Annons

Handelskammaren om förbudet: Inte så stor påverkan

Stockholms Handelskammare bedömer att regeringens nya besked att förbjuda folksamlingar på mer än 50 personer inte har någon avgörande ytterligare inverkan på ekonomin i regionen. 

Situationen var redan katastrofal, och fler stöttande åtgärder behövs, menar man.

Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare.
Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare.

Det tidigare förbudet mot folksamlingar med fler än 500 personer slog stenhårt mot stora delar av näringslivet. När regeringen nu i stället sätter gränsen vid 50 personer tror Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, inte att effekterna blir lika stora.

”I praktiken är nog inte den ytterligare inverkan så stor, i och med att företag och människor redan har tagit höjd redan för en social avhållsamhet som på många sätt inryms i det förbudet”, säger han.

Den här veckan har regeringen presenterat fler åtgärder för att stötta företag, men Stockholms Handelskammare tycker fortfarande inte att de är tillräckliga. När man tar beslut om olika förbud är den politiska påverkan på förutsättningarna att driva företag glasklart negativ, påpekar Westerberg.

”Det betyder att regeringen kommer att ha ett långtgående ansvar att stötta de företagen som är drabbade”, säger han.

Organisationen vill att regering tar bort hela arbetsgivaravgiften och även egenavgiften under en tremånadersperiod, och bygger ut permitteringssystemet så att det täcker 100 procent av arbetstiden.

”Vi är alla måna om att det är prioriterat att minska smittspridningen. Men man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt. Det handlar om livskraftiga företag som behöver hjälp att övervintra den här ekonomiska istiden.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?