ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Handelskriget kommer närmare

Risken för handelskrig mellan EU och USA har ökat markant. Experter räknar med att president Donald Trump avfyrar första salvan med tullar på stål och aluminium.

Risken för att Trumpregeringen förverkligar hotet om tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent anses ha ökat på senare dagar. Inte minst sedan frihandelsförespråkaren Gary Cohn efter ett drygt år på posten har avgått som ekonomirådgivare i Vita huset.

Dollarn faller och oron sprider sig från valutamarknaden ut på världens börser.

"Jag tror att EU, USA och alla andra länder har goda skäl att undvika det, men just nu ser det ut som att det går mot handelskrig", säger Mark Sanctuary, forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

EU-kommissionen, som flaggat för att Trumps nya tullar kommer att anmälas till Världshandelsorganisationen WTO, laddar samtidigt upp för motåtgärder. En lista på varor från USA som kan få höjda tullar har läckt ut. Den visar att EU med tullar vill skydda EU-företag från inflöden av billigt stål, om nya USA-tullar vrider om handelsströmmarna. Samtidigt planeras strafftullar på amerikanska varor, bland annat bourbon, jeans, apelsinjuice, motorcyklar och tobaksvaror.

Advokat Mattias Hedwall, partner i advokatbyrån Baker McKenzie och expert på handelsrättsliga frågor, har också som huvudscenario att Trump gör verklighet av tullhotet. Han och Sanctuary räknar även med att EU slår tillbaka.

Då kanske Trump kommer med ännu mer?

"Ja, eller också så blir det som 2003, att USA drar tillbaka tullarna och att man hittar en kompromiss", säger Hedwall.

Under en presskonferens med statsminister Stefan Löfven i Washington i onsdags brännmärkte Trump återigen den stora obalansen i handeln mellan EU och USA som orättvis och krävde bättre villkor för USA.

Både Hedwall eller Sanctuary har svårt att peka ut exakt på vad det är Trump ser som orättvist.

"Det är väldigt låga tullar mellan EU och USA", säger Sanctuary.

"Trumps syn på handel visar att han ser USA som ett företag, där export är försäljning och importen är kostnader. Men det är inte så ett land fungerar", tillägger han.

Han påminner om att import i regel ger såväl konsumentvinster i form av billigare varor och konkurrensfördelar för inhemska tillverkningsföretag i mottagarlandet.

Trump har även använt hotet om stål- och aluminiumtullar för att pressa Kanada och Mexiko till ett nytt nordamerikanskt handelsavtal, Nafta. Trumps krav på bättre EU-villkor ska enligt Hedwall dock inte ses som någon invit till förhandlingar om ett transatlantiskt handelsavtal, som det bordlagda TTIP-avtalet.

"Nej, det tror jag inte. Att vi skulle få se diskussioner om ett större handelsavtal, som TTIP, i det här läget har jag ganska svårt att se".

Målet är enligt Hedwall snarare att påverka handelsvillkoren inom vissa specifika områden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer