1515

Handelssamtal och stimulanspaket triggade asiatiska börserna

Flera positiva nyheter ledde till den bästa veckan på Asienbörserna på länge.

Men nu kvarstår frågan hur stabil optimismen är.

Foto:TT

Efter rejäla utförslöpor i augusti vände de ledande asiatiska börserna upp under den första veckan i september. 

På onsdagen tände statistik som visade på ökad optimism bland kinesiska inköpschefer, investerarnas hopp.

Nästa dag kom beskedet från det kinesiska handelsdepartementet att landets chefsförhandlare Liu He bokat ett möte med de amerikanska topparna Robert Lighthizer och Steven Mnuchin i oktober.

Förhoppningarna är att de usla relationerna mellan de båda länderna ska förbättras. Hur mötet kommer sluta råder det delade meningar om.

”Det finns ökade möjligheter för ett genombrott”, hävdar Hu Xijin, chefredaktör för statskontrollerade Global Times, enligt CNBC.

Han har tidigare visat sig välinformerad när det gäller handelskriget.

Robert Carnell, analytiker vid ING bank, säger i en kommentar till Financial Times att han snarare tror att samtalet kommer sluta i utökade tullar och tjuvnyp. 

Investerarna tog också fasta på ljusglimtar i Hongkong, en stad som blivit en bricka i handelskriget. Hongkongbörsen lyfte rejält på onsdagen efter att regeringen backat om ett kontroversiellt lagförslag om utlämning av misstänkta brottslingar till Kina. Hang Seng-index noterade därmed sin bästa vecka på nästan tre månader, med en uppgång på totalt nästan 4 procent.

Som Di rapporterade väntas dock demonstrationerna fortsätta. Men det hindrade inte Tokyobörsen, som var stängd när beskedet från Hongkong kom, att lyfta hela 2,1 procent under torsdagen.

Att kreditvärderingsföretaget Fitch på fredagen sänkte Hongkongs kreditbetyg fick inte investerarna att byta fot. Hang Seng stängde upp 0,7 procent på fredagen.

Men det är inte bara optimism kring handelskriget och Hongkong som fått marknaden att lysa grönt. Kinas regering har i veckan presenterat flera ekonomiska stimulanser. Liu He, som utöver chefsförhandlare också är vice premiärminister, utlovade ökat kreditstöd för små och medelstora företag. 

Stormakten kommer även lätta på reglerna för lokal obligationsförsäljning för att finansiera infrastruktur. Under fredagen meddelande även centralbanken att man sänker bankernas reservkrav med 0,5 procentenheter från och med den 16 september. Ribban kommer då att ligga på den lägsta nivån sedan 2007, skriver Bloomberg. Ekonomin får därmed en injektion på hela 900 miljarder yuan, 1.200 miljarder kronor.

Men enligt kritiker är stimulanspaketet långt från att gasa ur Kinas ekonomiska inbromsning. Marknaden reagerar tacksamt på regeringens åtgärder, men det ska inte ses som ett försök att få till en större cyklisk uppstuds, skriver analyshuset Gavekal. 

Hao Zhou på tyska Commerzbank i Singapore, håller med om att det inte handlar om aggressiva stimulanser.

”Kina har nyligen begränsat fastighetsfinansiering rejält. Därför är detta fortfarande en återbalansering för att minska finansieringskostnaderna för tillverkningssektorn, samtidigt som man begränsar likviditeten i fastighetssektorn på grund av oro för tillgångsbubblor”, säger han till Bloomberg.

Banken Citi pekar på att bankernas kapitalkostnader nu sjunker rejält, vilket skulle kunna leda till att de i sin tur kan sänka räntor till sina låntagare.

”Men givet svaga nyckeltal för juli och troligen samma sak för augusti lär tillväxten i tredje kvartalet försvagas ytterligare”, skriver banken i ett marknadsbrev.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?