Handelsavtal hägrar - ost och bilar stötesten

Osten och bilarna är de svåraste nötterna att knäcka, men förhandlingarna mellan EU och Japan går framåt. Handelskommissionär Cecilia Malmström har gott hopp om att ett avtal ska vara klart i veckan:

Cecilia Malmström.
Cecilia Malmström.Bild:TT

"Jag är ganska säker på att på torsdag kommer Japans premiärminister Shinzo Abe och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kunna presentera ett principavtal med de stora dragen i ett handelsavtal såsom marknadstillträde", säger Malmöström till TT efter att förhandlingssamtalen i Tokyo avslutats under lördagen.De är så gott som klara, det är bara ett par små saker som ska stämmas av.Tuffa förhandlingar

Japan och EU ligger i tuffa förhandlingar för att få till stånd ett handelsavtal till veckans G20-toppmöte. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och jordbrukskommissionär Phil Hogan har under fredagen och lördagen träffat sina japanska motparter i Tokyo.

"Vi gör vårt yttersta", säger Japans utrikesminister Fumio Kishida, till AFP, men tillägger att förhandlingarna är tuffa.

Den höga tullavgiften på ost, enligt japanska medier upp till 40 procent, är en av de större stötestenarna.

Japans huvudmål är att EU sänker tullarna för fordon, elektronik och andra industriprodukter.

"Ja, det är osten från deras sida och bilkomponenter från vår sida som varit de svåraste bitarna. Det är där vi behöver stämma av och se att vi landat rätt", säger Cecilia Malmström.

Frihandelsförhandlingarna med japanerna startade formellt redan 2013. EU och Japan satte dock extra fart när USA:s president Donald Trump sade upp handelsavtalet TPP, med länder runt Stilla havet, tidigare i år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?