ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Trumps handelskrig

Handelshopp lyfter europeiska börser

Förhoppningar om nya handelssamtal mellan USA och Kina lyfter de europeiska börserna. Men USA:s president Donald Trump tonar ner uppgifterna.

Sent på torsdagskvällen rapporterade flera internationella medier, däribland tv-kanalen CNBC och den amerikanska finanstidningen Wall Street Journal, att USA är redo att återuppta handelssamtalen med Kina.

Uppgifterna gav stöd åt Asienbörserna med gröna siffror i stora delar av regionen på fredagsmorgonen. Shanghaibörsen och Shenzhenbörsen stängde dock på minus, ner 0,2 respektive 0,4 procent.

De europeiska börserna följer efter i fredagshandeln. När klockan närmar sig 11 är tyska DAX och franska CAC 40 upp 0,3 procent vardera medan Stockholmsbörsens OMXS30 stiger drygt 0,2 procent. Råvarubolag och fordonstillverkare går särskilt starkt – STOXX Europe 600:s delindex för sektorerna är upp 0,6 procent vardera.

USA:s president Donald Trump tog till Twitter för att tona ner uppgifterna och hävdade att USA inte har bråttom att nå ett avtal med Kina. Han tillbakavisade dock inte direkt uppgifterna om en utsträckt hand till den kinesiska handelsdelegationen.

För närvarande överväger presidenten att införa importtullar på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar eller knappt 1.800 miljarder kronor. Kina har lovat att svara med samma mynt.

Om handelskriget sänker den kinesiska tillväxten kan USA komma att få ångra det enligt Carlos Gutierrez som var handelsminister under den republikanske presidenten George W Bush. I en intervju med tv-kanalen CNBC varnar han för att en inbromsning i Kina kan sänka den gobala tillväxten – och därmed också den amerikanska ekonomin.

Han kallar också den av Donald Trump ofta luftade åsikten att ett högt handelsunderskott är dåligt för USA för ett "farligt antagande".

"Vi kanske tror att Kinas uppgång är dåligt för USA, att Kina är en strategisk konkurremt men i samma stund som Kinas tillväxttakt saktar in kommer vi att ångra det", säger Carlos Gutierrez till CNBC.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies