1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Handbolls-EM en lovande affär för Malmö

Handbolls-EM ser ut att bli en ekonomisk framgång för Malmö. Biljettförsäljningen går enligt plan och turistintäkterna spås landa på minst 40 miljoner kronor, inte minst tack vare en väntad dansk invasion.

Foto:Mikael Fritzon/TT

Den 10 januari spelar det svenska herrhandbollslandslaget den första matchen i årets EM som är ett samarrangemang mellan Österrike, Norge och Sverige. Av sammanlagt sex spelstäder har Malmö fått den tyngsta rollen med hela 21 matcher under sju speldagar. Samtliga spelas i Malmö arena.

”Vi hoppas kunna sälja 60.000 av totalt 70.000 biljetter. Det motsvarar nästan hälften av de budgeterade biljettintäkterna för Sverige. Intresset har varit stort och det ser bra ut för att nå den siffran”, säger Daniel Oelker som är ansvarig för den lokala organisationen som varit igång sedan april 2018.

Här ingår 19 personer som alla arbetar på frivillig basis med bland annat säkerhet, logistik, ackreditering och mediekontakter. Under mästerskapet kommer även 300 volontärer hjälpa till kring matcherna.

I den grupp som spelar i Malmö inledningsvis finns bland annat Island och Danmark. Runt 500 islänningar väntas till staden men det är danskarna som kommer stå för den stora invasionen. Enligt prognoserna kommer över 50.000 människor från handbollstokiga Danmark ta sig över bron för att se sitt landslag. Naturligtvis kommer det ge turistintäkter. När Handbolls-VM spelades i Sverige 2011 uppskattades turistintäkterna för Malmö till 40 miljoner kronor.

”Vi tror på en liknande summa under det här mästerskapet”, säger Daniel Oelker och pekar på att de sportsliga resultaten kommer bli avgörande för stadens intäkter från besökarna.

Malmö är nämligen också spelplats för en mellanrunda där de bästa lagen från gruppspelen i Göteborg, Trondheim och Malmö gör upp om två platser i finalspelet. Drömscenariot är att Danmark, Sverige och Norge alla ska kvalificera sig hit.

”Det vore fantastiskt. Dels sportsligt, tänk ett skandinaviskt mästerskap. Men också ekonomiskt eftersom det då kommer ännu fler danskar och även många norska turister till staden”, säger Daniel Oelker som själv har tysk bakgrund där han spelat handboll på elitnivå i tio år. Sedan nittiotalet bor han i Skåne och arbetar i dag som kommunikationschef på Malmöbolaget Zetadisplay.

Svenska handbollsförbundet har jobbat i flera år med att kommersialisera sporten. Ett dotterbolag, Svenska Handsbollslandslaget AB, har till uppdrag att säkra kommersiell framgång och utveckla relationer med näringslivet. Flera stora sponsorer har klivit in här, bland annat Trelleborg AB vars vd Peter Nilsson är en gammal handbollsspelare. I styrelsen för Svenska Handbollslandslaget sitter bland annat den skånska medieprofilen Jan Wifstrand, grundare av nyhetsbrevet Rapidus.

”Jag gillar verkligen hur vår sport har varit duktig på att professionalisera sig och bolagisera olika delar, utan att för den sakens skull släppa på ett samhällsengagemang. EM är ett bra exempel där målsättningarna långt ifrån bara handlar om att sälja biljetter. Vi kommer till exempel erbjuda 7.000 grundskolebarn gratis matchbiljetter och t-shirt, allt för att locka nya spelare på sikt.”

Ansvarig för just EM-arrangemanget är ett annat dotterbolag, Handbolls EM 2020 AB. Vanligtvis är det annars själva förbunden som anordnar mästerskap. Flera regionala bolag samarbetar kring arrangemanget. Här finns bland andra Bilia kring biltransporter, Tictac Interactive som utbildar volonärerna och Tetra Pak kring dryckesförpackningar. Dessutom har ett avtal skrivits med Skånetrafiken där funktionärer och volontärer får åka gratis på bussar och tåg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?