ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Handelskriget pressar lyxjättar: ”Dåliga investeringar”

  • Foto: AP

Design, lyx och flärd har de senaste åren varit en bra investering, sett till sektorns utveckling, men Louis Vitton ägaren, LVMH, och Guccis förälder, Kering, riskerar att trilla ur den positiva trend som aktierna haft om handelskriget fortgår, skrev Nyhetsbyrån Reuters på fredagen.

På ett år har MSCI Europe Textiles, Apparel and Luxury Goods Index stigit till nivån 776.84, från 624.13, vid 14-tiden på fredagen.

Uppgången inom sektorn syns även i Kerings aktie, som har stigit omkring 65 procent, och LVHM:s har klättrat närmare 40 procent, på ett år.

Både Kerings och LVMH:s aktie föll i de senare delarna av juni, varpå de har återhämtat sig något upp till omkring motsvarande nivåer som de låg på i mitten av maj.

Analytiker vid den schweiziska investmentbanken UBS, som Reuters har talat med, spår att ett totalt handelskrig skulle sänka lyxklädessektorn drygt 30 procent.

Deutsche bank har rekommendationen behåll på både LVHM och Kering, enligt en analys publicerad av Bloomberg på fredagen.

Handelskriget i sig påverkar varken Kering eller LVHM, än så länge, men hämmar bolagens två viktigaste marknader, som råkar vara Kina och USA, som är de mest involverade länderna i handelskriget.

"Det är inte att vi bestämt oss för att det är dåliga bolag, vi anser att det är suveräna bolag. Men de är dåliga investeringar", sade en Skottlands-baserad fondförvaltare till Reuters, som arbetar med Saracen Global Income and Growth Fund, som sålde sitt innehav i LVMH i fjol och i den tyska kostymbjässen Hugo Boss i juli.

Vidare spådde fondförvaltaren att den verkliga faran som kan lura bakom hörnet, och som redan nu skapar osäkerhet på marknaden är risken för än så länge okända tullavgifter med oförutsägbara konsekvenser.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies