Handelsexperten: Nafta blir det verkliga testet

Donald Trump angriper frihandeln, men presidentens makt begränsas av kongressen och intressegrupper.

”Handelspolitiken i USA är som en oljetanker”, säger en av världens främsta handelsexperter, Richard Baldwin.

Richard Baldwin.
Richard Baldwin.

Tullar på kinesiska varor och häftiga utfall mot EU. De kommande veckorna väntas USA:s regering vidta flera åtgärder avsedda att omsätta presidentens protektionistiska retorik i praktiken.

Allt fler bedömare befarar nu att ett eskalerande krypskytte mellan framför allt USA och Kina riskerar utmynna i ett fullskaligt handelskrig. Det skulle sända chockvågor genom världsekonomin, vars produktionskedjor och finansmarknader är tätt sammanlänkade.

Richard Baldwin, professor i internationell ekonomi vid universitetet i Genève och ordförande för Centre for Economic Policy Research (CEPR), tonar dock ned hotet.

”Risken för ett fullskaligt handelskrig mellan USA och Kina är väldigt liten, främst för att kineserna är extremt strategiska. De har väldigt långsiktiga målsättningar och kommer inte låta sig dras in i ett utdraget och omfattande handelskrig med landets största handelspartner”, säger Richard Baldwin, som även har varit rådgivare till George H W Bush.

Han påpekar att den kinesiska regeringen redan aviserat att man kommer att överklaga de skyddstullar på solpaneler och tvättmaskiner som USA införde häromveckan i WTO, det vill säga enligt den internationella regelboken. Det är en tydlig signal, menar Richard Baldwin, som samtidigt säger att det är svårt att veta hur kineserna agerar om USA vidtar tuffare åtgärder framöver.   

”Men man lär knappast kunna läsa om tullar på solpaneler och tvättmaskiner i historieböckerna”, säger han. 

Det verkliga testet blir i stället Nafta, tror Richard Baldwin. Frihandelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko håller på att omförhandlas på USA:s begäran. Överläggningarna tros vara klara i mars. 

”Jag tror att Donald Trump vill dra sig ur. Han lever fortfarande i förra århundradet. Så är det upp till honom kommer USA att överge Nafta”, säger Richard Baldwin.

Samtidigt påpekar han att politiska och strukturella faktorer begränsar presidentens handlingsutrymme. Jordbrukare, i regel hängivna anhängare av Nafta, utgör en ansenlig av Donald Trumps väljarbas. Han har inte råd att förlora dem, säger Richard Baldwin. 

Även om Donald Trump beslutar att lämna Nafta, lär det bli svårt att genomföra i praktiken, tillägger han. Detta eftersom endast kongressen har befogenheter att riva upp lagstiftningen som avtalet består i. Där finns inte den politiska viljan, menar Richard Baldwin. 

”Handelspolitik i USA är som en oljetanker, den vänder man inte med enstaka uttalanden och beslut. Det är strukturella krafter som styr. Amerikanska företagsintressen är inte intresserade av att riva upp Nafta eller starta handelskrig. De vet att tullar förgör, snarare än skyddar, när produktionskedjor spänner över nationsgränser”, säger Richard Baldwin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?