1515
Annons

Handlarna oroar sig för sämre lönsamhet

Handlarna är mer pessimistiska till framtiden och Svensk Handels framtidsindikator backade med 3,1 procentenheter i december. Bakom tappet lurar framför allt kraftigt fallande lönsamhetsförväntningar.

Bild:Henrik Montgomery/TT

Julhandeln pågår för fullt och trots en relativt positiv syn på försäljningsutvecklingen är handlarna oroade över lönsamheten. Dystrast stämning råder inom sällanköpsvaruhandeln medan dagligvaruhandlarna ser mer ljust på framtiden. Det visar Svensk Handels senaste Handelsbarometer.

”Den vikande lönsamheten inom sällanköpsvaruhandeln i december är oroande. Det är ännu för tidigt att bedöma Black Fridays fulla effekt på julhandeln, men helt klart är att konsumenterna tagit den nya reahelgen till sig. Rabatterade priser både före och efter jul gör att decemberförsäljningen slår rekord på bekostnad av sjunkande lönsamhet”, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Fratidsindikatorn för december, som väger samman handlarnas förväntningar på försäljning, antal anställda och lönsamhetsutvecklingen, landade på 100,7 vilket var en minskning med 3,1 procentenheter jämfört med november.

Det råder dock skilda världar mellan dagligvaru- och sällanköpshandeln. Framtidsindikatorn för dagligvaruhandeln steg till 106,4 i december medan sällanköpshandeln rasade till 94,6.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?