Annons

Handeln jublar när svenskarna bunkrar upp

Efter det falska VMA-larmet märkte vissa handlare direkt ett större sug efter överlevnadsprodukter. Men samtidigt har försäljningen av till exempel filter och dunkar för vatten stigit på bred front under det senaste året.

Bild:Amanda Lindgren
Bild:Colourbox

Förra söndagskvällen ekade Hesa Fredrik över hela Stockholmsområdet. Larmet, som kungör ett viktigt meddelande till allmänheten, fick många att bli oroliga. Men det hela visade sig snart vara ett falsklarm orsakat av ett handhavandefel.

Misstaget aktualiserade dock frågan om hur väl förberedda svenskarna är för en katastrof. E-handlaren Fredrik Qvarnström, som driver Överlevnadsbutiken, märkte att intresset steg i samband med att larmet tjöt.

”Någon timme efter kom det in ett antal beställningar. Inte jättemånga, men ungefär lika många som det annars kommer på en hel dag”, säger han.

Jörgen Eriksson driver också en e-handel, Survival Store, som specialiserat sig på överlevnadsprodukter.

”När jag pratar med mina kunder har nästan allihop nämnt larmet. Det har förekommit väldigt ofta under veckan. Men någon extra försäljning kan jag nog säga att det har inneburit”, säger han.

Rent generellt har dock intresset för överlevnadsprodukter ökat under de senaste åren, intygar båda handlarna. Många kunder är bosatta i Stockholms innerstad och Göteborg och ungefär 25 procent är kvinnor, säger Fredrik Qvarnström.

På Överlevnadsbutiken återfinns vevradioapparater och portabla vattenfilter bland bästsäljarna, som båda kostar några hundralappar. Även frystorkad mat som kan lagras upp till 25 år säljs i stora partier.

”Då köper kunderna ofta för större summor, kanske för 5.000 kronor och lagrar upp”, säger Fredrik Qvarnström.

Att allt fler väljer att handla för stora summor på en och samma gång märker också Jörgen Eriksson.

”De köper inte bara ett vattenfilter, utan 5 eller 12. De handlar så mycket att de skulle kunna klara sig hela livet, i princip”, säger han, och tillägger att portabla matlagningsprodukter i form av till exempel små vedspisar också säljer bra.

Även på större kedjor med fysiska butiker har intresset för överlevnadsprodukter ökat under det senaste året. På forum för Preppers, som många survivalister kallar sig själva, har kedjan Biltema beskrivits som "en guldgruva".

”Vi märker att vi allt oftare nämns i de sammanhangen. Dessa kunder är främst intresserade av plastdunkar för förvaring av vatten. I rena försäljningssiffror är det dock ingen stor skillnad eftersom vi säljer mycket av dessa varor naturligt”, säger Henrik Jarl, presskontakt på Biltema.

Även butikskedjan Jula intygar att vattendunkar och skyddsmasker sticker ut som storsäljare i sortimentet.

”Det är stora artiklar för oss. Men om det beror på att folk laddar för domedagen, eller har helt andra användningsområden, kan jag inte svara på”, säger presskontakten Magnus Ljung.

Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera