1515
Annons

Handelsministern bjuder in till EU-toppmöte – frihandel i fokus

Utrikeshandelsministern bjuder fem likasinnade EU-kollegor till Stockholm för att slå ett slag för frihandel och lösa krisen för handelsorganet WTO. Avtalet mellan USA och Kina räcker inte långt för att vända trenden mot växande tullmurar globalt, löd varningar på konferensen Di Världen.

Handelsminister Anna Hallberg.
Handelsminister Anna Hallberg.Foto:Amanda Lindgren

USA och Kina tar ett steg mot nedtrappat tullbråk. Men protektionistiska vindar fortsätter att kyla världshandeln.

Det konstaterade både utrikeshandelsminister Anna Hallberg och Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, i samband med konferensen Di Världen på onsdagen.

I dagarna kommer hon att bjuda in ministerkollegor från EU:s fem mest handelsvänliga länder till ett Stockholmsmöte. Danmark, Nederländerna, Tyskland, Finland och Tjeckien står på gästlistan.

Syftet är att gemensamt rädda den svårt krisdrabbade internationella handelsorganisationen WTO inför dess nästa ministerkonferens i Kazakstan i juni, och helst få även USA med på båten.

”Vi är illa ute om vi inte hittar några framgångar i juni. Därför har jag bjudit in en rad länder jag kallar ‘friends of free trade’ till Stockholm.”

Ministern instämmer delvis i USA och Donald Trumps kritik om att WTO är omodernt och tungrott, men motsätter sig presidentens metoder. I december kollapsade WTO:s överprövningsorgan, en slags internationell domstol för att lösa handelstvister. Donald Trump har förhindrat tillsättandet av nya domare för att pressa fram förändringar.

”Det kan låta som en detalj men det är en jätteviktig fråga. WTO befinner sig nu i en rejäl kris.”

”På lång sikt är det förödande för små länder. Även Sverige måste kunna hävda sig mot stora ekonomier. Då behövs ett gemensamt regelverk.”

EU:s frihandelsvänner behöver också mota ökad protektionism bland de närmaste grannarna, tillägger ministern. Och med Storbritanniens utträde tappar de en stark röst, konstaterar hon.

”Vi pratar inte så mycket om det. Men jag ser allt fler EU-kollegor som talar mer om skydd och stöd och mindre om vikten av nya frihandelsavtal”, säger hon och fortsätter:

”Jag tror att vi ska vara väldigt vaksamma på det här. Ungefär 70 procent av svensk export går till EU:s inre marknad. Den måste verkligen fungera.”

Men allt är inte becksvart. I skuggan av den nya tulltrenden sluter EU flera handelsavtal än någonsin, konstaterar hon.

”På senare år har vi ingått nya avtal med Japan, Kanada och Vietnam och Mercosur i Sydamerika. De nya avtalen sätter mycket mer ambitiösa regler kring hållbarhet. Det är extra roligt eftersom det är positivt för svensk export.”

Klockan tickar mot en fullföljd brexit nästa årsskifte och i februari rivstartar nya EU-förhandlingar med EU för att undvika en avtalslös krasch, konstaterar ministern.

”Ungefär åtta månader har vi på oss. Det kommer inte räcka för att få ett brett och djupt avtal. Men vi hoppas att vi kan lösa många av handelsfrågorna. För Sverige är det viktigt med ett starkt avtal som omfattar inte bara varor utan också tjänster, som är särskilt viktigt för vår del.”

Business Swedens Lena Sellgren konstaterar att USA och Kina kommer att fortsätta fäktas om ekonomiskt och inte minst teknologiskt världsherravälde.

”Handelskriget kommer att bestå och det tynger världsekonomin. Konflikten USA-Kina är ett överhängande hot på 2 till 5 års sikt, kanske hela decenniet. Den underliggande globala maktförskjutningen mot Asien är inget man löser i en handvändning.”

USA:s bråk med EU kan också blossa upp igen, varnar hon.

”Jag tror att det faktiskt kan komma nya hot om amerikanska biltullar mot EU på kort sikt, även om man kanske kan hitta lösningar där.”

Sanktioner mot Ryssland och Iran liksom Japan-Sydkorea är andra olösta handelskonflikter. De har bidragit till att bromsa världshandelns tillväxt mot noll från omkring 2 till 4 procent årligen 2009-2018, konstaterar Lena Sellgren.

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera