko” om Jerlerup. Inlägget har sedan tagits bort. Han beskriver även socialdemokraten som ”svagbegåvad”.

Hanif Bali förklarar på Twitter att han tar särskilt illa vid sig att liknas vid den iranska regimen som ”avrättat stora delar av min släkt”. Till slut kände han sig tvungen att säga ifrån.

”Jag har under två dagar blivit systematiskt trakasserad av det här socialdemokratiska nättrollet, som har kallat mig för smygheilande rasist och islamist. Det är inte första gången det sker”, säger han till TT.

”Jag noterar att när jag svarar ganska hårt tillbaka så handlar kritiken om min ton och inte det hatet som jag får utstå på sociala medier.”

TT: Tycker du inte att riksdagsledamöter ska ha högre krav på sig?

”Absolut. Och det var därför som jag svarade i god ton i 20 inlägg innan jag svarade i den ton som hans angrepp förtjänade”, säger Hanif Bali.

Torbjörn Jerlerup håller inte med om att han jämfört Hanif Bali med den iranska regimen eller anklagat honom för att vara islamist.

”Det har jag aldrig sagt. Exakt vilket exempel han menar vet jag inte, men orsaken till den här diskussionen var att jag reagerade på att han kallade några kvinnor med hijab för ultraortodoxa och icke-liberala eftersom de bar hijab. Jag påpekade att det inte fungerar så och att han inte vet någonting om de människorna”, säger han till Expressen.

Att Håkan Juholt vill att talmannen läxar upp Hanif Bali bemöter moderaten så här:

”Det är olämpligt av en statlig tjänsteman att komma med sådana synpunkter. Särskilt inte Juholt som ertappats med bidragsfusk.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?