1515

Handelsbanken tar avgift för rörliga lån

Handelsbanken tar ut en avgift av bolånekunder som vill lösa lån som är bundna i tre månader, i samband med ett bankbyte. Tremånaderslån kallas också rörliga lån, och ingen annan storbank tar ut en avgift för att flytta dem, skriver Svenska Dagbladet.

Bild:TT

Den som har bundna lån tvingas normalt sett att betala en så kallad ränteskillnadsavgift vid byte av bank. Det är en avgift banken tar ut för att täcka uteblivna ränteintäkter, inkomster som banken tidigare räknat med. Att välja ett rörligt lån är ett sätt att slippa den avgiften.

Men så är det alltså inte längre för Handelsbankens kunder, enligt den rekommendation som utgår från huvudkontoret. Bankens argument är att det inte längre finns något som heter rörliga lån. Lånen är bundna i tre månader, och då gäller samma regler som för lån med längre bindningstid.

Konkurrensverket ser att kundrörligheten kan begränsas om fler aktörer tar efter.

"Kunder som funderar på att byta bank i samband med flytt försöker ju se till att bindningstid på bundna lån har löpt ut", säger Stefan Åkerblom, ekonom på Konkurrensverket, till tidningen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?