Annons

Handelsbankens vd blir årets Ruter Dam: ”Det är hedrande”

Handelsbankens vd Carina Åkerström har utsetts till Årets Ruter Dam och bedöms därmed vara den kvinna som fått det mest prestigefulla jobbet under året.

”Det känns fantastiskt, det är hedrande”, säger hon.

Handelsbankens vd Carina Åkerström.
Handelsbankens vd Carina Åkerström.Foto:Jack Mikrut

Carina Åkerström, som själv gått Ruter Dams chefsprogram, blev Handelsbankens nya vd och koncernchef i mars.

”Carina Åkerström är en mycket kvalificerad person med en gedigen meritlista. Hon har viljan och förmågan att genomföra förändring och att gå i bräschen för den nödvändiga transformation som banken står inför med digitalisering, effektivisering och kostnadsbesparingar. Carina är en sann kvinnlig förebild”, säger Marika Lundsten, vd på Ruter Dam.

Carina Åkerström började arbeta på Handelsbanken 1986 och blev vice vd 2016. Hon tog över som vd efter Anders Bouvin efter en turbulent period, då bland annat flera kvinnliga chefer lämnat banken.

”Det är klart att det här innebär en uppmärksamhet som jag tycker är viktig, inte minst för kollegerna i Handelsbanken”, säger Carina Åkerström.

2018 var 49 procent av Handelsbankens totala anställda kvinnor samt 39 procent av cheferna.

Varje år tilldelar organisationen Ruter Dam hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam till den kvinna som nått den mest inflytelserika chefsposten under året. Utmärkelsen har delats ut sedan 1990.

Urvalet baseras bland annat på ansvar i form av antal medarbetare, omsättning samt totalt ansvar.

Ruter Dam är en chefsutvecklings- och mentorprogram, baserat i Stockholm, som syftar till att öka antalet kvinnor på hög nivå i näringslivet. Det ettåriga programmet innebär seminarier, nätverk och mentorskap.

Organisationen grundades 1987 av Gunilla Arhén som en stiftelse och sedan dess har cirka 1300 kvinnor genomgått programmet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera