1515
Annons

Handelsbanken: Starkare export kompenserar byggbroms

Svensk ekonomi gynnas av en stark omvärldsutveckling. Hushåll och företag är fortsatt optimistiska och bostadsmarknaden bör stabiliseras.

Det skriver Handelsbanken i en konjunkturprognos på torsdagen.

Bild:TT

Ekonomerna räknar med en inbromsning i bostadsbyggandet 2018, men det kommer med marginal uppvägas av en starkare export och en ökning i andra investeringar.

"Sammantaget ser vi framför oss att högkonjunkturen fortsätter, vilket banar väg för inflation runt målet 2 procent och försiktiga räntehöjningar från Riksbanken", framgår det av ett pressmeddelande.

Handelsbanken SHB A +1,49% Dagens utveckling spår att Sveriges BNP ökade 2,7 procent i fjol, följt av 2,7 procent även i år och 1,7 procent 2019

I föregående prognos, i oktober, spåddes 2,9 2017, 2,4 procent 2018 och 1,8 procent 2019.

Handelsbanken bedömer att det i slutänden blir en "måttlig" nedgång i bostadspriserna, eftersom hushållen stöds av bland annat hög sysselsättning och låga räntor. Byggandet kommer dock att påverkas mer och bostadsbyggandet sjunka i år, vilket drar ned BNP. Detta kompenseras dock mer än väl av en starkare export och ökade investeringar i spåren av ett högt kapacitetsutnyttjande. Därför har BNP-prognosen för i år skrivits upp trots en svagare bostadsmarknad.

Enligt Handelsbanken bidrar det strama arbetsmarknadsläget, med en skriande brist på arbetskraft, till att lyfta löneökningarna, vilket i kombination med en dämpad produktivitetstillväxt gör att inflationen blir nära Riksbankens mål 2018-2019, trots en gradvis kronförstärkning när oron på bostadsmarknaden väl lagt sig. KPIF-inflationen väntas vara 1,8 procent i år och 1,9 procent 2019.

Enligt bankens prognos ligger Riksbankens reporänta kvar på -0,50 procent till och med andra kvartalet i år, för att därefter stiga till -0,25 procent i slutet av 2018 och 0,25 procent i slutet av 2019.

"Eftersom inflationen ligger nära målet och Riksbanken har tagit de första stegen mot en normalisering av penningpolitiken genom att inte formellt förlänga sitt tillgångsköpsprogram, är vår uppfattning att en första räntehöjning är nära förestående", skriver Handelsbanken.

Räntan väntas därmed höjas med 25 punkter vid mötet i september, i linje med Riksbankens nuvarande kommunikation, och sedan höjas ytterligare två gånger under 2019.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Svensk dollarbrist i sviten av marknadsoro: ”Det rör på sig ganska friskt”

Dollarbrist plågar på nytt den svenska finansmarknaden. Ett fenomen som märktes under både Lehmankrisen och pandemioron 2020 signalerar nu stress i det finansiella systemet.

Sverige är dock inte ensamt om problemet och rutinerna för räddningsmanövrar är väl inövade.

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.Foto:Pressbild, Fareed Khan

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera