Handelsbanken: "Måttlig" nedgång i bopriserna

Handelsbanken bedömer att det blir en "måttlig" nedgång i de svenska bostadspriserna, eftersom hushållen stöds av bland annat hög sysselsättning och låga räntor. Det finns dock en risk längre fram om inflationen tar fart snabbare än väntat, vilket kan leda till en delikat balansgång för Riksbanken hur de ska väga inflationsmål mot risken för ett allvarligare boprisfall.

Det skriver Handelsbanken i en konjunkturprognos på torsdagen.

I och med att makroförhållandena ser så pass bra ut "förväntar vi oss att denna godartade prisjustering endast får en begränsad spridning till ekonomin som helhet, och förtroendeindikatorer har visat sig vara stryktåliga hittills", skriver Handelsbanken SHB A +0,23% Dagens utveckling .

Bakom höstens prisnedgång ligger att utbudet av framför allt lägenheter till försäljning har ökat kraftigt, både till följd av fler nyproducerade bostäder och den ökade osäkerheten.

"Även om försäljningstiderna har ökat något har vi dock inte sett något kraftigt fall i antalet försäljningar. Vi har inte heller sett att oron på bostadsmarknaderna har spridit sig till andra sektorer", skriver Handelsbanken.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

De räknar med att bostadspriserna kommer att stabiliseras under 2018, till följd av en stark konjunktur, med hög sysselsättning, och låga räntekostnader. Några större markroekonomiska effekter väntas inte boprisnedgången få. Visserligen väntas bostadsbyggandet minska i år, men det uppvägs mer än väl av ökad export och högre investeringar i näringslivet.

För att följa utvecklingen på bostadsmarknaden framöver kommer Handelsbanken särskilt noga att följa antalet sålda bostäder, där deras förväntan är att antalet bostäder till salu successivt kommer att falla tillbaka, och inte fortsätta öka, från dagens höga nivåer.

"Det kommer även bli intressant att följa om de problem som vissa bostadsutvecklare har haft, och den oro som har kringgärdat dessa, har spridit sig även till de större bolagen och ger avtryck i antal påbörjade bostadsbyggen längre fram", skriver Handelsbanken.

Längre fram finns dock orosmoln för vad som händer med bostadspriserna när räntorna förväntas stiga, eftersom hushållen har blivit mer räntekänsliga i takt med att de ökat sina skulder.

"Eftersom vi bedömer att centralbankerna kommer gå fram med räntehöjningarna i långsam takt ser vi ingen större dramatik för bostadspriserna. Om inflationen tar fart snabbare än förväntat… kan det dock bli en svår avvägning för centralbankerna att balansera inflationsmål mot risken för allvarligare prisfall på bostadsmarknaden", skriver Handelsbanken.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ZiccumAnnons

Så eliminerar de kylkedjan för vaccin

Vaccin har debatterats frekvent i snart ett år med anledning av coronapandemin. Även vaccinens kylkedja har diskuterats flitigt. Här har svenska Ziccum en lösning. Med sin patenterade teknologi kan bolaget eliminera behovet av den komplicerade och kostsamma kylkedjan. 

I princip alla vaccin måste förvaras kallt, i exakt rätt temperatur, från det att de lämnar tillverkaren och under hela transporten till den som ska vaccineras. Detta kallas för kylkedjan och om kedjan bryts, riskerar vaccinet att förstöras. Särskilt svårt blir det att inte bryta kedjan när vaccin ska transporteras över jordklotet till otillgängliga platser i utvecklingsländer, där det exempelvis kan finnas brister med elektricitet. Att bibehålla kylkedjan är, förutom att vara logistiskt komplicerat, också mycket kostsamt. Nu har det Lundabaserade bolaget Ziccum utvecklat en teknologi som löser problemet. 

- Med vår patenterade teknologi LaminarPace kan vi skonsamt torka vaccin i rumstemperatur till pulverform. Detta betyder att det går att både lagra och transportera vaccin utanför kylkedjan, säger Göran Conradson, vd på Ziccum, och tillägger:

- Vaccin klassas egentligen som ett billigt läkemedel, men transportkostnaden är enorm. Här kan vi göra en stor skillnad. 

Läs mer om Ziccums mål och lösning.

Alla substanser intakta efter torkning

Göran Conradson liknar Ziccums torkprocess vid att duscha. När du duschar blir badrummet fuktigt och spegeln immig. När du sedan öppnar dörren till det torra intilliggande rummet, uppstår en utjämning mellan fuktig och torr luft. Badrumsspegeln kommer att vara exakt lika ren eller smutsig som innan du duschade, eftersom det bara är vattenmolekylerna som avdunstat. 

- Med vår teknologi har vi industrialiserat denna process. Vi avdunstar vätskan i läkemedlet och samlar upp allt annat i ett filter – alla substanser är med andra ord intakta, säger han. 

Siktet inställt på massvaccination i utvecklingsländer

Ziccum, som grundades 2017 och är listade på Nasdaq First North Growth Market, har sedan starten siktat in sig på vaccin. 

- Jag ser inga begränsningar med vår teknologi och tror att vi kan torka de flesta vacciner, då det är en generell process. Om vi inleder samarbete med en vaccinutvecklare skulle vi också kunna torka covid-19-vaccin. Men vårt primära fokus är massvaccinationer i utvecklingsländer. Kylkedjan har för stora brister och det finns miljontals barn som saknar livsviktig vaccination. 

Vill bygga unik vaccinanläggning i Sverige

Under 2021 ska Ziccum undersöka möjligheten att bygga en så kallad fill and finish-anläggning för temperaturstabila vaccin i Sverige – som i så fall blir världens första.

- Vi är ett utvecklingsbolag och ser det som ett naturligt steg framåt. Det är också en viktig del i Sveriges beredskap att ha en egen vaccinanläggning, avslutar Göran Conradson. 

Om Ziccum

Ziccum utvecklar nya temperaturstabila versioner av världens mest behövda och livsavgörande vacciner. Med bolagets patenterade teknologi LaminarPace möjliggörs produktion av nya, skonsamt torkade formuleringar som kan transporteras enkelt och kostnadseffektivt, utan krav på en komplicerad och dyr kylkedja hela vägen från fabrik till sista barnet längst bort från moderna logistiknoder. Läs mer om Ziccum.

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?