1515

Handelskriget kommer närmare

Risken för handelskrig mellan EU och USA har ökat markant. Experter räknar med att president Donald Trump avfyrar första salvan med tullar på stål och aluminium.

Risken för att Trumpregeringen förverkligar hotet om tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent anses ha ökat på senare dagar. Inte minst sedan frihandelsförespråkaren Gary Cohn efter ett drygt år på posten har avgått som ekonomirådgivare i Vita huset.

Dollarn faller och oron sprider sig från valutamarknaden ut på världens börser.

"Jag tror att EU, USA och alla andra länder har goda skäl att undvika det, men just nu ser det ut som att det går mot handelskrig", säger Mark Sanctuary, forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

EU-kommissionen, som flaggat för att Trumps nya tullar kommer att anmälas till Världshandelsorganisationen WTO, laddar samtidigt upp för motåtgärder. En lista på varor från USA som kan få höjda tullar har läckt ut. Den visar att EU med tullar vill skydda EU-företag från inflöden av billigt stål, om nya USA-tullar vrider om handelsströmmarna. Samtidigt planeras strafftullar på amerikanska varor, bland annat bourbon, jeans, apelsinjuice, motorcyklar och tobaksvaror.

Advokat Mattias Hedwall, partner i advokatbyrån Baker McKenzie och expert på handelsrättsliga frågor, har också som huvudscenario att Trump gör verklighet av tullhotet. Han och Sanctuary räknar även med att EU slår tillbaka.

Då kanske Trump kommer med ännu mer?

"Ja, eller också så blir det som 2003, att USA drar tillbaka tullarna och att man hittar en kompromiss", säger Hedwall.

Under en presskonferens med statsminister Stefan Löfven i Washington i onsdags brännmärkte Trump återigen den stora obalansen i handeln mellan EU och USA som orättvis och krävde bättre villkor för USA.

Både Hedwall eller Sanctuary har svårt att peka ut exakt på vad det är Trump ser som orättvist.

"Det är väldigt låga tullar mellan EU och USA", säger Sanctuary.

"Trumps syn på handel visar att han ser USA som ett företag, där export är försäljning och importen är kostnader. Men det är inte så ett land fungerar", tillägger han.

Han påminner om att import i regel ger såväl konsumentvinster i form av billigare varor och konkurrensfördelar för inhemska tillverkningsföretag i mottagarlandet.

Trump har även använt hotet om stål- och aluminiumtullar för att pressa Kanada och Mexiko till ett nytt nordamerikanskt handelsavtal, Nafta. Trumps krav på bättre EU-villkor ska enligt Hedwall dock inte ses som någon invit till förhandlingar om ett transatlantiskt handelsavtal, som det bordlagda TTIP-avtalet.

"Nej, det tror jag inte. Att vi skulle få se diskussioner om ett större handelsavtal, som TTIP, i det här läget har jag ganska svårt att se".

Målet är enligt Hedwall snarare att påverka handelsvillkoren inom vissa specifika områden.


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?