Annons

Handelsministern hoppas på revansch efter WTO:s fiasko

BUENOS AIRES.  Handelsavtal mellan EU och länder som Japan, Sydkorea, Brasilien och Mexiko kan bli allt viktigare för svenska exportföretag i ett läge där multinationella frihandelsuppgörelser bromsas av USA.
”Sveriges export till Sydkorea har ökat med 70 procent efter handelsavtalet med EU”, säger Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde.

Bild:Anders Davidsson

Ann Linde deltog i veckans WTO-möte i Buenos Aires och är klart missnöjd med resultatet.

”Det är en stor besvikelse att vi i stort sett inte har kommit fram till någonting här i Buenos Aires”, säger hon.

World Trade Organizations möte, som sker vartannat år, syftar till att främja frihandel och multilaterala överenskommelser mellan länderna. Av det har det inte blivit mycket den här gången.

Detta beror inte minst på att USA-administrationen under Donald Trump har ett nytt fokus vad gäller handel. USA har backat ifrån det planerade frihandelsavtalet mellan tolv länder runt Stilla havet, TPP. Trump har också dömt ut Nafta, frihandelszonen mellan USA, Mexiko och Kanada.

”Nu när USA är som det är har länder som Kanada, Japan och Mexiko liksom handelsblocket Mercosur blivit mer angelägna med handelsavtal direkt med EU”, säger Ann Linde.

Mercosur består av Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay.

Förra veckan blev ett avtal mellan Japan och EU klart.

”Det innebär för första gången en tullfri handel”, säger Ann Linde.

Japan har bland annat haft höga importtullar för att skydda sin bilindustri.

”Vad gäller Japanavtalet så räknar man med en exportökning för EU med drygt 25 procent.”

Om EU:s handelsavtal med Sydkorea kan ses som en måttstock kan exportökningarna bli ännu större.

”Sveriges export till Sydkorea har ökat med 70 procent och hela EU:s med 50 procent”, uppger Ann Linde.

I fjol uppgick den svenska exporten till Sydkorea till 12 miljarder kronor, enligt Kommerskollegium.

Handelsförhandlingarna mellan EU och Mercosur inleddes för snart tjugo år sedan. De tongivande länderna i Mercosur är Brasilien och Argentina, som också sedan länge varit två av världens mest protektionistiska länder. Dessa har båda verkat för skyddstullar på uppemot 35 procent för att värna sin egen och ofta måttligt produktiva industri.

Sedan Argentina och Brasilien fått nya och mer marknadsinriktade presidenter finns hopp om att avtalet med EU ska bli verklighet inom en snar framtid.

Men efter förhandlingar i Buenos Aires, där samtliga presidenter för Mercosur-länderna fanns samlade, är en uppgörelse före nyår i praktiken avskriven.

”Det fanns ett hopp om att ett avtal skulle bli klart här i Buenos Aires. Men positionerna ligger fortfarande alltför långt ifrån varandra”, säger Ann Linde.

De största bromsklossarna finns knappast längre i Sydamerika, utan i Europa. Med sina starka lantbruksorganisationer i ryggen har Frankrike och Irland stretat emot en uppgörelse.

Bondeorganisationerna räds ett växande inflöde av konkurrenskraftigt kött från främst Argentina och Brasilien. I förhandlingarna har importkvoten för kött från Mercosur först satts till 100.000 ton per år. Under förhandlingarna har siffran bantats till 78 000 ton och senast har det talats om 70 000 ton, vilket för Mercosur är alldeles för lite.

”EU producerar årligen 8 miljoner ton kött”, påpekar Ann Linde.

Den importkvot som det bråkas om är alltså rätt marginell.

För svensk del eftersträvas inte minst en successiv sänkning av tullarna som Mercosur omger sig med. Dessa har bidragit till att svenska och andra importerade produkter blir dyra på stora marknader som Brasilien och Argentina. Exempelvis kostar en ny Volvo XC60T5 i grundutförande i stort sett dubbelt så mycket i São Paulo som i Stockholm.

I förhandlingarna har tiden för avveckling av Mercosurs importtullar diskuterats. Argentinas president Mauricio Macri har uttalat att han kan sänka budet till tio år. Det anses för lång tid enligt EU-sidan. Åtta år anses som en mer rimlig period för nedtrappningen.

”Marknadstillträde är också viktigt”, anser Ann Linde.

”Svenska och andra EU-företag måste få vara med i offentliga upphandlingar.”Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?