1515

Handelsbanken klår förväntningarna

Handelsbankens rapport slår analytikernas förväntningar. Det viktiga räntenettot och resultatet ligger över prognoserna, medan kreditförlusterna är högre än väntat. Avsättningen till vinstandelsstiftelsen Oktogonen kan återupptas igen från och med 2017, bedömer banken.

 

Anders Bouvin.
Anders Bouvin.Bild:TT

Handelsbanken är på onsdagen först ut bland storbankerna att visa korten för tredje kvartalet.

Det är också vd Anders Bouvins första kvartalsrapport, efter att Frank Vang-Jensen fick sparken från vd-posten i augusti.

Inför rapporten har utdelningen stått i fokus bland analytiker efter större klarhet i kapitalkrav.

Det viktiga räntenettot, det vill säga skillnaden mellan ränteintäkter och räntekostnader, och som för Handelsbanken står för en stor del av de totala intäkterna, väntades inför rapporten ligga i princip helt i linje med fjolåret.

Det kom in över analytikernas förväntningar på 7.041 Mkr, mot väntade 6.864 Mkr enligt en analytikerenkät från SME Direkt och 6.834 Mkr samma period i fjol.

Stigande utlåningsvolymer och högre utlåningsmarginaler bidrog positivt till räntenettot, medan lägre inlåningsmarginaler påverkade negativt enligt rapporten.

Provisionsnettot, det vill säga skillnaden mellan intäkter och kostnader för avgiftsbelagda tjänster, väntades komma in något lägre jämfört med samma period i fjol.

Facit blev precis i linje med förväntningarna på 2.259 Mkr.

"Säsongsmässigt lägre courtageintäkter och lägre rådgivningsprovisioner motverkades till stor del av högre fondförvaltningsintäkter", skriver Handelsbanken.

Rörelseresultatet blev 5.691 Mkr, mot väntade 5.633 Mkr. En anledning till att rörelseresultatet väntades förbättras kraftigt mot fjolårets 4.731 Mkr är försäljningen av aktier i Industrivärden.

Reavinsten från den försäljningen var 769 Mkr, mot väntade 750 Mkr enligt Direkt.

Kärnprimärkapitalrelationen steg till 24,0 procent, från 23,0 procent vid halvårsskiftet. SME-förväntningarna låg på 23,6 procent.

I sin årliga kapitalutvärdering har Finansinspektionen, FI, bedömt att Handelsbankens behov av kärnprimärkapital vid utgången av 2016 motsvarar en kärnprimärkapitalrelation om 21,1 procent.

Det var ett bättre utfall än väntat, har analytiker pekat på, och därmed har synen på utdelningsmöjligheterna ljusnat inför rapporten.

Banken refererar i rapporten till sitt mål att kärnprimärkapitalrelationen under normala förhållanden ska överstiga det kärnprimärkapitalbehov som FI kommunicerar med 1-3 procentenheter.

"Banken ligger därmed inom målintervallet", skriver banken apropå sin nivå på kärnprimärkapitalrelation på 24,0 procent.

Nettoresultatet hamnade på 4.564 Mkr, mot väntade 4.489 Mkr.

Kreditförlusterna kom in på 476 Mkr, mot väntade 353 Mkr. Ökningen jämfört med andra kvartalet förklaras framför allt av en ökad reservering på ett enskilt engagamang, skriver Handelsbanken.

Hårdare kapitalregler och ökad osäkerhet gjode att Handelsbanken i våras ströp avsättningen till vinstandelsstiftelsen Oktogonen.

Bankens bedömning nu är att avsättningen till Oktogonen kan återupptas igen från och med 2017, enligt rapporten. Detta eftersom banken under året har fortsatt att generera kapital tillsammans med kunskap om utfallet av FI:s kapitalutvärdering.

"En förutsättning är, liksom tidigare, att bankens lönsamhet överstiger genomsnittet för konkurrenterna", skriver banken.

 

Handelsbanken      
Mkr Q3 2016, väntat Q3 2016, utfall Q3 2015, utfall
Räntenetto 6864 7041 6834
Provisionsnetto 2259 2259 2308
Nettores fin trans 1101 1112 226
Totala intäkter 10325 10473 9461
Kreditförluster 353 476 458
Rörelseresultat 5633 5691 4731
Nettoresultat 4489 4564 3758
Res/aktie (sek) 2,32 2,36 1,97


Innehåll från Tele2Annons

Experterna om de hetaste 5G-innovationerna

Den pågående utbyggnaden av 5G sätter högsta fart på Internet of Things. Det är experterna överens om.

– De korta svarstiderna öppnar för gränslös innovation på så många plan, säger Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Innovation och uppkoppling hör ihop och 5G-nätet innebär nya möjligheter. Framför allt är det tre delar av transformationen som kommer att släppa loss en våg av innovationer: den extremt låga fördröjningen, en massiv utrullning av Internet of Things och privata 5G-nätverk.

Det menar två experter som Tele2 Företag har talat med. Mer konkret innebär den låga fördröjningen hos 5G att det blir möjligt med självkörande fordon och robotassisterade operationer på distans. När vi kan koppla upp miljarder små energisnåla enheter och sensorer kan också IoT slå igenom på allvar. Och i privata 5G-nät kan till exempel flygplatser, sjukhus eller fabriker få en uppkoppling med mobilitetens alla fördelar – men med samma tillförlitlighet, låga fördröjning och säkerhet som ett fast fibernät.

Farten ökar rejält

– Nu kopplas den fysiska världen ihop med internet. Ingen vet i dag exakt vad det kommer att innebära, men solklart kommer det att leda till stora effekter och innovationer, säger Magnus Melander.

Han är medgrundare av THINGS Stockholm och en av landets ledande experter på 5G och IoT. THINGS är en innovationshubb som kopplar ihop mogna teknikbolag med stora företag och internationellt riskkapital.

– Finessen är möjligheten att koppla på AI, artificiell intelligens, maskininlärning och andra former av deep tech, alltså ny, avancerad och potentiellt omvälvande teknik. Det kommer att öka farten rejält på den digitala transformationen.

Elk Live, den svenskbaserade ljudplattformen för musiker, körer och musikskolor, är enligt Magnus Melander ett bra exempel på innovationer vi kommer att få se de närmaste åren. Med Elk Live kan ett band via 5G-uppkoppling repetera som om alla satt i samma rum – trots att basisten sitter i Kristianstad, trummisen i Barcelona och keyboardspelaren i Oslo.

– Tjänsten är ett häftigt exempel på vad vi kan komma att få se tack vare 5G:s extremt låga fördröjning. Det visar verkligen skillnaden jämfört med tidigare nät och teknik, säger han.

Den uppkopplade människan

Både Magnus Melander och Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo, trycker på möjligheterna för företag, industrier och samhällstjänster när miljontals maskiner och enheter världen över kopplas ihop för att skapa digitaliserade, effektiva och resurssnåla flöden.

– Jag tror att vi kommer att få se många förbättringar inom till exempel lantbruket, säger Ulf Seijmer, som även är en av talarna på Tele2s kommande event IoT Talks 2021.

Anmäl dig här 

– Där kommer vi att kunna optimera gödsling och bevattning för bättre resursutnyttjande och högre avkastning. Fastighetsförvaltning och byggindustrins logistikflöden är andra områden där 5G-uppkoppling kommer att leda för förbättringar. Den uppkopplade människan är ett område vi bara har sett början på, tillägger han.

– Här finns ett spännande skarpt projekt i Sverige där vården kommer hem virtuellt till ett antal hjärtsjuka patienter, och genom uppkopplade sensorer kan vårdcentralen hålla koll på deras värden. Sedan har de videokonferenser med sin sköterska och läkare vid behov.

Massiv utrullning om ett år

Vad händer om ett år, fem år och tio år på det här området?

– Redan om ett år kommer 5G att vara så stort att vi får se en massiv utrullning av IoT, sensorer och enheter. Om fem år har vi en infrastruktur som möjliggör självkörande bilar och möjligheten för läkare att operera på distans med hjälp av robotar. Om tio år har vi gått ännu djupare med att koppla upp våra sinnen. Uppkopplingen blir en förlängning av individen, säger Ulf Seijmer.

Men det är svårt att vara specifik eftersom ingen egentligen vet, menar Magnus Melander.

– Helt klart är att 5G och IoT på allvar kommer att kicka igång deep tech som AI och maskininlärning. Det öppnar för innovationer som kommer att kunna lösa klimathotet och andra stora samhällsproblem.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?