Annons

Handelssamtal och stimulanspaket triggade asiatiska börserna

Flera positiva nyheter ledde till den bästa veckan på Asienbörserna på länge.

Men nu kvarstår frågan hur stabil optimismen är.

Foto:TT

Efter rejäla utförslöpor i augusti vände de ledande asiatiska börserna upp under den första veckan i september. 

På onsdagen tände statistik som visade på ökad optimism bland kinesiska inköpschefer, investerarnas hopp.

Nästa dag kom beskedet från det kinesiska handelsdepartementet att landets chefsförhandlare Liu He bokat ett möte med de amerikanska topparna Robert Lighthizer och Steven Mnuchin i oktober.

Förhoppningarna är att de usla relationerna mellan de båda länderna ska förbättras. Hur mötet kommer sluta råder det delade meningar om.

”Det finns ökade möjligheter för ett genombrott”, hävdar Hu Xijin, chefredaktör för statskontrollerade Global Times, enligt CNBC.

Han har tidigare visat sig välinformerad när det gäller handelskriget.

Robert Carnell, analytiker vid ING bank, säger i en kommentar till Financial Times att han snarare tror att samtalet kommer sluta i utökade tullar och tjuvnyp. 

Investerarna tog också fasta på ljusglimtar i Hongkong, en stad som blivit en bricka i handelskriget. Hongkongbörsen lyfte rejält på onsdagen efter att regeringen backat om ett kontroversiellt lagförslag om utlämning av misstänkta brottslingar till Kina. Hang Seng-index noterade därmed sin bästa vecka på nästan tre månader, med en uppgång på totalt nästan 4 procent.

Som Di rapporterade väntas dock demonstrationerna fortsätta. Men det hindrade inte Tokyobörsen, som var stängd när beskedet från Hongkong kom, att lyfta hela 2,1 procent under torsdagen.

Att kreditvärderingsföretaget Fitch på fredagen sänkte Hongkongs kreditbetyg fick inte investerarna att byta fot. Hang Seng stängde upp 0,7 procent på fredagen.

Men det är inte bara optimism kring handelskriget och Hongkong som fått marknaden att lysa grönt. Kinas regering har i veckan presenterat flera ekonomiska stimulanser. Liu He, som utöver chefsförhandlare också är vice premiärminister, utlovade ökat kreditstöd för små och medelstora företag. 

Stormakten kommer även lätta på reglerna för lokal obligationsförsäljning för att finansiera infrastruktur. Under fredagen meddelande även centralbanken att man sänker bankernas reservkrav med 0,5 procentenheter från och med den 16 september. Ribban kommer då att ligga på den lägsta nivån sedan 2007, skriver Bloomberg. Ekonomin får därmed en injektion på hela 900 miljarder yuan, 1.200 miljarder kronor.

Men enligt kritiker är stimulanspaketet långt från att gasa ur Kinas ekonomiska inbromsning. Marknaden reagerar tacksamt på regeringens åtgärder, men det ska inte ses som ett försök att få till en större cyklisk uppstuds, skriver analyshuset Gavekal. 

Hao Zhou på tyska Commerzbank i Singapore, håller med om att det inte handlar om aggressiva stimulanser.

”Kina har nyligen begränsat fastighetsfinansiering rejält. Därför är detta fortfarande en återbalansering för att minska finansieringskostnaderna för tillverkningssektorn, samtidigt som man begränsar likviditeten i fastighetssektorn på grund av oro för tillgångsbubblor”, säger han till Bloomberg.

Banken Citi pekar på att bankernas kapitalkostnader nu sjunker rejält, vilket skulle kunna leda till att de i sin tur kan sänka räntor till sina låntagare.

”Men givet svaga nyckeltal för juli och troligen samma sak för augusti lär tillväxten i tredje kvartalet försvagas ytterligare”, skriver banken i ett marknadsbrev.

Innehåll från TelenorAnnons

”Att ha en uppkopplad produkt har varit lönsamt från första början”

Johan Rogö är Produktchef Robot hos Husqvarna.
Johan Rogö är Produktchef Robot hos Husqvarna.

Från traditionell gräsklippare – till uppkopplad robot.

Här är svenskarna som leder teknikutvecklingen i branschen.

– Möjligheten att kunna styra gräsklipparen på distans har varit väldigt uppskattad från dag ett, säger Johan Rogö, Produktchef Robot hos Husqvarna.

Så hjälper IoT företagen att bli framgångsrika – läs mer 

Hundratusentals säljs varje år. Idag är det närmast standard att robotgräsklipparen tar hand om gräsmattan i svenska villaträdgårdar. I sin egen takt klipper gräset precis som du vill ha det – utan att du behöver lämna soffan.

– Robogräsklipparen svarar upp mot ett tydligt behov hos kunderna. Den lyfter ett ok från axlarna och tar hand om en återkommande och tråkig syssla. Den sparar tid och kraft samtidigt som resultatet blir bra, säger Johan Rogö.

Redan 2010 tog Husqvarna fram sina första uppkopplade robotgräsklippare. Då kunde man ge kommandon via SMS. Fem år senare lanserades Automower Connect, en app där du i detalj kan styra gräsklipparen.

– Redan från start steg användningen i en rasande fart. Det blev väldigt uppenbart att kunderna såg ett stort värde i funktionaliteten, säger Linda Lindqvist, Produktchef Robot.

2015 var möjligheten till app-styrning på distans ett premium-tillbehör som kunderna kunde addera vid köp, nuförtiden är samtliga Husqvarnas robotgräsklippare utrustade med uppkopplad teknik från början:

– Vi är absolut ledande inom det här segmentet, både när man tittar på antalet sålda enheter eller kundnöjdhet och app-användning, säger Johan Rogö.

Just kundnöjdheten har blivit en extra bonus i Husqvarnas egen utveckling:

– Appen har fört kunderna närmare oss som företag. Vi lär oss hur kunderna använder produkterna och hjälper oss att utveckla tjänster som är efterfrågade. Ledningen har förstått att det relationsbyggandet är väldigt viktigt, säger Linda Lindqvist och lägger till:

– Det riktigt intressanta är att vi höjer värdet på kunderbjudandet samtidigt som vi som företag tjänar pengar på det. Vi tar på oss kundens glasögon, tittar på vilka utmaningar och problem de möter och försöker lösa dessa. Att ha en uppkopplad produkt har varit lönsamt från första början och har bidragit till att behålla en premiumkänsla.

”Kan skeppa klippare till hela världen”

Tekniken som håller robotgräsklipparna uppkopplade tillhandahålls av Telenor IoT, en av Europas största IoT-operatörer. Samarbetet mellan Husqvarna och Telenor IoT har pågått sedan appen lanserades för sju år sedan.

– En viktig del i det hela är att de levererar en global lösning för uppkoppling, vilket gör att vi kan skeppa klippare till hela världen. Du kopplar upp klipparen på samma sätt oavsett var på jorden du befinner dig. De har också en kunskap om mobila nätverk och uppkoppling som vi behöver, berättar Johan Rogö och fortsätter:

– För Husqvarna har teknikutvecklingen också inneburit att företaget fått en skjuts i hållbarhetsarbetet. Elektrifiering är en grundsten i skiftet från bensin till batteridrift. Våra robotgräsklippare har lika låg energiförbrukning som en glödlampa.

En annan effekt med uppkopplade produkter är att man gått från att betrakta sig som ett tillverkningsföretag till något annat:

– Idag är vi mer ett teknikföretag, som fokuserar på att lösa kundens problem och möta deras behov med hjälp av teknik. Kunden är i centrum hela tiden, säger Linda Lindqvist.

Maximera din affär med IoT – så funkar det 

 

Mer från Telenor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telenor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera