Victor White är en av initiativtagarna bakom projektet. Han berättar att idén föddes när han läste på Instagram om en ukrainsk läkarstudent som inte kommer att kunna ta sin examen till sommaren på grund av kriget.
”Jag kände att jag behövde göra något”, säger han.
Victor White berättar att över 100 studenter på Handelshögskolan har hjälpt till på olika sätt. Planen är att köra en lastbil hela sträckan från Handelshögskolan i Stockholm till den ukrainska gränsen i Polen – i ett svep. En resa som väntas ta över 20 timmar.
”Två professionella lastbilschaufförer kör ned lastbilen, samtidigt som vi åker i en personbil.”
Studenterna valde den polska gränsstaden Medyka, då många flyktingar letar sig dit.
”Jag såg att kötiderna vid Medykagränsen var 75 timmar, så det är väldigt mycket folk där som behöver hjälp”, säger Victor White.
Genom en vän lyckades Victor White få kontakt med logistikföretaget Tornfrakt, som kunde hjälpa till med lastbil och chaufförer. Totalt räknar studenterna med att resan kommer kosta 100.000 kronor. Hittills har studenterna fått in 30.000 kronor, och behöver 20.000 till – för att täcka den initiala kostnaden för lastbilen.
”Kostnaden täcker bränsle, tullar och löner. Varken vi eller Tornfrakt gör vinst på det här, och får vi inte in de sista 20.000 kronorna innan deadline på onsdag, går vi in och betalar det privat”, säger Victor White.
Nödpåsarna innehåller artiklar som riktar sig mot barn och kvinnor. Tamponger, välling och vätskeersättning är några exempel. När alla 2.000 nödpåsar är utdelade, något studenterna beräknar ta ungefär fyra timmar, kommer de att åka tillbaka mot Sverige.
”Det handlar mycket om risk. När vi väl har en tom lastbil och ska åka därifrån, i ett område där människor lider och fått sina liv förstörda, så kan det bli väldigt känslosamt. Därför måste vi jobba effektivt, och efter tydliga ramar. Och det är främst för att vi ska göra det så säkert som möjligt – man får inte glömma att det är en pågående konflikt”, säger Victor White.

Vill man följa studenternas resa går det att göra via deras Instagramkonto UnitedStudentsSSE.
”Vi kommer att dokumentera så mycket som möjligt via Instagram, och visa hur människorna vid gränsen har det”, säger Anders Grandien, en av studenterna som åker med till Polen.
Studenterna säger att initiativet inte handlar om politisk ställningstagande – utan om att hjälpa flyktingar i nöd, med fokus på kvinnor och barn. Enligt UNHCR befinner sig i skrivande stund över 700.000 ukrainare på flykt utanför Ukraina, och många letar sig just till Polen. En stor del av flyktingarna är kvinnor och barn, eftersom ukrainska män mellan 18 och 60 år inte får lämna landet.
Nu hoppas studenterna att näringslivet och stockholmarna sluter upp och hjälper till. Förutom möjligheten att swisha valfri summa kan man komma till Handelshögskolan i Stockholm under onsdagskvällen och skänka förnödenheter som kan komma till användning i Polen.