Annons

Handelsbanken Fonders nya vd: ”Spanjorer kom fram och kliade mig i håret”

Veckans resenär Magdalena Wahlqvist Alveskog, ny vd för Handelsbanken Fonder berättar om sitt bästa och märkligaste reseminne. 

Magdalena Wahlqvist Alveskog vd på Handelsbanken Fonder.
Magdalena Wahlqvist Alveskog vd på Handelsbanken Fonder.Foto:Privat

Den bästa resa jag gjort. 

”Det har blivit många fantastiska resor då mitt största intresse är att upptäcka natur och djur samt att lära mig om människor och olika kulturer. En drömresa var min 50-årspresent. Vi vandrade i de dimhöljda bergen i Uganda och fick se gorillorna på nära håll.”

Mitt första resminne.

”Spanien med mina föräldrar på 1970-talet. Jag var väldigt blond och många spanjorer kom fram och kliade mig i håret. Jag var jätterädd.”

Tre saker jag alltid packar ned.

”Medicinväskan – med allt som behövs för att klara sig i nödlägen; plåster, förband, antiseptisk salva, resemediciner, insektsmedel, skyddskrämer, antihistamin. Bra skor/kängor – vill upptäcka så mycket som möjligt gående. Telefon med kamera – vill hålla kontakt med omvärlden samt samla minnen.”

Så reser jag hållbart/klimatsmart 

”När man ska resa långt är det svårt att byta ut flyget. Jag klimatkompenserar flygresor så gott det går. Tänker även hållbart när det gäller boendet som är minst lika viktigt. Till exempel eko-lodger med solpaneler och egen vattenrening.” 

Mitt dyraste reseminne.

”En parkeringsbot i nationalparken Yosemite i USA (290 USD). Efter att ha letat upp jägmästaren lyckades vi 'förhandla' bort den, men vi fick oss en rejäl uppläxning i hur man ska bete sig och parkera i en nationalpark. En nyttig läxa om hur vi ska ta hänsyn till naturen och besöka den på naturens villkor.”

Min mest minnesvärda matupplevelse utomlands.

”En måltid med larver i Zimbabwe. Lite extra spännande så här 20 år senare när vi försöker lösa befolkningens proteinbehov i samklang med god och hållbar djurhållning.”

Mitt märkligaste reseminne. 

”På temat larver erbjöds vi förra året under en vandring i Amazonas att äta 'färska' larver från en nöt. Guiden var väldigt entusiastisk, men efteråt visade det sig att han själv aldrig hade smakat.” 

Ett ställe jag aldrig varit på, men skulle vilja se. 

”Det skulle vara väldigt intressant att besöka en forskningsstation på Antarktis.”

Min bästa souvenir. 

”De bästa souvenirerna är reseminnena från alla platser och intressanta människor jag har stött på. Köper ibland onödiga prylar som hamnar i något skåp, men köpte en gång snidade servettringar av trä med afrikanska djur, förmodligen de mest turistiga souvenirer som finns, men dem använder vi varje dag.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?