Annons

Handelsbankens vd blir årets Ruter Dam: ”Det är hedrande”

Handelsbankens vd Carina Åkerström har utsetts till Årets Ruter Dam och bedöms därmed vara den kvinna som fått det mest prestigefulla jobbet under året.

”Det känns fantastiskt, det är hedrande”, säger hon.

Handelsbankens vd Carina Åkerström.
Handelsbankens vd Carina Åkerström.Foto:Jack Mikrut

Carina Åkerström, som själv gått Ruter Dams chefsprogram, blev Handelsbankens nya vd och koncernchef i mars.

”Carina Åkerström är en mycket kvalificerad person med en gedigen meritlista. Hon har viljan och förmågan att genomföra förändring och att gå i bräschen för den nödvändiga transformation som banken står inför med digitalisering, effektivisering och kostnadsbesparingar. Carina är en sann kvinnlig förebild”, säger Marika Lundsten, vd på Ruter Dam.

Carina Åkerström började arbeta på Handelsbanken 1986 och blev vice vd 2016. Hon tog över som vd efter Anders Bouvin efter en turbulent period, då bland annat flera kvinnliga chefer lämnat banken.

”Det är klart att det här innebär en uppmärksamhet som jag tycker är viktig, inte minst för kollegerna i Handelsbanken”, säger Carina Åkerström.

2018 var 49 procent av Handelsbankens totala anställda kvinnor samt 39 procent av cheferna.

Varje år tilldelar organisationen Ruter Dam hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam till den kvinna som nått den mest inflytelserika chefsposten under året. Utmärkelsen har delats ut sedan 1990.

Urvalet baseras bland annat på ansvar i form av antal medarbetare, omsättning samt totalt ansvar.

Ruter Dam är en chefsutvecklings- och mentorprogram, baserat i Stockholm, som syftar till att öka antalet kvinnor på hög nivå i näringslivet. Det ettåriga programmet innebär seminarier, nätverk och mentorskap.

Organisationen grundades 1987 av Gunilla Arhén som en stiftelse och sedan dess har cirka 1300 kvinnor genomgått programmet.

Innehåll från FolksamAnnons

Tryggare alternativ i stökiga börstider – ”Finns goda investeringsmöjligheter även i en kris”

2022 var ett svajigt börsår. Den som är orolig över sitt pensionssparande kan börja det nya året med att gå igenom några av de lite mer trygga alternativ som finns för att se vad som passar bäst.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir stökigt på börsen, säger Folksams rådgivningschef Fredrik Nyberg.

Få hjälp av en erfaren privatrådgivare i ett digitalt möte – läs mer här. 

– I oroliga börstider är det många som ringer sina pensionsrådgivare. Ofta hinner vi knappt lägga ned telefonen och äta lunch. Det är inte konstigt att man blir orolig, utan det är en helt normal reaktion, säger Fredrik Nyberg.

Hans tips är att försöka göra en ekonomisk plan med sin rådgivare, inte fatta några överilade beslut och att vid behov ha en löpande dialog.

– Ett annat tips är att välja placeringar och sparande som per automatik balanserar risken. Om du inte gillar minustecken är traditionell förvaltning eller en defensiv portfölj bra. Du får mindre när börsen går upp, men behåller mer när den går ned.

Folksam är ett av en knapp handfull kundägda bolag som erbjuder en traditionell förvaltning med en lång och framgångsrik historik. Traditionell förvaltning kan vara en tacksam sparform när börsen svajar och ekonomin viker nedåt.

– Med vår rådgivning situationsanpassar vi lösningarna kundens önskemål och behov, men även utifrån hållbarhetsaspekter. Vi förhåller oss och tar hänsyn till hur långt man har kvar till sitt mål, hur mycket pengar man redan har eller sparar per månad. Sedan är vår uppgift att välja rätt förvaltning som passar kundens unika behov.

Hur hjälper traditionell förvaltning i skakiga tider?

– Vill man minska tajmingskänsligheten är traditionell förvaltning ett bra sätt då den syftar till en stabil löpande avkastning. Det uppnår vi genom att arbeta med en mix av i huvudsak tre ingredienser. Den första är aktier. Den andra är fastigheter som vi själva äger. Den tredje är räntor och obligationer.

– Det här mildrar och jämnar ut svängningar.

Fredrik Nyberg understryker vikten av att sprida sina risker genom att använda sig av olika tillgångsslag i sitt sparande.

– Själv sparar jag både genom fonder och genom traditionell förvaltning. Det ger en bra balansering av min risk. Den eviga frågan om huruvida fonder eller traditionell förvaltning är bäst beror på livssituationen. Istället för att spela ut dem mot varandra kan man låta dem komplettera varandra.

Inget vet när börskriser ska slå till – eller hur långa de blir. Men med en plan, ett medvetet risktagande och löpande kontakt med sina rådgivare ger man sig själv bättre förutsättningar för goda resultat, menar Fredrik Nyberg.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir svajigt på börsen. Pensionssparande och förvaltning av pengar är långsiktigt och det är svårt att tajma rätt. Om man sparar på månadsbasis kommer att man att investera både när börsen står högt och när den står lågt. Det kan vara mindre kul, men är effektivt över tid.

Man ska heller inte glömma att det finns goda investeringsmöjligheter även i en kris, påminner Folksams rådgivningschef.

– Om börsen har gått ned, kommer du in på marknaden till lägre priser än tidigare.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera