ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Krisen i Handelsbanken - detta har hänt

På tisdagskvällen stod det klart att Handelsbankens vd Anders Bouvin kommer att sluta. Di har under 2018 rapporterat om stora brister i verksamheten, bankens nedpressade värdering och växande intern oro, personalavhopp samt att trakasserier och kränkningar har sopats under mattan av bankledningen. Här är de viktigaste händelserna. 

12 mars
Handelsbankens status som den högst värderade storbanken på Stockholmsbörsen är hotad. Sedan Anders Bouvin tog över som vd har bankens aktie gett lägst totalavkastning av storbankerna. 

20 mars
Bankens problem blir också vinstandelsstiftelsen Oktogonens problem. Om lönsamheten fortsätter att sjunka, jämfört med konkurrenterna, stoppar banken avsättningarna till stiftelsen och det sänker troligen motivationen hos personalen. 

25 april
Di avslöjar att SHB har fått grava anmärkningar av brittiska finansinspektionen, FCA, för att bankens rutiner för att förhindra finansiell brottslighet, penningtvätt, är eftersatta. Kritiken är besvärande för vd Anders Bouvin som tidigare var landschef i Storbritannien.

26 april
Som befarat steg Handelsbankens kostnader kraftigt i det första kvartalet visar delårsrapporten. Bland annat på grund av ökade investeringar för att förbättra rutinerna för att förhindra penningtvätt. Aktien rasade på rapporten. 

21 maj
Di avslöjar att den svenska Finansinspektionen har hittat allvarliga brister i hjärtat av Handelsbankens brittiska verksamhet. FI ifrågasätter bankens rutiner och kompetens i Storbritannien för att göra riskbedömningar vid företagsutlåning. 

22 maj
Bara några månader innan brittiska Carillion gick i konkurs fanns inte byggjätten med på Handelsbankens lista över de 25 största riskerna i kreditportföljen. Trots alla varningstecken.

11 juni
Handelsbankens stora konvertibellån där de anställda lånat över 3 miljarder till banken är på väg att bli ett fiasko på grund av aktiens usla utveckling. Den svaga utvecklingen för både konvertibellånet och personalstiftelsen Oktogonen skapar ett växande internt missnöje, erfar Di.

19 juli
Di avslöjar att tusentals jobb står på spel när Handelsbanken ska digitalisera och effektivisera kontor. Vd:n Anders Bouvin hävdar att banken signifikant kan minska sina kostnader utan att säga upp folk. 

11 september
Di avslöjar att den välrenommerade kommunikationsdirektören Katarina Grönwall lämnar SHB efter endast sex månader på grund av samarbetssvårigheter med Anders Bouvin. ”Hon har i kommunikationsfrågor blivit överkörd av koncernchefen”, säger en källa till Di. En anställd i banken säger till Di att kommunikationsdirektörens reträtt ”göder uppfattningen att det finns ett glastak för kvinnor i banken."

25 september
Di skriver att flera kvinnliga assistenter på Handelsbankens investmentbank, Capital Markets, har utsatts för kränkningar med sexuella anspelningar av en person i chefsposition och personer i kretsen runt honom. Fallet uppdagades kring årsskiftet i samband med metoo-rörelsen, men först efter att Di började ställa frågor vidtog banken tydliga åtgärder och startade en utredning. 

26 september
I Di säger finansmarknadsminister Per Bolund att Handelsbankens metoo-härva är ett illavarslande tecken på att branschen inte har tagit problematiken på allvar. Di rapporterar också att vd:n Anders Bouvin och personaldirektör Stina Petersson internt i banken får kritik för att de inte tidigare har tagit krafttag mot det som har drabbat de kvinnliga assistenterna. 

4 oktober
Två tunga chefer lämnar sina toppjobb på Capital Markets efter Di:s rapportering om kränkningar mot kvinnor på investmentbanken. 

5 oktober
Di avslöjar att kränkningar och trakasserier uppdagades på Handelsbanken Capital Markets redan 2015. Då fick chefen för handlarrummet Martin Nossman, som nu är vd för börsnoterade Collector, en skriftlig varning, omplacerades och förlorade sitt personalansvar på grund av kränkningar av anställda.

10 oktober
Efter flera dagars tystnad om metoo-härvan ger Handelsbankens vd Anders Bouvin en intervju till Di. Han avbryter dock intervjun efter endast nio minuter. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer